Ελληνικά μαχητικά αναχαίτισαν τουρκικό drone στο Αιγαίο που παραβίασε τον εναέριο χώρο-Tι είναι το Anka

Ηταν η πρώτη αναχαίτιση τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους απο ελληνικά μαχητικά. Το τουρκικό drone που πετούσε μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου σε μεγάλο υψόμετρο, κινούμενο νότια, και προβαίνοντας σε παραβάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Το drone ωστόσο εντοπίστηκε άμεσα από τα ελληνικά ραντάρ. Δύο F-16 απογειώθηκαν από το Καστέλι, αναγνώρισαν το drone και το αναχαίτισαν.

Συνολικά καταγράφηκαν δύο περιστατικά με το drone, το πρώτο διάρκειας 40 λεπτών και το δεύτερο διάρκειας 30 λεπτών.

Στα τέλη Μαρτίου η Τουρκία
 έκανε γνωστό ότι έχει αρχίσει να στέλνει μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα δικής της παραγωγής, τα Anka, σε αποστολές πάνω από το Αιγαίο Πέλαγος και τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Το Anka έχει πρωτίστως κατασκοπευτικές δυνατότητες. Είχε αρχικά δοθεί στον στρατό ξηράς όμως πλέον έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται και από το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό.

Τα ANKA είναι μη επανδρωμένα σκάφη τουρκικής κατασκευής που έχουν χρησιμοποιηθεί ήδη στην επιχείριση «Κλαδί Ελιάς» στο Αφρίν. Τα νέα UAV δοκιμάστηκαν επιτυχώς στην αεροπορική βάση Ακιντζί βορειοδυτικά της Αγκύρας τον περασμένο μήνα.

Τα νέα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Τουρκίας (Anka-I) προορίζονται για αποστολές συλλογής πληροφοριών και πληροφορίες επικοινωνιών, ενώ φωτογραφίες τους έχουν αναρτηθεί στο twitter από το τουρκικό υφυπουργείο αμυντικών προγραμμάτων.

Η Τουρκία ανακοίνωσε πως από την 26η Μαρτίου και μετά τα drone του τουρκικού ναυτικού θα χρησιμοποιούνται από την τουρκική εθνική υπηρεσία πληροφοριών MIT.

Το νέο μη επανδρωμένο εναέριο σκάφος έχει αυτονομία 24 ωρών, μέγιστη ταχύτητα διακοσίων δεκαεφτά χιλιομέτρων ανά ώρα, και υψόμετρο πλεύσης τριάντα πέντε χιλιάδων ποδών. Η τελευταία έκδοση είναι η τέταρτη κατά σειρά του τουρκικού UAV ANKA-2 από την εταιρεία οπλικών συστημάτων της Τουρκίας, ΤΑΙ. Διαθέτει δε, δύο κινητήρες τουρκικής κατασκευής.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here