Ελεγχοι σε βάθος 10ετίας για χιλιάδες φοροφυγάδες. Aνοιγμα εξπρές λογαριασμών

Στο στόχαστρο των ελεγκτικών μηχανισμών μπαίνουν χιλιάδες φορολογούμενοι που έχουν καταχωρισθεί στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλου Πλούτου με κινήσεις πάνω 300.000 ευρώ σε μία χρήση ή εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών αλλάζει το πλαίσιο ελέγχου της μεγάλης φοροδιαφυγής ώστε με τη συνδρομή των εισαγγελικών αρχών να έχει  με απλουστευμένες διαδικασίες άμεση πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς και μάλιστα σε βάθος δεκαετίας . Στην περίπτωση που οι έλεγχοι εντοπίσουν στοιχεία φοροδιαφυγής θα δεσμεύεται κινητή και ακίνητη περιουσία.

Ετσι, από εδώ και στο εξής η έρευνα θα ακολουθεί τα εξής βήματα:

– Σε πρώτη φάση προβλέπεται έκδοση εισαγγελικής παραγγελίας ή εντολή ελέγχου.

-Πιστοποιημένοι ελεγκτές (υπάρχουν περίπου 100 στο ΚΕΦΟΜΕΠ) θα έχουν απευθείας πρόσβαση στα δεδομένα των φορολογικών δηλώσεων και τους τραπεζικούς λογαριασμούς οπότε θα μπορούν να δουν άμεσα υπόλοιπα καταθέσεων αλλά και κινήσεις σε βάθος δεκαετίας.

-Αφού γίνουν οι διασταυρώσεις ο ελεγκτής θα στέλνει ειδοποιητήριο έγγραφο στον οικονομικό εισαγγελέα.

-Ο οικονομικός εισαγγελέας θα διατάζει τη δέσμευση κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων του ελεγχόμενου ώστε η αρμόδια ελεγκτική Αρχή να κάνει τους τελικούς ελέχους.

Τεχνικά οι έλεγχοι αυτοί θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ακόμη και αύριο, ενώ η διαφορά με το ισχύον σύστημα είναι το ότι ο ελεγκτής δεν θα χρειάζεται να υποβάλει αίτημα στο ΚΕΠΥΟ και το ΚΕΠΥΟ στην ανάλογη τράπεζα.

Όπως μετέδωσε το Mega, στο στόχαστρο μπαίνουν 1.370.000 ΑΦΜ που βρίσκονται σε 68 CD στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλου Πλούτου και αφορούν σε φορολογούμενος με κινήσεις πάνω 300.000 ευρώ σε μία χρήση ή εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here