Ελένη Σβορώνου: Πράσινος Πυρετός για την εφαρμογή των νόμων!

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Τέσσερις έφηβοι πάσχουν από μια σπάνια αλλεργία: τη SOKIN.
Βγάζουν σπιθουράκια, καντήλες και φλύκταινες όταν παραβιάζεται ένας νόμος.
Ιδίως όταν η παρανομία βλάπτει σοβαρά το περιβάλλον γύρω τους.
Κανένας τους δε διάλεξε να είναι ένα «βαρόμετρο εφαρμογής των νόμων»!
Υποφέρουν. Μόνη γιατρειά είναι το φάρμακο AntiSOKIN. Ένα φάρμακο που πωλείται στα φαρμακεία και στα βιβλιοπωλεία.Βγαίνει σε ταμπλέτες, σιρόπι και βιβλίο! Είναι ο ανά χείρας οδηγός δράσης.

Μιλάμε με τη συγγραφέα Ελένη Σβορώνου.

-Τι είναι ο Πράσινος Πυρετός που κυκλοφόρησε μόλις τώρα από τις εκδόσεις Πατάκη;

Είναι ένα βιβλίο για εφήβους και νέους. Ένα κόμικς αλλά και ένας οδηγός τσέπης για να διεκδικείς όμορφα και σωστά την εφαρμογή των νόμων για το περιβάλλον. Και μην φανταστείτε ότι μιλάμε για την προστασία των τροπικών δασών ή την προστασία από την κλιματική αλλαγή. Μιλάμε για το περιβάλλον της γειτονιάς. Γι αυτό που συμβαίνει έξω από το σπίτι μας και που το βλέπουμε, συχνά, παθητικά, μελαγχολικά να αλλάζει, προς το χειρότερο, και δεν ξέρουμε από πού να αρχίσουμε για να αντιδράσουμε.

-Γιατί κόμικς; Υπάρχει ιστορία;

Βεβαίως. Μια παρέα νεαρών, αγοριών και κοριτσιών, πάσχει από μία σπάνια αλλεργία. Λέγεται SOKIN. Τα αρχικά από το “Spyrakia vgazo Otan Katapatontai oI Nomoi gia ten prostasia tou perivallontos”. Τους πιάνει αναφυλαξία δηλαδή όταν βλέπουν την αδικία που περνά απαρατήρητη και ατιμώρητη. Οπότε η ιστορία αυτή εξελίσσεται σε κόμικς. Ο Θανάσης Πέτρου έχει βάλει όλο του το ταλέντο και έχει δώσει ένα δυναμικό τόνο στην ιστορία. Το κόμικς και το graphic novel ταιριάζει στην ηλικία των αναγνωστών στους οποίους απευθύνεται ο Πράσινος Πυρετός.

Μια μέρα ο ένας από τους ήρωες βγάζει καντήλες στη θέα ενός ρέματος που υποβαθμίζεται διαρκώς λόγω κάποιων δήθεν καθαρισμών που κάνει ο Δήμος. Το αστείο είναι ότι τα παιδιά δεν είναι τρελαμένα με την οικολογία και το περιβάλλον. Άθελά τους μπλέκουν σε αυτές τις υποθέσεις. Για να απαλλαγούν από το εξάνθημα. Έτσι λοιπόν το φάρμακό τους είναι η δράση. Η ανάληψη δράσης για την επανόρθωση της κατάστασης μέσα από απολύτως νόμιμες οδούς.

-Γιατί τονίζετε το «νόμιμες οδούς».

Γιατί δεν είμαστε όλοι οι άνθρωποι φτιαγμένοι από τη στόφα του ακτιβιστή. Εγώ, για παράδειγμα, δεν μπορώ να διαμαρτυρηθώ παρεμποδίζοντας την ομαλή ροή του καθημερινού βίου των πολιτών ή κινούμενη στα όρια της νομιμότητας. Με πιάνει μεγάλο άγχος στην ιδέα ότι αυτό που κάνω μπορεί να μην είναι νόμιμο. Οπότε για «δειλούς» σαν κι εμένα, η δημοκρατία προσφέρει μια μεγάλη εργαλειοθήκη για να κινηθούμε και να διεκδικήσουμε την εφαρμογή των νόμων που προστατεύουν το περιβάλλον. Αυτά παρουσιάζουμε στο βιβλίο. Μετά από κάθε κεφάλαιο, παρουσιάζονται συνοπτικά τα μέσα που χρησιμοποίησαν οι ήρωες για να κινηθούν για την προστασία του ρέματος.

-Είναι πρόβλημα η εφαρμογή των νόμων για την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα;

Είναι μεγάλο πρόβλημα.  Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στις ετήσιες εκθέσεις του WWF για την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στη χώρα μας για να καταληφθεί από μελαγχολία, θυμό  ή και οργή. Το θέμα είναι ότι αν μάθουμε όλοι ποια μέσα έχουμε στη διάθεσή μας να αντιδράσουμε, σιγά σιγά θα αλλάξει όλη η εικόνα. Πολίτες που δεν ανέχονται την υποβάθμιση της καθημερινής τους ζωής από την αυθαιρεσία των συμπολιτών τους, του Δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα, είναι η καλύτερη πρόληψη για νέες αυθαιρεσίες.

