Ελισάβετ Τσιρανίδου: «Στην Πόλη των αντιθέσεων»

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον ΓΙΩΡΓΟ ΚΙΟΥΣΗ

 

Κατάγεται από τη Λευκόβρυση Κοζάνης αλλά με τους γονείς της είχαν εγκατασταθεί μόνιμα στη Θεσσαλονίκη. Πριν από μερικές μέρες έκλεισε 2 χρόνια στην Κωνσταντινούπολη. Είναι Πτυχιούχος Γαλλικής Φιλολογίας του Α.Π.Θ. και πέρα από τα γαλλικά και τα ελληνικά γνωρίζει επίσης αγγλικά, ισπανικά, λίγα γερμανικά και τώρα μαθαίνει και τούρκικα. Επίσης είχε παρακολουθήσει και τα μαθήματα Ειδίκευσης στη Διδακτική της Γαλλικής Γλώσσας του Μεταπτυχιακού Τμήματος του ΕΑΠ. Μιλάμε με την Ελισάβετ Τσιρανίδου που εργάζεται στην Κωνσταντινούπολη.

-Δε βρήκατε εργασία στην Ελλάδα;

Δυστυχώς, όλες αυτές οι γνώσεις και τα προσόντα μου αποτέλεσαν τροχοπέδη στην εύρεση εργασίας στην Ελλάδα. Από το 2010 και μετά η μόνιμη απάντηση που άκουγα από τους ιδιοκτήτες ξενόγλωσσων φροντιστηρίων ήταν πως είχα ένα τέλειο βιογραφικό αλλά δυστυχώς δεν μπορούσαν να με προσλάβουν διότι είχα πολλή προϋπηρεσία και δεν μπορούσαν να πληρώνουν τα ένσημά μου στο ΙΚΑ. Όσον αφορά το δημόσιο τομέα ανήκω στους επιτυχόντες μη διοριστέους του ΑΣΕΠ του 2009.

-Μεγάλη απόφαση να φύγετε;

Μετά από 3 χρόνια ανεργίας και πλήρους ηθικής απαξίωσης αποφάσισα πως έπρεπε να πάρω τη ζωή μου στα χέρια. Από γνωστούς πληροφορήθηκα πως στην Κωνσταντινούπολη αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια ο τομέας της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης και έτσι αποφάσισα να δοκιμάσω την τύχη μου και τις αντοχές μου. Ομολογώ πως έπαιξε ρόλο και το γεγονός πως έχουμε καταγωγή από την περιοχή του Πόντου και της Μικράς Ασίας και πως ο ίδιος ο παππούς μου είχε ζήσει μερικά χρόνια στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης.

-Ηταν δύσκολο;

Ο πρώτος χρόνος ήταν δύσκολος γιατί γύρισα σχεδόν όλη την Πόλη για συνεντεύξεις. Κατάφερα όμως να γνωρίσω αξιόλογες οικογένειες Τούρκων και Ρωμιών και τώρα ασχολούμαι με τη διδασκαλία γαλλικών, αγγλικών και ελληνικών σε παιδιά και ενήλικες.

Η ρωμέικη κοινότητα πόσα μέλη αριθμεί;

Στην Κωνσταντινούπολη υπάρχουν αυτή τη στιγμή 2.500 περίπου Ρωμιοί. Τα παιδιά φοιτούν στα τρία σχολεία που υπάρχουν στην Πόλη και όλοι συμμετέχουν στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Αιχμαλωτίζει η Πόλη;

Η φιλοξενία και των Ρωμιών και των Τούρκων είναι ένα από τα στοιχεία που σε αιχμαλωτίζουν. Αυτό όμως που πραγματικά με έκανε να πω πως θα μείνω στην Πόλη ό,τι και να γίνει είναι η πολυπολιτισμικότητα που υπάρχει καθώς και συνεχής εναλλαγή των αντιθέσεων που μπορεί να συναντήσει κάποιος σε κάθε γωνιά της.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here