Του Γεωργίου Νικ. Σχορετσανίτη

 

Για την ώρα απαιτούνται άοκνες και αέναες προσπάθειες ώστε να σωθούν οι ζωές εκείνων που προσβλήθηκαν από τον επελαύνοντα, ύπουλο και  πρωτόγνωρο ιό, αφ’ ενός, και αφ’ ετέρου η ανακούφιση πολλών κοινωνικών ομάδων οι οποίες επλήγησαν με διάφορους τρόπους, παράλληλα με τον περιορισμό της οικονομικής καταστροφής η οποία  οσονούπω  θα ακολουθήσει αμείλικτη. Κάποια από τα περιοριστικά μέτρα τα οποία  κρίνονται από τους ειδήμονες απαραίτητα,  θα πρέπει να ακολουθηθούν απαρέγκλιτα ώστε η κατάσταση να μην πάρει διαστάσεις μη αντιμετωπίσιμης καταστροφής και η χώρα να μπορέσει να συνεχίσει την πορεία της στην μετά τον κορονοϊό εποχή.  Στα μέτρα αυτά επί του παρόντος περιλαμβάνονται περιορισμός στην κυκλοφορία των πολιτών για τις άκρως απαραίτητες δραστηριότητες, όπως τρόφιμα, στοιχειώδη γυμναστική και κάποια άλλα παρόμοια. Ερώτημα αναφύεται σήμερα, για πόσο καιρό θα εφαρμοστούν αυτά και ποια θα είναι η ανταπόκριση και η απώτερη αντίδραση του κόσμου, γιατί η ανθρωπότητα όπως άντεξε και άλλες φορές έτσι θα  αντέξει και τώρα. Όμως η επόμενη μέρα δείχνει ότι  θα συνοδευτεί από στροφή σε ακόμα περισσότερο συντηρητικές προσδοκίες και απόψεις, συμπεριφορές και  ενέργειες. Οι κάτοικοι και ετούτης της χώρας θα αναγκαστούν να κάνουν κινήσεις και υπερβάσεις  που ελπίζεται πως θα κάνουν καλύτερη την καθημερινότητα όλων.

Όμως πάνω απ’ όλα αυτά επικρέμαται ο κίνδυνος για μεγαλύτερο και αυστηρότερο προσωπικό έλεγχο της καθημερινής μας συμπεριφοράς. Είμαστε ευάλωτοι σε μεγαλύτερη παρακολούθηση των κινήσεών μας, των δρομολογίων που κάνουμε καθημερινά, τις ώρες που ξεπορτίζουμε, τα μέρη που επισκεπτόμαστε,  το είδος και την ποσότητα των αγαθών που αγοράζουμε και από που, και τόσα άλλα γεγονότα της καθημερινότητας. Αλλά για να είμαστε ειλικρινείς, και σήμερα πολλές από τις παραπάνω δραστηριότητές μας καταγράφονται από τις έξυπνες συσκευές που φέρνουμε με την απαραίτητη ιεροτελεστία μαζί στις όποιες μετακινήσεις μας.

Σε μικρό χρονικό διάστημα, με αφορμή τα μέτρα αυτά, πολλοί συνάνθρωποί μας που πάσχουν από κάποιο ειδικό και μεταβολικό νόσημα, θα αναγκαστούν να παρακολουθούνται εκ του μακρόθεν, με δική τους σύμφωνη γνώμη φυσικά, αφού βρίσκεται προ των πυλών χωρίς καμία αμφιβολία η δημιουργία ανάλογων προγραμμάτων που θα εξυπηρετούν τους δοκιμαζόμενους πολίτες. Μήπως δεν βρίσκονται σε εφαρμογή προγράμματα τηλεϊατρικής σήμερα που προσφέρουν τόσα και τόσα σε απομονωμένους συνανθρώπους μας;

Σε ένα, μικρό ή μεγαλύτερο, διάστημα, θα αρχίσει η παρακολούθηση των ατόμων με τα οποία  ήρθαμε  σε  στενή  επαφή εκτός οικίας, με προφανή σκοπό την ιχνηλάτηση εκείνων που πιθανόν να νοσούν, ή να είναι φορείς κάποιων μεταδοτικών νοσημάτων. Οι ασφαλιστικές εταιρείες θα προχωρήσουν επίσης σε ανάλογους χειρισμούς για τους ασφαλισμένους τους και εδώ που τα λέμε, θα έχουν απόλυτο δίκιο αφού θα είναι για το καλό αμφοτέρων, ασφαλιστικής εταιρείας και ασφαλισμένων.

Ήδη βρίσκονται έξυπνα ρολόγια που όταν φοριούνται στον καρπό καταγράφουν παλμούς, έχουν ενσωματωμένα οξύμετρα για τον έλεγχο της οξυγόνωσης του αίματος, και πολλές άλλες παραμέτρους ο αριθμός και η ποικιλία των οποίων αυξάνεται σταδιακά.  Έτσι για να ανακεφαλαιώσουμε, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πολλά γίνονται και ακόμα περισσότερα θα γίνουν στο μέλλον εν γνώσει μας ή εν αγνοία μας, για προφανείς ή όχι σκοπούς.

Ουδέν κακόν αμιγές καλού,  τελικά,  ή ουδέν καλό αμιγές κακού; Ένα δύσκολο ερώτημα αλλά  με ακόμα δυσκολότερη την απάντηση!

 

 

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Βγαίνω απ’το σπίτι. Λίγα μέτρα πιο κάτω, χαμογελώ στην κάμερα του γείτονα που αντί να στοχεύει στην είσοδο του σπιτιού του, δείχνει το δρόμο. Στέκομαι στη βιτρίνα λίγα μέτρα πιο κάτω. Χαμογελώ στην κάμερα που με σημαδεύει καθώς κοιτάζω ένα ζευγάρι παπούτσια. Μπαίνω στην τράπεζα. Πλήθος καμερών καταγράφουν την παραμικρή μου κίνηση. Ας χτενιστώ και λίγο, χάλια το μαλλί μου. Περπατώ προς το πάρκο. Το κινητό μου προδίδει την πορεία μου. Βλέπω ένα φίλο και ανταλλάσσουμε λίγες κουβέντες. Τα σήματα των κινητών μας συναντήθηκαν επίσης. Στο παγκάκι πιο κάτω βλέπω το κορίτσι μου. «Χαμογέλα γλυκιά μου, όλο και κάποια κάμερα, κρυμμένη στους θάμνους, θα μας δείχνει».
    Σας φαίνονται φαντασία όλα αυτά;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here