Ελένη Ανδρεάδη:  «Ο Τζάστιν Γκρέι και οι Φύλακες της Γης»

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Τέσσερα παιδιά. Ένα μυστηριώδες αέριο που απειλεί τον πλανήτη. Εννιά μέρες διορία για να σώσουν τον κόσμο…Τι κάνεις όταν η αποστολή σου είναι το ακατόρθωτο και εσύ είσαι ένα κανονικό παιδί; Φτάνει το θάρρος και η βοήθεια της παρέας σου-κανονικά παιδιά κι αυτά, για να τα καταφέρεις; Η Ελένη Ανδρεάδη, η δημιουργός της bestseller βραβευμένης παιδικής σειράς «Πράκτορες του Πλανήτη» επιστρέφει με το βιβλίο «Ο Τζάστιν Γκρέι και οι Φύλακες της Γης». Για πρώτη φορά απευθύνεται σε παιδιά άνω των 10 ετών, μιλώντας στη γλώσσα τους, και τους καλεί ν’ αναλάβουν δράση απέναντι στα σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο πλανήτης.

Η Ελένη Ανδρεάδη γεννήθηκε στο Λονδίνο και αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, όπου ειδικεύτηκε στην Περιβαλλοντική Πολιτική και ΜΜΕ στις μεταπτυχιακές της σπουδές. Έχει εργαστεί ως στρατηγικός και περιβαλλοντικός σύμβουλος σε Ελλάδα, Αμερική, Αγγλία και Γερμανία. Το 2009 ίδρυσε τη ΜΚΟ Πράκτορες του Πλανήτη, με αντικείμενο τη βιωματική εκπαίδευση και δράση παιδιών για την αειφόρο ανάπτυξη. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα των Πρακτόρων του Πλανήτη υλοποιούνται σε δημόσια και ιδιωτικά δημοτικά σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα και βραβεύτηκαν το 2013 ως προς την καινοτομία τους από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.Το πρώτο βιβλίο της, Γίνε Πράκτορας του Πλανήτη, απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου στην κατηγορία Βιβλίου Γνώσεων 2015. Τα βιβλία της μεταφράζονται και θα κυκλοφορήσουν σε χώρες όπως η Αμερική, η Κίνα, η Τουρκία και η Αίγυπτος. Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορούν τα τρία βιβλία της σειράς Πράκτορες του Πλανήτη: Γίνε Πράκτορας του Πλανήτη, Η εκδίκηση του Πουφ, Τα τέρατα των ωκεανών.

Τέσσερα παιδιά κυνηγούν το αδύνατο;

Τέσσερα δωδεκάχρονα παιδιά επιχειρούν να σταματήσουν την κλιματική αλλαγή σε εννιά μονάχα μέρες ταξιδεύοντας στις άκρες του κόσμου, από τη βάση Μακμέρντο στην Ανταρκτική μέχρι τα βαθιά νερά του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου στην Αυστραλία. Ελπίζω πως οι αναγνώστες θα ταυτιστούν με τις αμφιβολίες των ηρώων για τη σημασία που μπορεί να έχουν οι δικές τους πρωτοβουλίες, ανακαλύπτοντας πως μπορεί κανείς να αποκτήσει μεγάλη πίστη στις ικανότητές του και να καταφέρει το αδύνατο όταν υπηρετεί έναν σκοπό μεγαλύτερο από τον εαυτό του.

Πλοκή, περιπέτεια και δράση με φαντασία δοσμένα;

Σκοπός μου είναι πάνω απ’ όλα ο αναγνώστης να απολαύσει μια συναρπαστική περιπέτεια, μέσα από την οποία θα μάθει και κάποια πράγματα για την κλιματική αλλαγή, χωρίς διδακτισμό, με χιούμορ και αισιοδοξία.

Ένα μυστηριώδες αέριο απειλεί τη Γη που εκπέμπει SOS;

Όπως ανακαλύπτουν ο Τζάστιν Γκρέι και οι φίλοι του, το μείγμα αερίων που καλούνται να σταματήσουν είναι τα αέρια του θερμοκηπίου, τα οποία προκαλούν την κλιματική αλλαγή. Οδεύουμε για άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη μας πάνω από 2 βαθμούς Κελσίου, με καταστροφικές επιπτώσεις στη ζωή εκατομμύριων ανθρώπων. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς ούτε μπορούμε να προβλέψουμε τις επιπτώσεις. Δεν υπάρχει πλάνο Β, ζούμε σε μια επείγουσα κατάσταση, αλλά δεν βλέπουμε την αντίστοιχη λήψη δράσης δυστυχώς. Οι λύσεις υπάρχουν ήδη, είναι καθαρά θέμα βούλησης και αυτό προσπαθούν να επικοινωνήσουν οι πρωταγωνιστές μας στον Πρόεδρο της Αμερικής και σε όλη την ανθρωπότητα.

