«Ελεύθερος» υπό όρους ο Φαλσιανί -«πατέρας» της λίστας Λαγκάρντ

Ο  Ερβέ Φαλσιανί, πρώην υπάλληλος της ελβετικής τράπεζας HSBC ο οποίος (παραβαίνοντας τον ελβετικό νόμο) αποκάλυψε με τα Swissleaks πώς απέφευγαν τη φορολόγησή τους οι πελάτες της τράπεζας, συνελήφθη στην Ισπανία κατόπιν αιτήματος των ελβετικών αρχών, που ζητούν την έκδοσή του, αλλά αφέθηκε ελεύθερος.
Το ισπανικό δικαστήριο αποφάσισε να τον αφήσει υπό όρους ελεύθερο μέχρις ότου εξετασθεί το ένταλμα σύλληψης διεξοδικά. Ομως υποχρεώθηκε να παραδώσει το διαβατήριό του και του απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα. Παράλληλα υποχρεούται να παρουσιάζεται στο δικαστήριο μια φορά την εβδομάδα.
Ο 46χρονος Φαλσιανί έχει καταδικαστεί ερήμην (το 2015) σε πενταετή φυλάκιση στην Ελβετία με την κατηγορία της «βιομηχανικής κατασκοπείας» (ουσιαστικά, οικονομικής κατασκοπίας)

Τα τραπεζικά έγγραφα που είχε δώσει στη δημοσιότητα το 2009  αποκάλυπταν την ύπαρξη μη δηλωμένων τραπεζικών λογαριασμών στην HSBC στη Γενεύη. Χάρη στις «λίστες Φαλσιανί», εντοπίστηκαν 127.000 λογαριασμοί που ανήκαν σε 79.000 πρόσωπα 180 διαφορετικών εθνικοτήτων.

Το 2012 ο Φαλσιανί είχε ξανασυλληφθεί στη Βαρκελώνη και είχε κρατηθεί επί μήνες, αλλά τα ισπανικά δικαστήρια τότε είχαν αποφασίσει να μην τον εκδώσουν στην Ελβετία.

Ο γαλλοϊταλός Φαλσιανί, που καταζητείται από τις ελβετικές αρχές, μεγάλωσε στο Μονακό και προσελήφθη ως αναλυτής συστημάτων υπολογιστών σε εκεί υποκατάστημα της HSBC το 2000. Οταν οι Ελβετοί αποφάσισαν να τον συλλάβουν, λόγω των διαρροών που είχε φροντίσει να γίνουν, κατέφυγε στη Γαλλία (είναι γαλλο-ιταλός υπήκοος) και η Γάλλοι δεν τον εξέδωσε. Μάλίστα τους παρέδωσε στους Γάλλους πολύ υλικό με φοροφυγάδες, από όπου προέκυψε και η δική «μας» λίστα Λαγκάρντ. Τότε στη Γαλλία η Λαγκάρντ ήταν υπουργός Οικονομικών και μοιράστηκε τις πληροφορίες που πήρε από τον Φαλσιανί και με άλλα κράτη, μεταξύ των οποίων και με την Ελλάδα.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here