ΕΛ.ΑΣ: Off ο ασύρματος και δεν απαντούσαν στην Πυροσβεστική να πάρουμε κατευθύνσεις

Σύμφωνα με έγγραφο που η «Καθημερινή» υποστηρίζει ότι έχει στα χέρια της, οι αστυνομικοί τηλεφωνούσαν στην Πυροσβεστικη για να πάρουν κατευθύνσεις την ώρα της φωτιάς,  αλλά δεν σήκωνε κανείς το τηλέφωνο. Βέβαια απορούμε πώς η επικοινωνία δεν γινόταν μέσω ασυρμάτου, αλλά και σε αυτό η εφημερίδα αναφέρει ότι γνωρίζει πως η ασύρματη επικοινωνια δεν λειτουργούσε επίσης.

Οπως αναφέρει  η «Καθημερινή», οι  αστυνομικοί που το απόγευμα της 23ης Ιουλίου βρέθηκαν στο Μάτι και στον Νέο Βουτζά δεν είχαν καμία επικοινωνία με την Πυροσβεστική για την πορεία και την εξέλιξη της πυρκαγιάς. Σύμφωνα, μάλιστα, με νεότερα στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η  έντυπη «Κ», οι αξιωματικοί που εκτελούσαν υπηρεσία εκφωνητών στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ τηλεφωνούσαν στο συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι, για να ζητήσουν πληροφορίες, αλλά δεν απαντούσε κανείς.

«Τα παραπάνω δεν προκύπτουν από προφορικές μαρτυρίες αστυνομικών της Αμεσης Δράσης, της ΔΙ.ΑΣ. ή της Τροχαίας που βρέθηκαν στο μέτωπο της φωτιάς, αλλά από επίσημα έγγραφα που πρόκειται να σταλούν στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίο, στο πλαίσιο δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης», αναφέρει η εφημερίδα.

«Η ενημέρωση της ΓΑΔΑ ήταν αποκλειστικά από τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο σημείο», συνεχίζει

Στην έλλειψη ενημέρωσης της ΕΛ.ΑΣ. από την Πυροσβεστική είχε αναφερθεί σε δηλώσεις του και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Γιάννης Κατσιαμάκας.

«Η Πυροσβεστική δεν μας έδωσε καμία ενημέρωση ούτε για την επικινδυνότητα ούτε για την κατεύθυνση της πυρκαγιάς. Μέχρι τις 18.10 το απόγευμα που η φωτιά πέρασε τη λεωφόρο Μαραθώνος δεν είχαμε καμία ενημέρωση», είχε επισημάνει σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Τα σχετικά έγγραφα (σύμφωνα με την «Καθημερινή») δειχνουν ότι  η Πυροσβεστική δεν προέβη σε καμία επίσημη ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ. για την ένταση και την πορεία της πυρκαγιάς, ενώ οι εκφωνητές της ΓΑΔΑ δεν κατάφεραν να επικοινωνήσουν με το συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής, καθώς ουδείς απαντούσε στους πέντε τηλεφωνικούς αριθμούς έκτακτης ανάγκης.

Σε υπηρεσιακό έγγραφο, μάλιστα, επισημαίνεται ότι η μόνη επικοινωνία της ΓΑΔΑ με στέλεχος της Πυροσβεστικής ήταν όταν ένας πυροσβέστης τηλεφώνησε στο «100» προκειμένου να ενημερώσει για εγκλωβισμένα άτομα σε σπίτι στον Νέο Βουτζά.

Επισης η εφημερίδα αναφέρεται σε δυσλειτουργίες της επικοινωνίας μέσω ασυρμάτου και επικαλείται απόρρητη αναφορά που υποστηριζει ότι έχει στην διάθεσή της, συμφωνα με την οποία στο σύστημα ασυρμάτων δεν υπήρχε επικοινωνία λόγω ανύπαρκτου σήματος. Στελέχη της Πυροσβεστικής αντιστοίχως αποκάλυψαν ότι υπήρχε αδυναμία επικοινωνίας των πυροσβεστών με τον πιλότο του ελικοπτέρου Erickson, με συνέπεια να μην μπορούν να κατευθύνουν τις από αέρος ρίψεις νερού στις εστίες της φωτιάς

ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΗ

Ο  εν  αποστρατεία αντιστράτηγος, πρώην υπαρχηγός Πυροσβεστικής  Ανδριανός Γκουρμπάτσης που έχει οριστεί τεχνικός σύμβουλος από τον δικηγόρο Αντώνη Φούσα, νομικό συμπαραστάτη και συνήγορο των οικογενειών που έχασαν συγγενείς  στις φωτιές στον Νέο Βουτζά και στο Μάτι, είπε σε συνέντευξή του στο «Εθνος»  ότι γίνεται προσπάθεια παραποίησης των στοιχείων που θα δοθούν στην αρμόδια εισαγγελέα. Επίσης κατηγορεί την υπηρεσία του ότι συνήθως δεν αναγγέλλονται οι ώρες άφιξης για να μην προκύπτουν προσωπικές ευθύνες.

«Εχω πληροφορίες», είπε, «για επιχείρηση παραποίησης στοιχείων, όπως για παράδειγμα οι ώρες ειδοποίησης και άφιξης στο συμβάν ή η μη αναγραφή αρμοδίων υπηρεσιακών οργάνων, παραδείγματος χάριν του διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νέας Μάκρης, όπως και για τον συντονισμό των πυροσβεστικών δυνάμεων. Επίσης γνωρίζω πως η ώρα άφιξης των ανωτάτων αξιωματικών στα συμβάντα δεν δίνεται συνήθως δια του ασυρμάτου στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, για να μην εμφανιστούν αυτές στο καταγραφικό μηχάνημα σε ενδεχόμενη αναζήτηση ευθυνών».

Σε δήλωσή του προαναγγέλλει οτι θα ζητηθεί η άρση απορρήτου κινητών τηλεφώνων στελεχών που επιχείρησαν το μοιραίο απόγευμα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here