Εληξε η αεροπειρατεία στη Κύπρο-Παραδόθηκε ο αεροπειρατής-Δεν είχε πάνω του εκρηκτικά

 

Λίγο μετά τις 2.30 το μεσημέρι, έληξε αισίως η περιπέτεια της αεροπειρατείας του αεροσκάφους της Egypt Air στη Κύπρο. Ο αεροπειρατής, αφού απελευθέρωσε και τους τελευταίους 7 ομήρους, μέλη του πληρώματος, παραδόθηκε στις κυπριακές αρχές.

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για έναν ασταθή ψυχολογικά άνδρα ενώ δεν έφερε τελικώς εκρηκτικά, όπως εικαζόταν.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης διαπιστώθηκε ότι τα «πυρομαχικά» ήταν καλύμματα φορητών τηλεφώνων. «Είχαμε μια τέτοια υποψία», είπε ο κ. Κασουλίδης, «αλλά έπρεπε να λάβουμε όλα τα μέτρα».

Στο αεροδρόμιο της Πάφου έφτασαν Αιγύπτιοι κομάντος και διαπραγματευτής, γνώστης της αραβικής γλώσσας. Τελικώς ωστόσο δεν χρειάστηκε να επέμβουν.

Ο υπουργός ανέφερε ότι ο αεροπειρατής παραδόθηκε, αφού η κυπριακή κυβέρνηση απέρριψε το αίτημά του για ανεφοδιασμό του αεροσκάφους με προορισμό την Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με τις αιγυπτιακές αρχές, ο δράστης αεροπειρατής είναι αιγυπτιακής υπηκοότητας και το όνομά του είναι Σαϊφ Ελ Ντι Μουσταφά. Πρόκειται για αντιπολιτευόμενο της κυβέρνησης Αλ Σίσι, πρώην μέλος των δυνάμεων ασφαλείας της Αιγύπτου που με επιστολή του, φέρεται ότι ζητούσε την αποφυλάκιση ατόμων από αιγυπτιακές φυλακές, κυρίως γυναικών, καθώς και να μιλήσει με εκπρόσωπο της ΕΕ προκειμένου να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο.

 

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι ο αεροπειρατής είχε ζητήσει να έρθει σε επαφή με την Κύπρια πρώην σύζυγό του και να της παραδώσει τετρασέλιδη επιστολή. Η γυναίκα φέρεται να βρίσκεται αυτή την ώρα στο αεροδρόμιο. Εχει παραλάβει την επιστολή η οποία και μεταφράζεται.

Η αεροπειρατεία εκδηλώθηκε στο αεροσκάφος τύπου Airbus, που εκτελούσε την πτήση MS181 από την Αλεξάνδρεια στο Κάιρο, με 56 επιβάτες και 7 μέλη πληρώματος.

Ο αεροπειρατής ανάγκασε τον πιλότο να προσγειωθεί στη Λάρνακα, απειλώντας να ανατινάξει τα εκρηκτικά τα οποία, όπως υποστήριξε, φέρει επάνω του.

Tο αεροσκάφος προσγειώθηκε στο χώρο ασφαλείας του αεροδρομίου, ενώ άμεσα κινητοποιήθηκαν το Εθνικό Κέντρο Κρίσεων και οι αρχές. Το αεροδρόμιο έκλεισε και όλες οι πτήσεις προωθήθηκαν στο αεροδρόμιο της Πάφου.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here