Εκτός γαλλικής κυβέρνησης Μπαϊρού και μέλη του MoDem

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Φρανσουά Μπαϊρού, πολιτικός σύμμαχος – κλειδί του προέδρου της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τη γαλλική κυβέρνηση, ενώ η στενή του συνεργάτις Μαριέλ ντε Σαρνέζ, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στην κυβέρνηση του Εντουάρ Φιλίπ, δεν θα δεχθεί θέση στο νέο κυβερνητικό σχήμα, σύμφωνα με πηγή του κεντρώου Δημοκρατικού Κινήματος (MoDem) και θα αναλάβει επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Την Τρίτη, η υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Σιλβί Γκουλάρ, επίσης προερχόμενη από το MoDem, αποφάσισε να αποχωρήσει και εκείνη από την κυβέρνηση.

Οι τρεις υπουργοί του MoDem αποχωρούν από την κυβέρνηση, καθώς το παραδοσιακό κεντρώο κόμμα, του οποίου ηγείται ο Φρανσουά Μπαϊρού, αποτελεί αντικείμενο έρευνας σχετικά με την απασχόληση των συνεργατών των ευρωβουλευτών του.

«Ελαβα την απόφαση να μη συμμετάσχω στην επόμενη κυβέρνηση. Θα δώσω συνέντευξη Τύπου το απόγευμα», ανακοίνωσε ο αρχηγός του MoDem, δίνοντας τη διαβεβαίωση ότι πρόκειται για προσωπική του απόφαση, η οποία δεν υπαγορεύθηκε από κανέναν.

Για πρώτη φορά από την ίδρυσή του, το 2007, το MoDem, το οποίο κατήλθε υπό το κοινό ψηφοδέλτιο των φιλικών προς τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας δυνάμεων, με τίτλο La République en marche!, κατάφερε να εκλέξει 42 βουλευτές και είναι πλέον η τρίτη κομματική δύναμη στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, μετά την κεντρώα – σοσιαλφιλελεύθερη LREM και τους κεντροδεξιούς Ρεπουμπλικανούς.

«Απλοποιείται η κατάσταση για τον Μακρόν»

Το ίδιο επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κριστόφ Καστανέρ. «Θέλει να υπερασπισθεί τον εαυτό του», δήλωσε στο δίκτυο Europe1, προσθέτοντας ωστόσο ότι η αποχώρηση του Μπαϊρού «απλοποιεί την κατάσταση» για τον Εμανουέλ Μακρόν.

«Δεν υπάρχει προσωπική αμφισβήτηση. Αλλά πιστεύω ότι είναι προφανώς πιο εύκολο να αφιερωθεί ολοκληρωτικά στην υπεράσπισή του και όταν είσαι υπουργός, υπουργός Δικαιοσύνης, όταν είσαι υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων, το εγχείρημα είναι πολύ πολύπλοκο και περιλαμβάνει αυτό το ηθικό θέμα, εγώ τους το αναγνωρίζω».

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ, ο οποίος αναμένεται το απόγευμα να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, μετά και την ολοκλήρωση των βουλευτικών εκλογών την περασμένη Κυριακή, «πληροφορήθηκε στην απόφαση του Φρανσουά Μπαϊρού» να παραιτηθεί από την θέση του υπουργού Δικαιοσύνης και «την σέβεται», δήλωσε το περιβάλλον του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Παρά την σειρά των παραιτήσεων, η σύνθεση της δεύτερης κυβέρνησης Φιλίπ θα ανακοινωθεί μέχρι τις 18.00 τοπική ώρα, σύμφωνα με πηγές του πρωθυπουργικού γραφείου και της Προεδρίας της Γαλλίας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here