Κρίσιμες συναντήσεις Δραγασάκη-Ντράγκι και Βαρουφάκη-Μοσκοβισί

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ

Με συνεχείς επαφές και συναντήσεις κορυφαίων υπουργών με την ηγεσία της ΕΚΤ  και ευρωπαίους αξιωματούχους, επιχειρεί η ελληνική κυβέρνηση να προσπεράσει τα εμπόδια που παραμένουν ακόμη στις διαπραγματεύσεις με τους «θεσμούς» και  εμποδίζουν την επίτευξη συμφωνίας που θα επιτρέψει άρση της χρηματοδοτικής ασφυξίας και επιστροφή της ρευστότητας στη χώρα.

Ετσι, όπως ανακοινώνεται από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης θα συναντηθεί το απόγευμα της Τρίτης και ώρα  17:30, στη Φρανκφούρτη με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Μάριο Ντράγκι. Στη συνάντηση θα παρευρεθεί και ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Επίσης,  στις 09:00 το πρωί της Τρίτης,  ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης θα συναντηθεί στο Παρίσι, με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών κ. Μισέλ Σαπέν. Στη συνέχεια θα μεταβεί στις Βρυξέλες όπου θα συναντηθεί στις 14:30 με τον επίτροπο οικονομικών υποθέσεων κ. Πιέρ Μοσχοβισί.

Βασικός στόχος της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Φραγκφούρτη είναι να καταφέρουν με δεδομένη την αναγνώριση θετικής προόδου στις διαπραγματεύσεις, να πετύχουν από τον ισχυρό άνδρα του Ευρωσυστήματος, μιά χαραμάδα ρευστότητας, μέσα από την αύξηση του ορίου αγοράς εντόκων γραμματίων από τις ελληνικές Τράπεζες. Η αύξηση αυτού του ορίου μπορεί να γίνει μόνο με απόφαση του Δ.Σ της ΕΚΤ. Την προηγούμενη φορά ωστόσο, παρά την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και τις υποσχέσεις Ντάγκι-Νταισελπμπλουμ στην ελληνική κυβέρνηση ότι θα επανεξετασθεί το όριο αυτό, η ΕΚΤ δεν επέτρεψε την αύξση του, περιορίζοντας ασφυκτικά την χρηματοδοτική δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης.

Ενα άλλο ζήτημα που πιθανότατα θα τεθεί, αφορά την επιστροφή των τ’οκων που έχει κερδίσει η ΕΚΤ από την επαναγορά ελληνικών ομολόγων καθώς και του 1,9 δις ευρώ που κακώς και εσφλαμένα επέστρεψαν από το ελληνικό ΤΧΣ στον ευρωπαικό μηχανισμό Σταθερότητας.

Από την ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, γίνεται σαφές, ότι έχει υπάρξει και τηρείται πλέον μιά σαφής κατανομή ρόλων στο πλαίσιο της νέος Ομάδας πολιτικής Διαπραγμάτευσης, όπως έχει αυτή έχει μορφοποιηθεί μετά το Eurogroup της Ρίγα και τις ανοίκειες επιθέσεις εταίρων κατά του έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Επίσης καθίσταται σαφές, ότι με τον σκληρό πυρήνα της ΕΚΤ δεν διαπραγματεύεται ο έλληνας υπουργός των Οικονομικών αλλά ο συντονιστής της διαπραγματευτικής ομάδας και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Οσο κι αν αυτό αποτελεί μιά βέλτιση αξιοποίηση των σχέσεων και των ρόλων των κυβερνητικών στελεχών για το κοινό καλό και την  θετική έκβαση της διαπραγμάτευσης, δεν λείπουν οι φωνές που βλέπουν και σ΄αυτή την διπλωματική «αντεπίθεση» της ελληνικής κυβέρνησης, μια ακόμη υποβάθμιση του ρόλου του κ. Βαρουφάκη. Είναι όμως υποβάθμιση να συνομιλείς με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών και τον ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών υποθέσεων;

Οπως και νάχει, αυτό που μετράει και έχει σημασία αυτή την στιγμή, είναι να δείξει η ελληνική κυβέρνηση την οφειλόμενη ευελιξία και να μην εμπλακεί με κανένα στα διαπραγματευτικά τερτίπια, τις σκόπιμες προκλήσεις και καθυστερήσεις αλλά και τα unfair χτυπήματα της άλλης πλευράς, που έχουν σκοπό να εμποδίσουν την ομαλή εξέλιξη και την τελική, αμοιβαία επωφελή συμφωνία Ελλάδας»θεσμών».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here