Ελευθέριος Γείτονας:«Της φύσης τα καμώματα, χοροί και ξεφαντώματα»

 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

 

Με τη συμμετοχή περισσότερων  από 700 παιδιών διοργανώθηκε, για 21η συνεχή χρονιά, στο γήπεδο των Εκπαιδευτηρίων ΓΕΙΤΟΝΑ στη Βάρη, το Ελληνικό Πανηγύρι, το οποίο  αποτελεί επιτυχημένο θεσμό και συστατικό που προσδιορίζει τη φυσιογνωμία των Εκπαιδευτηρίων ΓΕΙΤΟΝΑ, συνδέοντάς τα με την Ελληνική Παράδοση και τον Πολιτισμό. Μαθητές και μαθήτριες από τον Παιδικό Σταθμό έως και την Στ’ τάξη του Δημοτικού ντυμένοι/ες με παραδοσιακές φορεσιές χορεύουν υπό τους ήχους της ζωντανής ορχήστρας, χαρίζοντας στους παρευρισκόμενους που αναμένεται να κατακλύσουν τους χώρους των Εκπαιδευτηρίων μας, ένα μοναδικό θέαμα. ​Το φετινό, 21ο Ελληνικό Πανηγύρι είχε τίτλο «Της φύσης τα καμώματα, χοροί και ξεφαντώματα». Μιλάμε με τον Ελευθέριο Γείτονα, γενικό διευθυντή των Εκπαιδευτηρίων.

-Ελληνικό σχολείο και ελληνικό πανηγύρι;

Τα Εκπαιδευτήρια Γείτονα, το Σχολείο στο οποίο εμπιστευτήκατε την πνευματική ανατροφή των παιδιών σας, στηριγμένοι στη βεβαιότητα ότι είμαστε Ελληνικό Σχολείο, με Ευρωπαϊκή Διάσταση και Παγκόσμια Προοπτική και με τεκμηριωμένη την Ακαδημαϊκή μας αποτελεσματικότητα που μας αναδεικνύει σε διακεκριμένο Σχολείο, τόσο στον Ελλαδικό, όσο και στον Παγκόσμιο χάρτη επιτυχιών σε Πανεπιστημιακές Σχολές.

Τα Εκπαιδευτήρια Γείτονα, πραγματοποίησαν το 21ο Ελληνικό Πανηγύρι που αναφέρεται στην ενότητα: «της φύσης τα καμώματα χοροί και ξεφαντώματα». Ακούστηκαν  τραγούδια απ’ όλη την Ελλάδα και απολαύσαμε τα βήματα και την ομορφιά του ανθρώπινου σώματος που ανέδειξαν έναν Φειδία.  Συνδέσαμε τα λόγια της λαϊκής παράδοσης με τους μοναδικούς στίχους του Οδυσσέα Ελύτη.

«Ένα κομμάτι σύννεφο» χόρεψε ο Παιδικός Σταθμός και το Νηπιαγωγείο μας και μεις συνδέσαμε ενδόμυχα τη Δημοτική ποίηση με τους στίχους του Ελύτη.

«Άξιον εστί το διάσελο που ανοίγει

 αιώνιου γαλάζιου οδό στα νέφη

μία φωνή που παράπεσε μέσ’ την κοιλάδα μια ηχώ που σαν βάλσαμο την ήπιε η μέρα». Ήπιαμε όλοι μαζί και ας απολαύσαμε το μεθυστικό  ήχο της Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής και ας θυμηθούμε τα λόγια του Σκιαθίτη κοσμοκαλόγερου Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

ενόσω ζω και αναπνέω και σωφρονώ, δεν θα παύσω πάντοτε, ιδίως δε κατά τας πανεκλάμπρους ταύτας ημέρας, να υμνώ μετά λατρείας τον Χριστόν μου, να περιγράφω μετ’ έρωτος την φύσιν και να ζωγραφώ μετά στοργής τα γνήσια ελληνικά ήθη».

-Ο στόχος;

Μέσα από τη μύηση αυτή, τα παιδιά μας θα μπορέσουν να αγαπήσουν την Ελλάδα και να την κρατήσουν όρθια. Δεχθείτε παρακαλώ τις ευχαριστίες μου, διότι με τόση ζεστασιά και αγάπη  αγκαλιάζετε τα προγράμματα που με βαθιά γνώση, αγάπη και ζήλο σχεδιάζουν, οργανώνουν και υλοποιούν οι δάσκαλοι των παιδιών σας.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι τους θαυμάζω και τους αγαπώ για την υπέροχη και μοναδική προσφορά τους στα παιδιά μας. Αφού χαρήκαμε  τους χορούς και τα τραγούδια των παιδιών μας, σας χορέψαμε  όλοι μαζί, παιδιά, γιαγιάδες και παππούδες, γονείς, δάσκαλοι και φίλοι του Σχολείου που μας τίμησαν με την παρουσία τους.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here