Στον Ελαιώνα και τις παλιές αποθήκες «Σαρακάκη» οι νέες δομές φιλοξενίας του δήμου Αθηναίων

 Της Νάντιας Βασιλειάδου

Στη δημιουργία δυο νέων δομών φιλοξενίας προσφύγων προχωράει ο δήμος Αθηναίων. Ο πρώτος χώρος αποτελεί επέκταση κατά 50% της ήδη υπάρχουσας δομής στον Ελαιώνα και ο δεύτερος αφορά τις παλιές αποθήκες “Σαρακάκη” στη Λεωφόρο Αθηνών με δυνατότητα φιλοξενίας 1.600 προσφύγων σε σκηνές. 

Πρόκειται για ενέργειες στις οποίες προβαίνει ο δήμος δεδομένου ότι οι ανάγκες δημιουργίας θέσεων στέγασης για πρόσφυγες και μετανάστες αυξάνονται. «Θεωρώ βέβαιο ότι σύντομα θα κατέβει κόσμος από την Ειδομένη» υπογράμμισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης στο δημοτικό συμβούλιο της Πέμπτης, ζητώντας εγγυήσεις από την κυβέρνηση ότι δεν θα δημιουργηθούν ξανά άτυποι καταυλισμοί σε πλατείες και πάρκα.

«Από την Κυριακή υπάρχει αποφόρτιση της πλατείας Βικτωρίας. Όμως, για να είναι αποτελεσματική η αντιμετώπιση του ζητήματος απαιτείται συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Η κυβέρνηση οφείλει να συνεργαστεί με τους δήμους κι όχι να τους καθιστά μόνο αποδέκτες αιτημάτων. Οι δήμοι δεν μπορούν να πληρώνουν τις κυβερνητικές αβελτηρίες» υπογράμμισε ο Γ. Καμίνης.

Ζήτησε δε, μεγαλύτερη στήριξη για την πόλη. «Η κυβέρνηση οφείλει να λάβει υπόψη της την ιδιαιτερότητα της Αθήνας. Ήταν και παραμένει η μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που αποτελεί επίκεντρο των προσφυγικών ροών προς και από τα σύνορα» τόνισε.

Οι χώροι 

Στη νέα επέκταση των 12,8 στρεμμάτων μπορούν να φιλοξενηθούν περίπου 700 άτομα, με τη συνολική χωρητικότητα της δομής Ελαιώνα να αυξάνεται στα 2000 άτομα. Πρόκειται για τη δεύτερη επέκταση μετά την παραχώρηση 8 στρεμμάτων τον περασμένο Δεκέμβριο.

«Το ελάχιστο που περιμένουν οι κάτοικοι της περιοχής είναι τ’ αντισταθμιστικά που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση. Αυτός που είναι αφερέγγυος απέναντι στα συμφωνηθέντα είναι η κυβέρνηση», ανέφερε ο αντιδήμαρχος καθαριότητας του δήμου. «Είχε δεσμευθεί για αποχετευτικό στην Αγ. Πολυκάρπου στον Ελαιώνα. Ήμασταν τυχεροί γιατί φέτος δεν έβρεξε. Αλλιώς ο καταυλισμός θα είχε πλημμυρίσει» πρόσθεσε.

Ο δεύτερος χώρος στις παλιές αποθήκες «Σαρακάκη» αφορά μια έκταση 16 στρεμμάτων όπου βρίσκεται στρατιωτικό τολ 900 τμ ιδιοκτησίας του δήμου και χρησιμοποιείται για την αποθήκευση χριστουγεννιάτικου στολισμού. Από το σύνολο των 16 στρεμμάτων τα 10 είναι ιδιοκτησίας της Εθνικής Κεφαλαίου, θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας, και τα 6 ιδιοκτησίας του δήμου Αθηναίων.

Τα σχέδια της δημοτικής αρχής προέβλεπαν μέχρι πρότινος, τη δημιουργία κέντρου ημέρας τοξικοεξαρτημένων στις εγκαταστάσεις «Σαρακάκη». Για το λόγο αυτό είχαν δρομολογηθεί συνεννοήσεις με τον ΟΚΑΝΑ που όμως «πάγωσαν». Ιδίως μετά την έξαρση της προσφυγικής κρίσης η διοίκηση του δήμου προσανατολίστηκε στη δημιουργία δομής για πρόσφυγες και μετανάστες.

Ταυτόχρονα ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, Δημήτρης Βίτσας, απηύθυνε το πρωί της Πέμπτης αίτημα προς το δήμο για παραχώρηση της έκτασης προκειμένου να δημιουργηθεί δομής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

«Πώς να παραχωρήσω κάτι που δεν μου ανήκει, εξολοκλήρου;», ήταν η αντίδραση του Γ. Καμίνη στο αίτημα. Όπως έγινε γνωστό παρά το γεγονός ότι η Εθνική Τράπεζα δεν ζητούσε μέχρι σήμερα μισθίο για τη χρήση του χώρου, ζητάει πλέον ενοίκιο 2000 ευρώ μηνιαίως.

Εξέλιξη που οδήγησε σε έκρηξη τον Απόστολο Κακλαμάνη: «Αναρωτιέμαι, η Εθνική Τράπεζα δεν ντρέπεται να ζητάει 24 χιλιάδες ενοίκιο το χρόνο, ειδικά σε τέτοια συγκυρία; Δεν αρκούν τα χρήματα που πήραν όλες οι συστημικές τράπεζες κατά την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίησή τους;», αναρωτήθηκε ο κ. Κακλαμάνης.

Το αίτημα της τράπεζας καταγεγραμμένο και στη σχετική σύμβαση που κοινοποιήθηκε στις παρατάξεις ξεσήκωσε γενικότερες αντιδράσεις ειδικά μεταξύ των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης. Ο Στέλιος Λάμπρου, από τη Λαϊκή Συσπείρωση, τόνισε ότι θεωρεί απαράδεκτο η Εθνική Τράπεζα να ζητάει λεφτά για το σκοπό αυτό ενώ άλλοι τόνισαν ότι γίνεται ένα ανεπίτρεπτο παζάρι στις πλάτες των προσφύγων.

Τελικά τόσο η επέκταση του Ελαιώνα όσο και η δημιουργία δομής στις παλιές αποθήκες Σαρακάκη εγκρίθηκαν από το δημοτικό συμβούλιο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here