Eλένη Γραμματικοπούλου: Πρόσκληση για τη Βραδιά του Ερευνητή

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Είναι η μεγάλη πανευρωπαϊκή γιορτή της Επιστήμης που διοργανώνεται, για 13η χρονιά,  σε 300 και πλέον πόλεις της Ευρώπης και σε 9 πόλεις σε όλη την Ελλάδα, την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου, από τις 17.00-24.00΄ με ελεύθερη είσοδο και απευθύνεται σε κάθε ηλικία.

Στην Αθήνα θα γίνει στον Δημόκριτο (Αγία Παρασκευή) και στο ΕΜΠ – ιστορικό κτήριο Πατησίων . Επίσης στη Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα, Ξάνθη,, Καλαμάτα, Ρέθυμνο και Κόρινθο. Οι ερευνητικοί φορείς/κύριοι διοργανωτές πραγματοποιούν, πριν από την κεντρική εκδήλωση (14 -27/9), σειρά εκδηλώσεων και δρώμενων για να αναδείξουν το έργο τους κυρίως όμως το αληθινό πρόσωπο του Έλληνα ερευνητή και να έχουν έναν  διάλογο με κάθε ενδιαφερόμενο για την επιστήμη και τα επιτεύγματα της. Μιλάμε με τηνΕλένη Γραμματικοπούλου, της Επικοινωνίας της Επιστήμης

-Έχει προεόρτια;

Πριν από την κεντρική εκδήλωση της 28ης Σεπτεμβρίου οι ερευνητές οκτώ μεγάλων ερευνητικών κέντρων και η Sci-Co οργανώνουν πρωτότυπες επιστημονικές δράσεις/pre-events από τις 14 – 27 Σεπτεμβρίου και περιμένουν τους μικρούς και μεγάλους φίλους τους για να υποδεχτούν μαζί τους τη Βραδιά του Ερευνητή!

Το Αστεροσκοπείο Αθηνών υποδέχεται το κοινό στο Θησείο και την Πεντέλη με επιστημονικές ομιλίες, εκπαιδευτικά προγράμματα και παρατηρήσεις ουρανού με τηλεσκόπια.

Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών διοργανώνει μια διημερίδα στον χώρο του  Αστεροσκοπείου Αθηνών με τη συμμετοχή σημαντικών ομιλητών. Κεντρικό θέμα: Στα σταυροδρόμια της ιστορίας: Έρευνα και ερευνητικοί θεσμοί στον 20ό αιώνα.

Το Εθνικό Ίδρυμα  Ερευνών θα ξεναγήσει μαθητές σχολείων στους φιλόξενους χώρους του και θα τους μυήσει στα μυστικά της επιστήμης (ύστερα από σχετική κράτηση).

-Στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ);

Σε συνεργασία με το ερευνητικό Κέντρο «ΑΘΗΝΑ» σε συνεργασία με την «Ελευσίνα 2021», το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευσίνας και το Βιοτεχνικό Βιομηχανικό Εκπαιδευτικό Μουσείο Λαυρίου σας επιφυλάσσουν πολλές εκπλήξεις στο Παλιό Αναψυκτήριο ΟΛΕ στην Παραλία  Ελευσίνας! Η καλλιτεχνική ιδέα βασίζεται στη  «Μετάβαση στην EUphoria» και ο συνδυασμός της με την ψηφιακή επιστήμη και τεχνολογία θα είναι η έκπληξη της βραδιά!

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς θα έχει ελεύθερη πρόσβαση στο κοινό στην έκθεση  ΙΔΕΑ – Αρχαία Ελληνική Επιστήμη και Τεχνολογία, μία συναρπαστική έκθεση για την εξέλιξη της σκέψης των αρχαίων Ελλήνων μέσα από όλα τα σπουδαία τεχνικά  και τεχνολογικά επιτεύγματα του Αρχαίου Κόσμου.
Στο ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» η έρευνα γίνεται παιχνίδι! Ελάτε με το σχολείο σας στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας για να παρακολουθήσετε ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα, όπου οι μαθητές θα πειραματιστούν στη Χημεία και Βιολογία, θα προγραμματίσουν ρομπότ, θα κτίσουν υλικά με μόρια και θα μάθουν για τον σπουδαιότερο ερευνητή όλων των εποχών, τον Δημόκριτο.

-Η  4η Ημερίδα Μεταδιδακτορικών και Μεταπτυχιακών φοιτητών στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ  πάνω στις εξελίξεις της Βιοϊατρικής Έρευνας;

Απευθύνεται σε φοιτητές, σπουδαστές και ευρύ κοινό. Από το πρωί νέοι επιστήμονες θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους  και η βραδιά θα κλείσει με πάρτυ και ζυθοποσία, στον όμορφο κήπο του.

Τέλος η Sci-Co θα επαναλάβει στο Αττικό Μετρό το τόσο ενδιαφέρον Mind the Lab. Εντυπωσιακά επιστημονικά πειράματα, τεχνολογικές εφαρμογές, διαδραστικά παιχνίδια, καλλιτεχνικά δρώμενα και πολλές άλλες δραστηριότητες έρχονται για να ενθουσιάσουν τους γεμάτους περιέργεια επισκέπτες του μετρό, μικρούς και μεγάλους, βιαστικούς και χαλαρούς.

…και μην ξεχάστε την κεντρική εκδήλωση με σύνθημα:

Η Επιστήμη σε προ(σ)καλεί!

Στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος – Αγία Παρασκευή

Την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018, 17.00 – 24.00

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here