Ελεγκτικό Συνέδριο: Ζητά από 30.000 συμβασιούχους να επιστρέψουν μισθούς που πήραν παράνομα-Αρχίζει καταλογισμούς! Να πάρει πρωτοβουλία η κυβέρνηση

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Η απόφαση-σοκ της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δεν έκρινε απλώς αντισυνταγματικές τις παρατάσεις των συμβάσεων και την μονιμοποίηση των συμβασιούχων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Ζητά παράλληλα από τους συμβασιούχους  των οποίων οι συμβάσεις παρατάθηκαν παρανόμως και αντισυνταγματικώς, όπως έκρινε, να επιστρέψουν όσα χρήματα έλαβαν ως αποδοχές από την παράταση αυτή!

Για το σκοπό αυτό εντέλει τις αρμόδιες υπηρεσίες να ξεκινήσουν τους σχετικούς καταλογισμούς σε βάρος απλών ανθρώπων του μόχθου, οι οποίοι χωρίς να έχουν ευθύνη, καλούνται τώρα να μείνουν χωρίς δουλειά αλλά και επιστρέψουν στο δημόσιο όσα πήραν κατά την παράταση των συμβάσεων τους.

Το θέμα είναι σοβαρό και εξαιρετικά ευαίσθητο και γι’ αυτό καλείται η κυβέρνηση να βρεί άμεσα λύση, ώστε να μην εξαναγκασθούν περίπου 30.000 συμβασιούχοι του δημοσίου και κυρίως των Δήμων, να πέσουν σε ανέχεια και οικονομική καταστροφή.

 

Την περασμένη Τρίτη η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου γνωμοδότησε ότι είναι αντίθετες στο πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής  Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ)   οι περικοπές των κυριών και επικουρικών συντάξεων κατά 18% από το 2019 που συμφώνησε η Κυβέρνηση με τους  Ευρωπαίους δανειστές. Τώρα, η ίδια Ολομέλεια έκανε ένα ακόμη βήμα, κρίνοντας αντισυνταγματικό το ζήτημα των παρατάσεων των συμβασιούχων των ΟΤΑ.

Η απόφαση για τους συμβασιούχους

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, το Α΄  Κλιμάκιο του Α΄ Τμήματος του Ελεγκτικού συνεδρίου με πρόεδρο την αρχαιότερα σύμβουλο Μαρία Αθανασοπούλου κλήθηκε να αποφανθεί εάν πρέπει να εγκριθούν ή όχι εντάλματα πληρωμών συμβασιούχων Δήμου που οι συμβάσεις τους είχαν παραταθεί.

Το Α΄ Κλιμάκιο αποφάνθηκε ότι οι επίμαχες συμβάσεις δεν μπορούν να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου, λόγω των συνταγματικών δεσμεύσεων και κατά συνέπεια οι παρατάσεις είναι αντισυνταγματικές.

Παράλληλα, το ίδιο κλιμάκιο αποφάνθηκε ότι τα χρήματα (αποδοχές) που έχουν λάβει οι συμβασιούχοι κατά το διάστημα της παράτασης των συμβάσεων τους πρέπει να επιστραφεί.

Όμως, λόγω της αντισυνταγματικότητας το όλο θέμα παραπέμφθηκε από το κλιμάκιο στην Ολομέλεια για οριστική κρίση.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου, με πρόεδρο την Ανδρονίκη Θεοτοκάτου και εισηγήτρια τη Μαρία Αθανασοπούλου, κεκλεισμένων των θυρών, αποφάσισε ομόφωνα ότι οι παρατάσεις των συμβάσεων και η μονιμοποίηση των συμβασιούχων των ΟΤΑ είναι αντισυνταγματικές.

Παράλληλα, η Ολομέλεια με πλειοψηφία 17 – 14 αποφάνθηκε ότι τα εν λόγω εντάλματα πληρωμών των συμβασιούχων όχι μόνο δεν μπορούν να εγκριθούν, αλλά οι εργαζόμενοι πρέπει να επιστρέψουν τους μισθούς που έλαβαν όλο το διάστημα της παράτασης των συμβάσεων τους.

Κατά  συνέπεια, το Α΄ Κλιμάκιο με την δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας θα ξεκινήσει τους ατομικούς καταλογισμούς στους συμβασιούχους των ΟΤΑ, προκειμένου να επιστρέψουν τους μισθούς που παράνομα έλαβαν.

Οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου επανέλαβαν ότι το Σύνταγμα απαγορεύει ρητά, τόσο τις παρατάσεις των εν λόγω συμβάσεων όσο και τις μονιμοποιήσεις των επί συμβάσει υπαλλήλων.

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου έκλεισε οριστικά την πόρτα σε περίπου 30.000 συμβασιούχους.

Με άλλα λόγια, η Ολομέλεια ουσιαστικά «έκλεισε την πόρτα» των παρατάσεων των συμβάσεων των συμβασιούχων των ΟΤΑ – υπολογίζονται σε περίπου 30.000 – που είχαν προβλεφθεί με πρόσφατους νόμους (επί υπουργίας Γιώργου Κατρούγκαλου).

Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται η δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here