Ελένη Λαμνάτου: «Αιχμαλωτίζω το μικρό»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον ΓΙΩΡΓΟ ΚΙΟΥΣΗ

Αποφοίτησε απ ’τη Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια παρακολούθησε εκπαιδευτικά προγράμματα ψυχολογίας και ψυχοθεραπείας. Εξειδικεύτηκε στην Συμβουλευτική Ψυχολογία και τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό και τον τελευταίο χρόνο κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Προαγωγής της Ψυχικής Υγείας και Πρόληψης των Ψυχιατρικών Διαταραχών στην Ιατρική σχολή Αθηνών.

Η αγάπη για την Τέχνη την οδήγησε στην παρακολούθηση μαθημάτων κινηματογράφου και φωτογραφίας, λαμβάνοντας μέρος σε ομαδικές εκθέσεις. Ασχολήθηκε, επίσης, με τη δημιουργία ταινιών μικρού μήκους, με τη συγγραφή θεατρικών μονόπρακτων και με την συγγραφή στίχων. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, έχει βραβευτεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς ποίησης και πεζού λόγου και έχει συμμετάσχει σε συλλογικά έργα. Έχει εκδώσει δύο νουβέλες, «Μνήμες απουσίας» (Εκδόσεις Δωδώνη), «Επισκέψεις» (Εκδόσεις Άπαρσις), και μία συλλογή διηγημάτων «Μια φορά και μια στιγμή»( Εκδόσεις Πανέκτυπον).

Η Τέχνη, οι στιγμές και τα ταξίδια είναι βασικοί άξονες της προσωπικής της διαδρομής. Μιλάμε με την Ελένη Λαμνάτου η οποία παρουσιάζει έκθεση φωτογραφίας στο all day bar restaurant, Roomie_b, που βρίσκεται στην οδό Περικλέους 32, στην πλατεία Συντάγματος . Πρόκειται για έναν οικείο και ζεστό χώρο, όπου φιλοξενούνται εικαστικές εκθέσεις, καθώς  δίνεται από τους ιδιοκτήτες έμφαση στο στοιχείο της αλληλεπίδρασης και της επικοινωνίας. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 20 Ιουνίου. Οι  ώρες λειτουργίας κατά τις οποίες μπορεί όποιος ενδιαφέρεται να επισκεφθεί την έκθεση,  είναι από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Ποια η θεματολογία  της;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεματολογία με τη στενή έννοια του όρου, όπως δεν υπάρχει και συγκεκριμένος στόχος κατά την σύλληψη της ιδέας και την λήψη της εικόνας. Όλες, όμως, οι φωτογραφίες μου διέπονται ασυνείδητα από έναν βασικό άξονα, τον άξονα των στιγμών και του συναισθήματος που έρχεται πάνω τους και ακουμπά. Έτσι, θέμα μου γίνεται τόσο το μάνταλο από μια σκουριασμένη πόρτα, όσο και οι ραφές από ένα ρούχο ή μια παραδοσιακή στολή.

-Πως επιλέξατε τα ποιήματα και τις φωτογραφίες;

Η επιλογή των φωτογραφιών έγινε με βάση το συναίσθημα που μου προκάλεσε η κάθε μία ξεχωριστά και με το πόσο πολύ «δική μου» τη νιώθω ως φωτογράφος, με αρκετά δηλαδή, «ναρκισσιστικά» κριτήρια. Η δε επιλογή των ποιημάτων από την υπό έκδοση ποιητική μου συλλογή, έγινε εντελώς φυσικά και αβίαστα. Σαν να υπάρχει μέσα μου μια νοητή κλωστή, η οποία με δένει άλλοτε με τον λόγο και άλλοτε με την φωτογραφία. Αυτό το συνεχές ένωσε ποιήματα και φωτογραφίες μαγικά. Μέσα από το συνταίριασμα λόγου και εικόνας συνειδητοποίησα τον κοινό τόπο της συγγραφικής και φωτογραφικής μου έκφρασης.

-Πως ασχοληθήκατε με τη φωτογραφία;

Από μικρή μου άρεσε η φωτογραφία, με την έννοια του να κρατάω αναμνήσεις από κάτι που φοβάμαι πως αργότερα, το επόμενο κιόλας δευτερόλεπτο, θα αποτελεί παρελθόν. Πάντα με μαγνήτιζε το αναμάσημα των εικόνων του χθες, σαν να μη μου έφτανε η αποτύπωσή τους μόνο στην μνήμη και την καρδιά. Ήθελα να είναι εκεί και όποτε θέλω να τις βλέπω να σκίζουν το χαρτί και να ζωντανεύουν. Με την καλλιτεχνική, όμως, πλευρά ασχολήθηκα πιο ουσιαστικά με αφορμή την Ένωση Ηπειρωτών Χαλανδρίου, η οποία είχε διοργανώσει μαθήματα φωτογραφίας με την φωτογράφο Κλαίρη Μουσταφέλλου. Τόσο στην δασκάλα μου, η οποία με βοήθησε να εξελίξω την φωτογραφική μου ματιά, όσο και σε αυτήν την εξαιρετικά δραστήρια Ένωση χρωστώ πολλά και ουσιαστικά ευχαριστώ!

-Τι θέματα σας ενδιαφέρουν περισσότερο;

Με ενδιαφέρει  να αιχμαλωτίζω  το μικρό, το απλό, εκείνο που προσπερνάμε καθημερινά είτε από βιασύνη χωμένοι στον μικρόκοσμό μας, είτε επειδή το θεωρούμε  δεδομένο και αυτονόητο και πως πάντα θα υπάρχει εκεί να  μας περιμένει.  Αυτό μπορεί να είναι δυο ξύλινα μανταλάκια στο σύρμα μιας ταράτσας  ή οι κόμποι στα δάχτυλα δύο γέρικων χεριών. Θα ήθελα, βέβαια, στο μέλλον να εξελίξω περισσότερο και την ματιά μου πάνω στους ανθρώπους και πιο συγκεκριμένα σε λεπτομέρειες των σωμάτων τους.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here