Ελένη Κεκροπούλου: Αναστασία η Ρωμιά Σουλτάνα

 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Αναστασιά!» Το κορίτσι άκουσε τη φωνή της μάνας του από το μαγερειό κι έτρεξε μέσα. «Πού είσαι, μωρή, απρόκοφτη;» Η κοπελίτσα αναστέναξε. «Έρχομαι, μάνα», μουρμούρισε καλόβολα, δεν ξεσυνεριζόταν της μάνας της τις αυστηρές κουβέντες, τις είχε συνηθίσει και δεν την πείραζαν, κι ακούμπησε την πετσέτα πάνω στο βαρύ ξύλινο τραπέζι, όπου η μάνα μάλαζε σβέλτα και επιδέξια τη βαριά μεγάλη μπάλα της ζύμης. Αναστασία. Έτσι έλεγαν τη μεγαλύτερη από τις τρεις όμορφες κόρες του παπα-Γιάννη, του Ορθόδοξου παπά του νησιού, σε λίγους μήνες γινόταν δεκατεσσάρων ετών, όμορφη σαν ήλιος φωτεινός… Είχε η εικόνα της γαντζωθεί στην καρδιά του ατρόμητου Θεόφιλου και τη μάτωνε από έρωτα και ίμερο…Και τώρα κόντρα στο πρωινό αεράκι τη φανταζόταν…Έφερνε τη διάφανη εικόνα της μπροστά στα μάτια του, κι οι άλλοι ναύτες στο κατάστρωμα τον κοίταζαν και κρυφογελούσαν μεταξύ τους, γιατί ήξεραν για ποιόν λόγο αναστέναζε και ξαναναστέναζε χωρίς τελειωμό… Κάπως έτσι αρχίζει η αληθινή, συναρπαστική και δραματική ιστορία της Αναστασίας, που ένας άνεμος τρελός της μοίρας, θα την αρπάξει απ᾽ το νησί της και θα την ρίξει χανούμισσα στα πόδια του σουλτάνου Αχμέτ του Πρώτου.

Θα κυριαρχήσει στο Χαρέμι λιγότερο με την ομορφιά της και περισσότερο με τον χαρακτήρα της. Θα γίνει μεγάλη σουλτάνα, πρώτη καντινεφέντη και χασεκί, λατρεμένη και μισητή… Θα βασιλέψει στην Ιστανμπούλ σχεδόν σαράντα χρόνια, ευνοώντας τους δυστυχείς, τους κατατρεγμένους και το βασανισμένο Ρωμαίικο. Θα στηρίξει κρυφά τον Πατριάρχη Κύριλλο Λούκαρι, θανάσιμο εχθρό των Ιησουϊτών που αλωνίζουν τον ελλαδικό χώρο και προσηλυτίζουν το ορθόδοξο ποίμνιο στον Καθολικισμό. Θα αγωνιστεί για να σταματήσει τον «αδελφοκτονικό νόμο» και θα υψώσει το ανάστημά της στον απροσπέλαστο τοίχο των Ουλεμάδων. Θα κερδίσει προσωπικές μάχες. Θα υποστεί σαρωτικές ήττες. Θα μείνει στην ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ως η μεγαλύτερη σουλτάνα όλων των εποχών. Ήταν αυτή που σταμάτησε το άθλιο παιδομάζωμα… «Αναστασία η Ρωμιά Σουλτάνα», της Ελένης Κεκροπούλου, εκδόσεις Ωκεανός. Η Ελένη Κεκροπούλου γεννήθηκε στον Ζυγό της Καβάλας, αλλά μεγάλωσε στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας. Σπούδασε στο Καποδιστριακό πολιτικές επιστήμες και νομικά, καθώς και ξένες γλώσσες. Εργάζεται στον εκδοτικό χώρο εδώ και τριάντα έξι χρόνια ως μεταφράστρια, επιμελήτρια, εκδότρια και συγγραφέας.Το συγγραφικό της έργο:

Παιδικά:

  • Πες μου, μπαμπά, μια ιστορία, σε παρακαλώ (ιστορίες του Αισώπου για μικρά παιδιά μεταφρασμένες από το πρωτότυπο, με εικονογράφηση της Κατερίνας Βερούτσου).

