Εκτόξευση νέου ευρωπαϊκού μετεωρολογικού δορυφόρου MetOp-C

Εκτοξεύθηκε επιτυχώς ο νέος ευρωπαϊκός μετεωρολογικός δορυφόρος MetOp-C, ο τρίτος κατά σειρά μετά τους ΜetOp-A και ΜetOp-B που είχαν εκτοξευθεί το 2006 και 2012 αντιστοίχως. Η εκτόξευση έγινε με ρωσικό πύραυλο «Σογιούζ», από το διαστημοδρόμιο της Ευρώπης στο Κουρού της γαλλικής Γουιάνας στη Νότια Αμερική, το βράδυ της Τρίτης.

Όπως και οι δύο προηγούμενοι, ο ΜetOp-C είναι μετεωρολογικός δορυφόρος σε υψόμετρο περίπου 800 χιλιόμετρων από την επιφάνεια της Γης. Καταγράφει με τα 13 όργανά του τη θερμοκρασία και την υγρασία σε διάφορα ύψη της ατμόσφαιρας, την ταχύτητα και τη διεύθυνση του ανέμου, τα αέρια της ατμόσφαιρας όπως το όζον κ.α. καθώς ταξιδεύει από Πόλο σε Πόλο.

Τα δεδομένα του χρησιμοποιούνται τόσο για την πρόγνωση του καιρού, όσο και για την έρευνα σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Οι μετρήσεις του τροφοδοτούν σε καθημερινή βάση τα πολύπλοκα αριθμητικά μοντέλα καιρού που «τρέχουν» σε υπερ-υπολογιστές και χάρη στα οποία είναι εφικτή η πρόγνωση του καιρού.

Τα δεδομένα από τους δύο πρώτους ΜetOp έχουν ήδη μειώσει κατά 27% τα σφάλματα στις προγνώσεις της μιας ημέρας.

Έχει ήδη ξεκινήσει ο προγραμματισμός για την επόμενη γενιά δορυφόρων πολικής τροχιάς ΜetOp-SG, ο πρώτος από τους οποίους αναμένεται να εκτοξευτεί σε τέσσερα χρόνια.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here