Ελληνική ιθαγένεια σε τρεις αλλοδαπούς που διέσωσαν κόσμο στο Μάτι

Στις  2 Ιανουαρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αποδώσει τιμής ένεκεν σε τρεις Αιγυπτίους ψαράδες την ελληνικό ιθαγένεια

Οι τρεις άνδρες μαζί και  με Έλληνες συναδέλφους τους,  είχαν διασωσει  με το ψαροκάικό τους δεκάδες ανθρώπους που είχαν βρεθει σε οικτρή κατάσταση μέσα στη θάλασσα στο Μάτι, αναζητώντας σωτηρία απο τη φονική πυρκαγιά

Η ιθαγένεια θα αποδοθεί στον Αιγύπτιο Ελ Χαΐμι Εμάντ, 50 ετών, τον 46χρονο συμπατριώτη του Ιμπραχίμ Μούσσα Μαχμούντ και τον Αλβανό Τζέκα Γκάνι, 35 ετών.

Στην αυτοθυσία που επέδειξαν οι τρεις μετανάστες είχε αναφερθεί και ο  πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στην περιοχή στις 4 Σεπτεμβρίου, και είχε τονίσει ότι η Πολιτεία όφειλε να αναγνωρίσει τις πράξεις τους και να τους δώσει την ελληνική υπηκοότητα.

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, έδωσε εντολή στην Ειδική Γραμματεία Ιθαγένειας να προχωρήσει ταχύτατα τις απαραίτητες διαδικασίες και ακολούθως συνέταξε την προβλεπόμενη πρόταση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την τιμητική πολιτογράφηση των τριών ψαράδων, επειδή, όπως προβλέπει ο νόμος, προσέφεραν στην Ελλάδα εξαιρετικές υπηρεσίες.

«Είναι η ελάχιστη απόδοση ευγνωμοσύνης και τιμής από την πλευρά του ελληνικού κράτους σε αυτούς τους ανθρώπους, που αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση με την αυτοθυσία τους και τη συνεισφορά τους στο κοινωνικό σύνολο», έχει τονίσει τότε ο υπουργός Εσωτερικών.

Η απόφαση
Στην απόφαση του Αλέξη Χαρίτση για την τιμητική πολιτογράφησή τους, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 21 Δεκεμβρίου αναφέρεται:

«… οι αλλοδαποί ΕΛ ΧΑΜΙΣΙ ΕΜΑΝΤ, ΜΟΥΣΣΑ ΜΑΧΜΟΥΝΤ και ΤΖΕΚΑ ΓΚΑΝΙ προσέφεραν εξαιρετικές υπηρεσίες στην Ελλάδα, καθώς την 23η Ιουλίου 2018 κατά την καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε στο Μάτι Αττικής, οι συγκεκριμένοι αλλοδαποί, έσπευσαν, ανάμεσα στους δεκάδες Έλληνες ψαράδες, αυτοβούλως με αυτοθυσία, αψηφώντας τον κίνδυνο, να σώσουν και έσωσαν δεκάδες συμπολίτες μας, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, των οποίων οι ζωές κινδύνευσαν. Η αυταπάρνηση και η εξαιρετική συνεισφορά στο κοινωνικό σύνολο των συγκεκριμένων μεταναστών που διαβιούν μάλιστα νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα επί σειρά ετών, συνιστούν πράξεις που εμπίπτουν τόσο στη γραμματική διατύπωση του νόμου περί προσφοράς εξαιρετικών υπηρεσιών στην Ελλάδα, όσο και στο πνεύμα του και συνεπώς συντρέχει η προϋπόθεση εφαρμογής της ανωτέρω διάταξης του άρθρου 13 «τιμητική πολιτογράφηση» του ν.3284/2004.»

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΙΔΙΟΙ

Ο Αιγύπτιος Μαχμούντ Μούσα ζει στην χώρα μας 31 χρόνια

«Πάντα ένιωθα Έλληνας και τώρα, όταν άκουσα ότι θα μας δώσουν την ιθαγένεια, κάτι αισθάνθηκα μέσα στην ψυχή μου. Είναι δική μου χώρα, είναι η πατρίδα μου. Δεν μπορώ να σας πω πόσο χαρούμενος νιώθω που ακούω και τον πρωθυπουργό να μου λέει ‘είσαι από εδώ’», είπε ο Μαχμούντ προ μηνος σε εκδηλωση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τώρα τελευταία, πηγαίνω στις καφετέριες και με κερνάνε. Μου λένε «Μαχμούντ, δεν παίρνουμε λεφτά από εσένα». Αγάπησα την Ελλάδα, αλλά τώρα ακόμα πιο τρελά την αγαπάω. Αισθάνομαι τον κόσμο όχι απλώς ως συμπατριώτες μου, αλλά ως οικογένειά μου» συμπληρωσε

Ο αλβανικής καταγωγής Τζέκα Γκανι, είχε πει:

«Οταν κάποιος έχει ανάγκη πρέπει να τον βοηθάμε, ανεξαρτήτως εθνικότητας ή θρησκείας»

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Για τις αξιέπαινες πράξεις υπάρχει η ιθαγένεια. Για τις αξιόποινες πότε θα υπάρξει απέλαση; Ωχ! Είπα κακιά λέξη. Τιμωρία εννοούσα!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here