Ελεγκτικό Συνέδριο:Η κατάργηση του προληπτικού ελέγχου ενισχύει τη διαφθορά

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Κάθετα αντίθετοι στην επιχειρούμενη κατάργηση του προληπτικού ελέγχου στις δαπάνες του κράτους και των ΟΤΑ είναι οι δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Τονίζουν ότι το μέτρο θέτει σε κίνδυνο τη μάχη κατά της διαφθοράς, παραβιάζει ευθέως τη διάταξη του άρθρου 98 του Συντάγματος που κατοχυρώνει τον προληπτικό έλεγχο στις δαπάνες αλλά είναι και  αμφίβολης σκοπιμότητας ως προς την οικονομική αποτελεσματικότητά του.

Ε’ιναι αξιοσημείωτο  ότι για το στενό δημόσιο η διαταξη θα ισχύσει απο το 2017 αλλά απο το 2019 θα επεκταθεί σε όλους τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, π.χ δημους κλπ.

Σε ομόφωνο ψήφισμά της η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου υπογραμμίζει ότι η κατάργηση του προληπτικού ελέγχου:

-Θέτει σε διακινδύνευση το στόχο της πάταξης της διαφθοράς και αποτροπής της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος, η εκ των υστέρων ανάκτηση του οποίου έχει αποδειχθεί εξαιρετικά δυσχερής.

-Ακυρώνει την αποτρεπτική λειτουργία του ελεγκτικού μηχανισμού στη διενέργεια παράνομων δαπανών και εκθέτει τους υπολόγους και τους διατάκτες σε κίνδυνο καταλογισμού.

Οι δικαστές ζητούν  από τους αρμόδιους πολιτειακούς παράγοντες να επαναπροσδιορίσουν την προσέγγισή τους στο ζήτημα της αναγκαιότητας του προληπτικού ελέγχου και μάλιστα, όπως αναφέρουν,  «στο παρόν δυσμενές οικονομικό γίγνεσθαι και να αναλογιστούν τους κινδύνους που συνεπάγεται η κατάργησή του στην κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here