Ιστορικά Μυθιστορήματα:

  • Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, η Καπετάνισσα
  • Αγγέλικα η Μαντενούτα
  • Σαν τα Κυνηγημένα Αγρίμια

Δηλώνει μαθήτρια διά βίου, διαβάζει ακατάπαυστα τα πάντα, αλλά κυρίως τους μεγάλους Έλληνες κλασικούς και εστιάζει στη μελέτη της Iστορίας, ελληνικής και ευρωπαϊκής. Αγαπά την κλασική μουσική, την όπερα, το θέατρο, την τζαζ, το Τρίτο Πρόγραμμα, την ατμόσφαιρα των μουσείων, τους αρχαιολογικούς χώρους και τους μεγάλους περιπάτους. Είναι παντρεμένη εδώ και τριάντα τέσσερα χρόνια με τον Γιάννη Χαραλαμπάκο, σύντροφο και συναγωνιστή στη ζωή, με τον οποίο απέκτησε τρία παιδιά.

-Ποιά είναι τελικά η Αναστασία η Ρωμιά σουλτάνα; Μια ελληνίδα στο Χαρέμι;

Ναι. Είναι μια από τις πολλές Ελληνίδες που βρέθηκαν στο χαρέμι του σουλτάνου.  Όμως από άθυρμα της μοίρας, κατάφερε  με στήριγμα τη λογική, την προσαρμοστικότητα και το προσωπικό της  κουράγιο, όχι μόνο να επιβιώσει, αλλά να ξεχωρίσει, να κυριαρχήσει διακριτικά και  έτσι να βασιλέψει για μισόν αιώνα σχεδόν, προσφέροντας στους Ρωμιούς της Πόλης παρηγοριά και μια μεγάλη χάρη: έπεισε τον σουλτάνο γυιό της να σταματήσει δια νόμου το παιδομάζωμα.

-Ποια ακριβώς ήταν η σχέση της με τον Πατριαρχείο;

Η εποχή της Αναστασίας ήταν μια εποχή μεγάλης ρευστότητας. Οι Ιησουΐτες είχαν διεισδύσει  δυναμικά στον ελλαδικό χώρο και δελέαζαν τους εξαθλιωμένους δούλους Έλληνες με παροχές σε είδος και σε χρήμα, μεταστρέφοντάς τους σωρηδόν στον Καθολικισμό. Η Αναστασία στήριξε το Πατριαρχείο και κυρίως τον Κύριλλο Λούκαρη ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει την καθολική λαίλαπα. Οι Καθολικοί της Δύσης , ως γνωστόν, αρνήθηκαν χαιρέκακα να στηρίξουν το 1453 τον Παλαιολόγο, και η  Πόλη έπεσε τελικά στα χέρια των Οθωμανών. Ήταν άθλιο, λοιπόν, εκ μέρους τους να θέλουν να εκκαθολικίσουν τώρα, ενάμιση και πλέον αιώνα μετά, τους Ρωμιούς ραγιάδες. Η Αναστασία στήριξε τον Λούκαρη και εμπόδισε την προέλαση των Ιησουΐτών.

-Τί είναι για τους Τούρκους η Αναστασία.

Ένα πρόσωπο που η ιστορία τους το αποσιωπά. Οι Τούρκοι γράφουν την ιστορία ανάλογα με αυτά που το Κοράνι και ο ιστορικός ανταγωνισμός τους προς τους Έλληνες τους επιτρέπει να τη γράφουν. Την παρουσιάζουν επεμβατική και άθλια ιντριγκαδόρα. Κι όμως, ακόμη και πριν μερικά χρόνια υπήρχε  ένα σημείο, μια κόγχη μέσα στο Τοπ Καπί, όπου οι γυναίκες της Πόλης, άναβαν ένα κερί στη μνήμη μιας ανώνυμης σουλτάνας. Γιατί ήταν η πιο φιλάνθρωπη σουλτάνα, αυτή που βοηθούσε τις κακοπαθημένες γυναίκες. Το όνομά της το λησμόνησαν. Όμως ήταν αυτή. Η σουλτάνα Κιοσέμ. Ή η Αναστασία, η Ρωμιά.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here