Ελένη Γραμματικοπούλου: Η Επιστήμη αλλιώς στο Θησείο

 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Οι Science Reactors στον Κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Ερμού 134 -136, Θησείο (ΗΣΑΠ Θησείου), αύριο ώρα 9.00. Οι Science Reactors στην τέταρτη καλοκαιρινή τους παράσταση στον μαγευτικό κήπο του κτηρίου Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, στην καρδιά της Αθήνας! Οι επιστήμονες της ομάδας Science Reactors, προερχόμενοι από ποικίλους  επιστημονικούς τομείς στοχεύουν για άλλη μια φορά να αναδείξουν, με τον ξεχωριστό αλλά και προσωπικό τους τρόπο, θέματα που μας ενδιαφέρουν, συμβάλλοντας στην εξωστρέφεια της Επιστήμης.

Μικροβιοφοβικοί στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, γλύπτες της αρχαιότητας «γκουρού» της τρισδιάστατης εκτύπωσης, «πλαστικοί» εγκέφαλοι που ερωτοτροπούν, ζώδια που καθορίζουν σχέσεις ζωής, υπολογιστές που κάνουν επανάσταση, μεθυστικά σφηνάκια που αποκαλύπτουν το «μυστικό» της ζωής, ένας άλλος «έμμετρος» μηχανισμός και άλλα πολλά συνθέτουν το πρόγραμμα της Παρασκευής!  Τι κοινό μπορεί να έχει το Stand up με την Επιστήμη; Πώς επιστημονικά θέματα μπορούν να γίνουν κατανοητά με διασκεδαστικό τρόπο και χιούμορ; Μιλάμε με την Ελένη Γραμματικοπούλου, από την Eπικοινωνία της Επιστήμης

-Γιατί να ρθούμε;

Ελάτε στην ξεχωριστή αυτή βραδιά, όπου οι Science Reactors υπόσχονται να σας μυήσουν στα «μυστικά» τους.

Συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά) οι:

Γιώργος Βαγιάκης, Φυσικός

Γιώργος Γαλανόπουλος, Ηλεκτρολόγος μηχανικός (PhD)

Στέφανος Γιαγτζόγλου, Bιολόγος

Ερμής Ζαχαρόπουλος, Πληροφορικός

Δημήτρης Μακρής, καθηγητής Μάνατζμεντ και Καινοτομίας

Χρήστος Πανταζίδης, Χημικός

Κώστας Περιστέρης, Ιατρός

Αλέξανδρος Σουρτζής, Χωροτάκτης-Πολεοδόμος

-Ποια είναι  η ομάδα των Science Reactors;

Η  ομάδα  αποτελείται από νεαρούς επιστήμονες με  ταλέντο στην Επικοινωνία της Επιστήμης, «κτίζεται» σταδιακά και συνέχεια ανανεώνεται. Σήμερα αριθμεί γύρω στα  35 άτομα. Από το 2014 οι SR  δουλεύουν συλλογικά με στόχο να βγει η γνώση από τα στεγανά της πλαίσια και με τρόπο διασκεδαστικό να κεντρίσουν την περιέργεια αλλά  και την αγάπη του νεανικού, κυρίως, κοινού για την επιστήμη. Οι επιστήμονες λοιπόν, βγαίνουν από το εργαστήριο και ανεβαίνουν στη σκηνή μετατρέποντας δύσκολα επιστημονικά θέματα  σε κατανοητές ιστορίες. Και κυρίως, ιστορίες γεμάτες χιούμορ!

-Δράσεις της ομάδας;

Science on Stage (Η επιστήμη επί σκηνής):

Υπάρχουν δύο θεατρικά έργα το Τhe  Science of CSI : Έγκλημα στο εργαστήριο και Ατομικοί Διάλογοι: από το σταφιδόψωμο στα κουάρκ. Και οι δύο θεατρικές παραστάσεις αντλούν το υλικό τους από φαινόμενα και δεδομένα των θετικών επιστημών που παρουσιάζονται και εξηγούνται με τρόπο πρωτότυπο όσο και ευφάνταστο. Τα κείμενα  έχει γράφει η φυσικός Άννα Χριστοδούλου, επιστημονική συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο Royal Holloway του Λονδίνου.

Standup Science (κατά το πρότυπο του Stand-up Comedy) όπου κάθε επιστήμονας παρουσιάζει με το προσωπικό του ύφος ένα επιστημονικό θέμα αναδεικνύοντας και τις δικές του επικοινωνιακές ικανότητες, κυρίως όμως την αγάπη και το πάθος του για την ίδια την επιστήμη.

Η ομάδα, με αντίστοιχο σχήμα και στη Θεσσαλονίκη, έχει πλέον το δικό της πιστό κοινό. Συμμετέχει μόνιμα σε όλα τα Science Festivals, στη Βραδιά του Ερευνητή, σε Φεστιβάλ Κωμωδίας, σε διάφορα Tedx, στο πρόγραμμα The Hub Science και Pint of Science, ενώ παράλληλα πραγματοποιεί δικές της παραγωγές  σε θέατρα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here