Έλληνες και Κύπριοι «όχι» στην ΕΕ σε ποσοστό 21%, «ναι» 62% – Νιώθουν φόβο για την ΕΕ

Σχεδόν έξι στους δέκα Έλληνες θεωρούν ότι η χώρα μας έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα στοιχεία του εαρινού ευρωβαρόμετρου που δόθηκαν στη δημοσιότητα, όμως παράλληλα δεν την αισθάνονται (ευλόγως) φιλικη.

Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό (9% και 11% αντιστοιχα) στην απάντηση «φόβος»  ως προς το ερώτημα «τι αισθήματα σας γεννά η ΕΕ«. Τρίτη η Πορτογαλία, με 7%. Στον αντίποδα το Βέλγιο και η Ολλανδία (επίσης ευλόγως), με ποσοστό 3% ως προς το φόνο.

Οι Έλληνες πολίτες θέτουν ως βασικό ζήτημα με ποσοστό 85% την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και ακολουθούν η βελτίωση της οικονομίας και η ανάπτυξη (81%) και η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού με 59%.

Σε ποσοστό 70% ζητουν να ενισχυθεί ο ρόλος της Ευρωβουλής, όπως και το 90% των Κυπρίων -ο μέσος όρος είναι 50% στην ΕΕ εν γένει για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ενώ κατά μέσ όρο το 51% των ερωτηθέντων απαντά ότι «η φωνή τους μετράει στην ΕΕ», στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 22% στην Ελλάδα

Το 28% των Ελλήνων δηλώνει ότι θα ψηφίσει στις ευρωεκλογές, το 26% το θεωρεί πολύ πιθανό, ενώ το 31% εμφανίζεται απρόθυμο.

Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, αν διεξαγόταν δημοψήφισμα με ερώτημα την παραμονή ή όχι της χώρας μας στην ΕΕ, οι Έλληνες πολίτες θα επέλεγαν σε ποσοστό 62% την παραμονή της χώρας στην ΕΕ και το 21% θα επέλεγε την έξοδο -το 17% απάντησε «δεν έχω αποφασίσει/δεν ξέρω»

Τα μεγαλύτερα ποσοστά υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ένωση καταγράφονται στις ηλικίες μέχρι 24 ετών (75%) και 40 έως 54 ετών (ποσοστό 64%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά στις ηλικίες 25 έως 39 ετών (57%).

Τα χαμηλότερα ποσοστά υπέρ της παραμονή στην ΕΕ καταγράφονται στην Τσεχία (47%) και ατην Ιταλία (49%). Το»όχι στην ΕΕ» πάντως δεν είναι το υπόλοιπο, γιατί στην Ιταλία είναι υψηλό και το ποσοστό των αναποφάσιστων.

pinakas01

Τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα για την έξοδό τους από την ΕΕ το 45% των Βρετανών δηλώνει ότι θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής στην Ένωση ενώ το 37% υπέρ της αποχώρησης της χώρας, πλην όμως το 18% δηλώνει «αναποφάσιστο».

Η έρευνα έγινε στο 19 Φεβρουαρίου – 4 Μαρτίου 2019 σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 27.973 Ευρωπαίων ηλικίας άνω των 15 ετών. Στην Ελλάδα έλαβαν μέρος 1.016 άτομα.

Μπορείτε να διαβάσετε έρευνα σχετικά με τα αισθήματά μας προς την ΕΕ εδώ και την καθαρά πολιτική έρευνα εδώ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here