Χρυσόγονος: Ελάχιστες πιθανότητες να ακυρώσει το ΣτΕ το δημοψήφισμα

της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΠΟΥ

Ελάχιστες πιθανότητες έχει να ευδοκιμήσει η προσφυγή που κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του κύρους του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και συνταγματολόγος Κώστας Χρυσόγονος με δηλώσεις του στο Press Publica αποδομεί όλα τα επιχειρήματα που προβάλλονται στην προσφυγή, η οποία έχει  προσδιοριστεί να συζητηθεί στην Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου μεθαύριο Παρασκευή.

«Η αίτηση ακυρώσεως που έχει κατατεθεί στο ΣτΕ κατά του κύρους του δημοψηφίσματος δεν φαίνεται να ευσταθεί ούτε από δικονομική ούτε όμως και από ουσιαστική άποψη. Οι προοπτικές αποδοχής της αίτησης ακυρώσεως είναι ελάχιστες» τονίζει ο κ.Χρυσόγονος . Και εξηγεί:

«Σε ό,τι αφορά το διαδικαστικό μέρος,  το Προεδρικό Διάταγμα προκήρυξης του δημοψηφίσματος δεν συνιστά εκτελεστή διοικητική πράξη αλλά άσκηση της αρμοδιότητας του Προέδρου της Δημοκρατίας ως ρυθμιστή του πολιτεύματος και απαραδέκτως προσβάλλεται στο ΣτΕ με αίτηση ακυρώσεως.

Ως προς τους λόγους ακυρώσεως ο πρώτος είναι αβάσιμος διότι ο περιορισμός της μη διεξαγωγής δημοψηφίσματος για ψηφισμένα δημοσιονομικά νομοσχέδια δεν αφορά καθόλου τις περιπτώσεις δημοψηφισμάτων για κρίσιμο εθνικό θέμα όπως συμβαίνει εδώ.

Ο λόγος ακυρώσεως που αφορά τη σαφήνεια του ερωτήματος δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο δικαστικής εκτίμησης διότι το περιεχόμενο του ερωτήματος συνιστά ουσιαστική κρίση της κυβέρνησης και της Βουλής.

Εξάλλου τα προβαλλόμενα περί υπερβολικά πολύ σύντομου χρόνου διεξαγωγής του δημοψηφίσματος είναι αβάσιμα επειδή δεν ορίζεται ελάχιστος χρόνος στο Σύνταγμα αλλά και πρόκειται για ζήτημα το οποίο απασχολεί την κοινή γνώμη εδώ και πάρα πολύ καιρό».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here