Παν. Ρουμελιώτης: Ελλάδα και Ευρωζώνη δεν ήθελαν αναδιάρθρωση του χρέους

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ

Στοιχεία που ενισχύουν τους ισχυρισμούς περί ύπαρξης επαχθούς ελληνικού χρέους παρουσίασε χθες στην κοινοβουλευτική επιτροπή Αλήθειας ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδος στο ΔΝΤ, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, καθώς κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου σε συνεργασία με την ΕΕ και την ΕΚΤ καθυστέρησαν δραματικά να αποδεχτούν τις προτάσεις αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους προκαλώντας «καταστροφή άνευ προηγουμένου» στην ελληνική οικονομία. Αποκάλυψε δε ότι οι δανειστές αρνούνται να παραδεχτούν το σφάλμα τους για να  μην διεκδικήσει η Ελλάδα «αποκατάσταση της ζημίας» μέσω της νομικής οδού.

Με ευθείες αναφορές σε πρόσωπα και θεσμούς ο κ. Ρουμελιώτης απεκάλυψε χθες ότι οι ευρωπαίοι εταίροι, με την ανοχή της τότε ελληνικής κυβέρνησης, καθυστέρησαν σκόπιμα να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και «εξωράισαν» το πρόβλημα επιβάλλοντας ένα οικονομικό πρόγραμμα που ήταν καταδικασμένο εξ’ ορισμού σε αποτυχία.

«Οι ελληνικές αρχές και η Ευρωζώνη δεν ήθελαν την αναδιάρθρωση» απεκάλυψε ο κ. Ρουμελιώτης και κατηγόρησε την τότε κυβέρνηση καθώς και την τότε διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος ότι με «επιπόλαιους και επικίνδυνους» χειρισμούς έχασαν την ευκαιρία που τους δόθηκε από το ΔΝΤ να προχωρήσουν σε έγκαιρη αναδιάρθρωση του χρέους με αρνητικά αποτελέσματα. Ερωτηθείς για ποιο λόγο η ελληνική κυβέρνηση λειτούργησε αντίθετα με το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας ο κ. Ρουμελιώτης ανέφερε τρία ενδεχόμενα. Συγκεκριμένα σημείωσε ότι έδρασαν έτσι είτε από φόβο απέναντι στην ΕΚΤ που απειλούσε με μέτρα κατά της Ελλάδος, είτε επειδή δεν πίστευαν στην αναγκαιότητα αναδιάρθωσης ή επειδή ήθελαν να αποφύγουν το πολιτικό κόστος γιατί η αναδιάρθρωση θα επέφερε ζημίες στις ελληνικές τράπεζες. Πάντως, ξακαθάρισε, ότι δεν πιστεύει ότι το σφάλμα της τότε κυβέρνησης οφείλεται σε «υπερβολική αφέλεια».

Ο κ. Ρουμελιώτης επέρριψε συγκεκριμένες ευθύνες στον τότε υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου αλλά και στον τότε διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργο Προβόπουλο.  Συγκεκριμένα καταλόγισε στον κ. Παπακωνσταντίνου ότι υπέκυψε στις πιέσεις της ΕΕ να μην μιλήσει δημόσια για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Στον κ. Προβόπουλο καταλόγισε ότι αντί να στηρίξει την πρόταση του ΔΝΤ για έγκαιρη αναδιάρθρωση του χρέους «ευθυγραμμίστηκε» πλήρως με τις θέσεις κατά της αναδιάρθρωσης του χρέους του τότε Προέδρου της ΕΚΤ Ζ.Κ. Τρισέ. «Ο τότε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας ήταν ο πρώτος που διαφήμιζε τη μη δημόσια στάση του κ. Τρισέ ότι αν πηγαίναμε σε αναδιάρθρωση του χρέους» θα επέρχονταν διακοπή στη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών» είπε ο κ. Ρουμελιώτης και καταλόγισε στην ευρωπαϊκή ηγεσία ότι ενδιαφερόταν περισσότερο για τη διάσωση των γαλλικών και γερμανικών τραπεζών παρά για την επίλυση του ελληνικού προβλήματος.

«Σκόπιμη η παρασιώπηση του λάθους»

Ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ προκάλεσε, όμως, ιδιαίτερη αίσθηση όταν απεκάλυψε ότι οι θεσμοί δεν αναγνωρίζουν το λάθος του φοβούμενοι την νομική διεκδίκηση της Ελλάδος η οποία μπορεί να προκύψει μάλιστα από τα πορίσματα της επιτροπής Αλήθειας του Χρέους στην οποία προεδρεύει η Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Υπάρχουν κάποιοι που δεν θέλουν να αναγνωρίσουν το λάθος τους γιατί ενδεχομένως η Ελλάδα να βασιστεί σε αυτή την παραδοχή και να διεκδικήσει αποκατάσταση των ζημιών αυτών» είπε χαρακτηριστικά.

Να μην υποκύψει η Ελλάδα στις υφεσιακές πιέσεις των δανειστών

Ο κ. Ρουμελιώτης απεύθυνε ταυτόχρονα προειδοποίηση στην κυβέρνηση να μην υποκύψει στις νέες πιέσεις των δανειστών για τυφλά υφεσιακά μέτρα περικοπής των συντάξεων και περαιτέρω ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων. Δήλωσε δε κατηγορηματικά ότι δεν μπορεί να νοηθεί συμφωνία Ελλάδος-εταίρων δίχως ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους. Ο κ. Ρουμελιώτης τάχθηκε αναφανδόν κατά οποιασδήποτε νέας μείωσης στις συντάξεις αλλά και στην περαιτέρω απορρύθμιση της εργασιακής νομοθεσίας που ζητούν οι δανειστές, προειδοποιώντας ότι θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για τη χώρα.

«Οι εταίροι έχουν απόλυτο άδικο» είπε ο κ. Ρουμελιώτης σχολιάζοντας τις προτάσεις των δανειστών και επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει υποστεί τεράστιες περικοπές μισθών και συντάξεων και δεν υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω μειώσεις. Σχολιάζοντας δε το θέμα των εργασιακών σχέσεων επισήμανε ότι η εργασιακή ευελιξία στην Ελλάδα βρίσκεται πλέον στα επίπεδα της Γερμανίας. «Αυτές οι προτάσεις δεν είναι σωστές ούτε τεχνοκρατικά» τόνισε και αντέτεινε ότι αυτό που χρειάζεται σήμερα η χώρα είναι ένα γενναίο επενδυτικό πρόγραμμα σε συνδυασμό με μια άμεση αναδιάρθρωση του χρέους.

Μ.Χ

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here