Έλεγχο των προϋπολογισμών από ανεξάρτητη αρχή προτείνει ο Βάιντμαν

ΦΩΤΟ: ΙΝΤΙΜΕ (ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ)

Λίγες εβδομάδες αφότου ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μίλησε για το ενδεχόμενο να μεταβιβασθούν σε ανεξάρτητες αρχές ορισμένοι ρόλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν έρχεται να προτείνει τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης αρχής που θα αναλάβει τον έλεγχο των προϋπολογισμών των χωρών της ευρωζώνης. 

Ο Βάιντμαν αναφέρεται συγκεκριμένα στη δημιουργία μιας αρχής που θα αναλάβει τον έλεγχο του σεβασμού των δημοσιονομικών κανόνων και της σταθερότητας στην Ευρώπη, τον οποίο ασκεί έως τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως σημειώνει σε άρθρο του που δημοσιεύεται στο περιοδικό Focus «με δεδομένη τη διεξαγόμενη συζήτηση σχετικά με τον μελλοντικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πολλά επιχειρήματα διατυπώνονται υπέρ μιας μεταφοράς αυτών των καθηκόντων δημοσιονομικού ελέγχου και ελέγχου των κανόνων από μια ανεξάρτητη αρχή».

Ο Βάιντμαν επικρίνει «τη μάλλον χαλαρή και πολιτική εφαρμογή των κανόνων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην περίπτωση χωρών που καταγράφουν ένα υπερβολικά υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα». Τονίζει δε ότι, «η συνεργασία ανάμεσα στα κράτη είναι καταδικασμένη σε αποτυχία αν καθένα απ’ αυτά μπορεί να ‘παραγγέλνει’, αλλά όλοι πρέπει τελικά να πληρώνουν το λογαριασμό».

Γνωστός για τις συντηρητικές θέσεις του στους κόλπους του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Βάιντμαν προτείνει μια εναλλακτική επιλογή. «Ένας κεντρικός ευρωπαϊκός θεσμός θα μπορούσε στο εξής να παρεμβαίνει άμεσα όταν η οικονομική και δημοσιονομική πολιτική μιας χώρας μέλους καταγράφει αξιοσημείωτες παρεκκλίσεις», σημειώνει στο άρθρο του. Ο θεσμός αυτός, προσθέτει, «θα είχε μια σαφώς προσδιορισμένη αποστολή και μια ρητή εντολή και δεν θα ήταν ενσωματωμένος στη διαδικασία της πολιτικής διαπραγμάτευσης στην Ευρώπη».

 

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here