Μιλάτε έμμεσα για κλιματική αλλαγή και κάνετε συγκεκριμένες προτάσεις για ΑΠΕ;
Το έναυσμα για την περιπέτεια και πλοκή που θα ταξιδέψει τον αναγνώστη είναι το περιβαλλοντικό πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και πώς επηρεάζει τους ανθρώπους. Διαβάζοντας το βιβλίο, τα παιδιά θα μάθουν για την επιστήμη της κλιματικής αλλαγής, αλλά όχι με συνειδητό τρόπο ούτε με διδακτισμό. Πληροφορίες για την κλιματική αλλαγή είναι απλά μέρος του μυστηρίου, χρήσιμες για την επίλυσή του, εμπειρίες του ταξιδιού και μέρος του ακατόρθωτου στόχου τους να επιλύσουν ένα γιγαντιαίο παγκόσμιο πρόβλημα που απειλεί τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. Δεν κάνω συγκεκριμένες προτάσεις, αλλά αναφέρω τις αποδεκτές λύσεις -που εφαρμόζονται ήδη αλλά όχι σε ικανοποιητικό βαθμό για να λύσουν το θέμα- όπως εξοικονόμηση ενέργειας και χρήση ΑΠΕ. Όπως είπα οι λύσεις υπάρχουν, η βούληση μας λείπει.

Περιβαλλοντική πολιτική και βιωματική εκπαίδευση μπορούν να προχωρήσουν στα σχολεία; Πώς και γιατί επιβάλλεται;

Με τη ΜΚΟ που έχω ιδρύσει, τους Πράκτορες του Πλανήτη, υλοποιούμε βιωματικά περιβαλλοντικά προγράμματα με πάνω από 10.000 παιδιά ετησίως σε όλη τη χώρα από το 2009. Η βιωματική εκπαίδευση είναι απαραίτητη για να διαμορφωθεί η συνείδηση των παιδιών για το μέλλον, αλλά και γιατί βλέπουμε ότι και σήμερα τα παιδιά γυρνάνε στο σπίτι και «εκπαιδεύουν» και τους γονείς τους. Γίνονται, αν θέλετε, ένας πυρήνας δράσης στο σπίτι τους.

Τι έχετε αποκομίσει ως συμπέρασμα από τις δράσεις των Πρακτόρων του Πλανήτη που υλοποιείτε τόσα χρόνια;

Πως πρέπει κανείς να κάνει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ενδιαφέρον και διασκεδαστικό – δεν μπορείς να υποχρεώσεις το παιδί να μάθει κάτι. Πρέπει να του τραβήξεις το ενδιαφέρον, με σεβασμό και ευρηματικότητα. Όταν το καταφέρεις αυτό, θα είναι οι πιο ενθουσιώδεις συμμετέχοντες και θα τους γίνει η πληροφορία βίωμα.

Πώς θα καταφέρει ο πλανήτης μας να αποκτήσει πραγματικούς φύλακες και να μην έχει ανάγκη τους υπερήρωες;

Πρέπει πρώτα απ’ όλα να καταλάβουμε ότι τα προβλήματα αυτά αφορούν εμάς, επηρεάζουν δηλαδή τη δική μας ποιότητα ζωής και υγεία. Η κλιματική αλλαγή, η μόλυνση του πλαστικού, η οξίνιση των ωκεανών, η εξαφάνιση της βιοποικιλότητας κ.ά. είναι αλληλένδετα με την οικονομική ανισότητα που μαστίζει τον πλανήτη και οι ευπαθείς ομάδες είναι αυτές που θα υποφέρουν περισσότερο. Στο βιβλίο, ο ορφανός Τζάστιν θυμάται τι του είπε η μητέρα του πριν από χρόνια, όταν αυτός ανακάλυψε πως ο Σούπερμαν δεν υπάρχει στα αλήθεια. «Δεν χρειάζεται να είσαι Σούπερμαν για να αλλάξεις τον κόσμο» του είπε. «Υπάρχουν πολλοί πραγματικοί άνθρωποι που κάνουν κάθε μέρα εξωπραγματικά, εξαιρετικά πράγματα… Άνθρωποι με καλή καρδιά και θάρρος, όπως εσύ». Αυτό μας χρειάζεται λοιπόν, συμπόνια, να μας νοιάζει το μέλλο,ν το δικό μας και του συνανθρώπου μας, όπως και θάρρος για να πάρουμε τις πρωτοβουλίες που πρέπει και να απαιτήσουμε άμεσα ένα βιώσιμο παρόν και μέλλον.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here