-Πείτε μας ένα παράδειγμα από τα εργαλεία που παρουσιάζετε στο βιβλίο.

Έχω επιλέξει αυτά που είναι προσιτά και στους νέους. Π.χ. το δικαίωμα στην πληροφόρηση. Οι αρμόδιες αρχές, ο Δήμος στην προκειμένη περίπτωση του ρέματος, οφείλει να δώσει όλες τις πληροφορίες για τους καθαρισμούς που κάνει στα παιδιά. Ως πολίτες έχουμε δικαίωμα στην πληροφόρηση. Και σημαντικές αποφάσεις για τη χρήση του δημόσιου χώρου οφείλουν να ανοίγονται στη δημόσια διαβούλευση.  Το ξέρετε ότι έχουμε δικαίωμα να πούμε τη γνώμη μας ακόμη και για την τοποθέτηση ενός αγάλματος στη γειτονιά μας; Πόσοι ξέρουμε ότι το οικείο δημοτικό διαμέρισμα ανοίγει σε συμμετοχική διαδικασία την τοποθέτηση ενός αγάλματος στην πλατεία που είναι έξω από το σπίτι μας; Μπορούμε να πάμε και να εκφράσουμε τη γνώμη μας. Θέλω να πω ότι τα μέσα και τους τρόπους αντίδρασης που παρουσιάζω στο βιβλίου έχουν γενικότερη εφαρμογή. Δεν αφορούν μόνο αυτό που εννοούμε συνήθως με τη λέξη περιβάλλον. Δεν είναι μόνο για τα δέντρα και τα ρέματα και τα αδέσποτα. Είναι για την ποιότητα του δημόσιου χώρου γενικότερα και την κοινή μας ζωή σε αυτόν. Παρουσιάζουμε τον ρόλο των Ανεξάρτητων Δημόσιων Αρχών, τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης και του ελέγχου του έργου των βουλευτών, κλπ.

-Το παντάκι του WWF στο οπισθόφυλλο;

Μέρος των εσόδων από την αγορά του βιβλίου πηγαίνει στο WWF. Αυτό το έχω κάνει και με άλλα σχετικά με το περιβάλλον βιβλία μου. Είναι δίκαιο και καλό. Αφενός ο αγοραστής ξέρει ότι με την αγορά του βιβλίου κάνει και μια μικρή πράξη δωρεάς σε έναν φορέα με κοινωφελή σκοπό. Αφετέρου όλες αυτές τις γνώσεις για τα δικαιώματα και τους τρόπους που έχουμε να αναλαμβάνουμε (ειρηνική και νόμιμη) δράση, και που νομίζω παραμένουν άγνωστα εν πολλοίς σε μικρούς και μεγάλους, τους έμαθα από το WWF. Μια φορά η καλή συνάδελφος που είναι επικεφαλής του τομέα αυτού στην οργάνωση μας ζήτησε να τηλεφωνήσουμε σε βουλευτές και να τους πληροφορήσουμε για τις αρνητικές συνέπειες του νομοσχεδίου για τα δάση που θα ψήφιζαν την επόμενη . Και να ζητήσουμε να μην τον ψηφίσουν. Δεν είχα ιδέα ότι μπορούσα να το κάνω. Ήταν πολύ ωραίο να βλέπεις τις αντιδράσεις των γραμματέων τους. Νόμιζαν ότι ήθελα κάποια χάρη. Τόσο πολύ δεν ασκούμε τα δικαιώματά μας. Τόσο στρεβλή σχέση εξακολουθούμε να έχουμε με τους εκπροσώπους μας που στο κάτω κάτω εμείς ψηφίζουμε.

Είναι θέμα ορθής λειτουργίας της δημοκρατίας τελικά. Κι ας μην επαναλαμβάνουμε διαρκώς ότι εδώ γεννήθηκε η δημοκρατία. Εμείς τι κάνουμε σήμερα γι αυτήν, εκεί είναι το θέμα.

-Θανάσης Πέτρου, ο εικονογράφoς-κομίστας, εκδόσεις Πατάκη, WWF, άλλος κανείς βοήθησε σε αυτό το βιβλίο;

Αμέ. Η «κολλητή μου» που λένε και τα παιδιά. Η Αλεξάνδρα Βασιλοπούλου. Πηγαίναμε μαζί εκδρομή στο Βόλο. Αναζητούσα τίτλο για το βιβλίο. Της περιέγραψα την υπόθεση και, εύστροφη και ευφάνταστη όπως είναι , τον βρήκε. Είναι η νονά του βιβλίου και την ευχαριστώ πολύ.Ευχαριστώ πολύ, ξανά, τις εκδόσεις Πατάκη γιατί πρόσεξαν πολύ το βιβλίο. Είναι μια ωραία, από πλευράς αισθητικής, έκδοση. Μη νομίζετε ότι είναι αμελητέο. Το ίδιο περιεχόμενο σε έστω και λίγο χειρότερη «συσκευασία» αποδυναμώνεται.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here