Έληξε άκαρπη η διάσκεψη για το Κυπριακό, λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας-Κοτζιάς: Δεν ήταν δυνατόν να γίνουν δεκτά παρεμβατικά δικαιώματα σε όλη τη Μεγαλόνησο

Στις  3 τα ξημερώματα ολοκληρώθηκε η μαραθώνια Διάσκεψη για το Κυπριακό, πλην όμως…. καμία συμφωνία δεν επιτεύχθηκε.

Πληροφορίες της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος» αναφέρουν ότι δεν υπήρξε μετακίνηση της τουρκικής πλευράς, καθώς εμμένει σε εγγυήσεις και στρατεύματα.

Για τις εγγυήσεις και το επεμβατικό δικαίωμα ήθελαν επανεξέταση σε 15 χρόνια και στο στρατό μείωση σε συμφωνημένα επίπεδα. Η τουρκική πλευρά αξίωνε επίσης πρωτογενές δίκαιο και ισότιμη μεταχείριση. Στο εδαφικό αποδέχτηκαν επιστροφή μόνον μέρους της Μόρφου.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες εμφανώς απογοητευμένος ανακοίνωσε και επίσημα το κλείσιμο της διάσκεψης χωρίς την επίτευξη συμφωνίας.

«Η Διάσκεψη έκλεισε χωρίς αποτέλεσμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να ληφθούν άλλες πρωτοβουλίες για τη διευθέτηση του προβλήματος» είπε. «Υπάρχει ένας αριθμός θεμάτων που πρέπει να επιλυθούν. Δεν θα ήθελα να απομονώσω ένα από αυτά τα θέματα», συμπλήρωσε αρνούμενος να προσδιορίσει το κύριο εμπόδιο λόγω του οποίου η Διάσκεψη δεν κατέληξε σε κάποιο αποτέλεσμα.

Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter τα ξημερώματα δήλωσε: «Δεν ήταν δυνατό να γίνουν αποδεκτά παρεμβατικά δικαιώματα σε όλη τη μεγαλόνησο. Το όνειρο και σχέδιο λύσης Κυπριακού παραμένει ζωντανό»

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here