Εκβιάζουν οι φαρμακευτικές (πήραν γραμμή από την Eldorado) ότι θα φύγουν από την Ελλάδα αν μειωθούν κι άλλο τα κέρδη τους με το rebate (κούρεμα)

Αντιδρούν στην περαιτέρω μείωση των κερδών τους οι φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες,  μαζί με τις αποθήκες φαρμάκων, ήδη έχουν κάνει το φάρμακο στην Ελλάδα δυσεύρετο είδος με διαρκείς ελλείψεις σε ζωτική σημασίας σκευάσματα.

Αιτία του νέου εκβιασμού (ότι θα κάνουν απολύσεις επειδή…δεν τα βγάζουν πέρα και ίσως αποχωρήσουν από την Ελλάδα τελείως) είναι η πρόταση του ΕΟΠΠΥ να μην εξετάζονται οι συναλλαγές τους ανά νοσοκομείο αλλά συνολικά για όλα τα κρατικά νοσοκομεία.

«Μα αυτό θα τινάξει στον αέρα το μπάτζετ μας» λένε. Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, ο υπολογισμός του rebate (ένα είδος υποχρεωτικής έκπτωσης σαν το κουρεμα του clawback)γίνεται για κάθε νοσοκομείο ξεχωριστά (ν.4486/17, άρθρο 97), από την γενική Διεύθυνση Οικονομικών του υπουργείου Υγείας.

Επειδή όμως το υπουργείο δεν μπορει να υπολογίσει ανά νοσοκομείο για πρακτικούς λόγους, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτ. Μπερσίμης προτείνει να γίνεται ο υπολογισμός στο σύνολο των πωλήσεων σε όλα τα Νοσοκομεία. Ετσι είναι και δικαιότερο το σύστημα, αφού δειχνει το συνολικό κέρδος των εταιρειών από τους ασθενείς της χώρας μας.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο όμως, το rebate ή κούρεμα  πολλαπλασιάζεται και οι φαρμακοβιομήχανοι αντιδρούν.

«Αυτή η ενέργεια» λένε για να υπερασπιστούν τα υπέρογκα κέρδη τους «καταδεικνύει τη διοικητική ανικανότητα, την προσπάθεια του ΕΟΠΥΥ να υποκαταστήσει το υπουργείο Υγείας και – το πιο σημαντικό – την πλήρη αποθάρρυνση όλων όσοι θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, καθώς βλέπουν ένα πλήρως ρευστό ρυθμιστικό και φορολογικό πλαίσιο, που αλλάζει συνεχώς».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here