Ελένη Σβορώνου: Υγιεινά παιδικά τροφοχιλιόμετρα

 

 

 Toυ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

«Γνώριζες ότι οι τροφές που καταναλώνουμε επηρεάζουν άμεσα την υγεία μας αλλά και το περιβάλλον που ζούμε; Πώς μπορούμε να κάνουμε καλύτερες διατροφικές επιλογές και να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να ζήσουν σε έναν υγιέστερο πλανήτη; Πολύ απλά! Στο πρόγραμμα «Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης» του WWF Ελλάς προσφέρουμε μια σειρά από απλές και πρακτικές λύσεις για όλους. Ξεναγήσου στην ιστοσελίδα μας και μάθε τι μπορείς να κάνεις για να μεγαλώσεις υγιή παιδιά σε έναν υγιή πλανήτη. Μην ξεχνάς ότι το μέλλον των παιδιών μας περνάει από το πιάτο τους». Μιλάμε με την Ελένη Σβορώνου, υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο WWF Eλλάς.

-Τα σχολεία άνοιξαν, η όρεξη επίσης, κι εσείς, το WWF Ελλάς, καλείτε τους μαθητές του νηπιαγωγείου και του δημοτικού στη διαδραστική έκθεση για τη βιώσιμη διατροφή. Περί τίνος πρόκειται;

Η διαδραστική έκθεση του WWF Ελλάς για τη βιώσιμη διατροφή, με τίτλο «Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης», που πέρυσι ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα, φέτος θα βρίσκεται στην Αττική και συγκεκριμένα τον χειμώνα θα φιλοξενηθεί στο Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς, μετά από ευγενική παραχώρηση του χώρου και την άνοιξη στο Πάρκο Τρίτση στο Ίλιον σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου. Στελεχωμένη από εμψυχωτές και εθελοντές του WWF, η έκθεση αποτελείται από 5 περίπτερα-παιχνίδια και βασίζεται σε παιδαγωγικό υλικό που έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας (και μπορείτε να βρείτε εδώ: https://food.wwf.gr/schools).

-Τι είναι η «βιώσιμη διατροφή»;

Είναι η διατροφή χαμηλού οικολογικού αποτυπώματος. Σας μπέρδεψα; Σκεφτείτε το ταξίδι της τροφής μας από το χωράφι ως το ράφι του Σούπερ Μάρκετ  ή ως το πιάτο μας και υπολογίστε πόσο στοίχισε στον πλανήτη: υπολογίστε το έδαφος και το νερό που χρειάστηκε για να παραχθεί, τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα που τυχόν χρησιμοποιήθηκαν, τα «τροφοχιλιόμετρα» που έκανε, δηλαδή τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τις μεταφορές, το απορρίμματα από τις συσκευασίες, την ενέργεια που χρειάστηκε για να διατηρηθεί και να παρασκευαστεί….όλα αυτά κοστίζουν στον πλανήτη. Αυτό είναι το οικολογικό αποτύπωμα της τροφής μας.

-Και η υγεία των παιδιών πως σχετίζεται με τη βιώσιμη διατροφή;

Οι έρευνες τεκμηριώνουν ότι «ο,τι είναι καλό για την υγεία του πλανήτη, είναι καλό και για την υγεία των παιδιών». Με άλλα λόγια, αν ακολουθούν τα παιδιά μια ισορροπημένη διατροφή, και μάλιστα τη μεσογειακή διατροφή, τότε τρώνε σωστά για την υγεία τους και με χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα.

-Πολύ δύσκολες έννοιες αυτές για τα παιδιά…

Γι αυτό και τις έχουμε «μεταφράσει» σε παιχνίδια που τα παιδιά ευχαριστιούνται πολύ. Στα περίπτερα αυτής της έκθεσης τα παιδιά ψωνίζουν στο Σούπερ Μάρκετ, στη Λαϊκή αγορά, ψαρεύουν, μαγειρεύουν με περισσεύματα, και προγευματίζουν με έναν ουρακοτάγκο! Μαθαίνουν να ψωνίζουν με λιγότερη συσκευασία, να τρώνε τοπικά και εποχικά φρούτα και λαχανικά, να ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή, αφήνουν τον γόνο να γίνεται γονιός, και να προτιμούν σπιτικό φαγητό από έτοιμο.

-Η εμπειρία σας από την περσινή περιοδεία της έκθεσης σε 20 πόλεις της Ελλάδας ποια ήταν;

Εξαιρετικά θετική. Οι μαθητές έφευγαν ενθουσιασμένοι. Έχουμε γραπτά σχόλιά τους στο βιβλίο επισκεπτών. Χαρακτηριστικά ένα παιδί έγραψε: «Νόμιζα ότι θα άκουγα μάθημα και θα βαριόμουν. Όμως πέρασα τέλεια»!. Αλλά το εντυπωσιακό είναι ότι σε μία ώρα που διαρκεί η επίσκεψη τα παιδιά αποκομίζουν τα βασικά μηνύματα, ή έστω παίρνουν τα ερεθίσματα για να συνεχίσουν με τον εκπαιδευτικό την έρευνα και τη δράση στην τάξη.

-Αναφερθήκατε σε εθελοντές. Ποιοι είναι οι εθελοντές που σας βοηθούν στη λειτουργία της έκθεσης; Πως μπορεί να γίνει κανείς εθελοντής;

Οι εθελοντές μας είναι άνθρωποι που έχουν περάσει από μια σύντομη αλλά ουσιαστική εκπαίδευση και  μπορούν να υποδεχτούν τα παιδιά και να τα βοηθήσουν να παίξουν τα παιχνίδια της έκθεσης σωστά και να προεκτείνουν την εμπειρία τους με κατάλληλες ερωτήσεις και συζητήσεις. Με την ευκαιρία, καλούμε όλους όσοι ενδιαφέρονται, να δηλώσουν συμμετοχή. Οι υποψήφιοι πρέπει να αγαπούν την αλληλεπίδραση με τα παιδιά και να πιστεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος. Επίσης να μπορούν να διαθέσουν λίγο από τον χρόνο τους κατά τις ώρες λειτουργίες της έκθεσης καθημερινές πρωί.

Πληροφορίες

Η έκθεση απευθύνεται σε παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού.

Ημέρες και ώρες λειτουργίας (μόνο μετά από επιβεβαιωμένο ραντεβού):  Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, 9.00 – 12.30.

Διάρκεια: Από τις 23 Ιανουαρίου-1 Μαρτίου στο Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Πειραιώς (προκράτηση επίσκεψης https://doodle.com/poll/2nau3ivtbe8kudis).
Από τις 4 Μαρτίου 2019-19 Απριλίου 2019 στο Πάρκο Αντώνης Τρίτσης (προκράτηση επίσκεψης https://doodle.com/poll/hr5agieu4a372gct).

Διάρκεια επίσκεψης: Μία ώρα.

Ανώτατος αριθμός μαθητών: 25 μαθητές (ανά ωριαίο πρόγραμμα).

Τόπος:

  • Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, 177 78 Ταύρος
  • Πάρκο Αντώνης Τρίτσης, Ίλιον.

Δεν υπάρχει οικονομική επιβάρυνση για το πρόγραμμα

Περισσότερες πληροφορίες:
Mαρίνα Συμβουλίδου, m.symvoulidou@wwf.gr, 210 33 14 893, εσωτ. 414
Νάνσυ Κουταβά, n.coutava@wwf.gr, 210 33 14 893, εσωτ. 413

.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here