Eκτός ελέγχου για τρίτη μέρα η φωτιά-Το πύρινο μέτωπο πλησιάζει τα Βίλια

Η φωτιά στα Βίλια Αττικής συνεχίζει anej;elegkth το καταστροφικό της έργο για τρίτη ημέρα. Έχει ήδη κάψει πολλά στρέμματα δάσους, κινούμενη σε μια περίμετρο πολλών χιλιομέτρων. Η αλλαγή της κατεύθυνσης του ανέμου το μεσημέρι έχει στρέψει τις φλόγες προς τον οικισμό των Βιλίων θέτοντας σε συναγερμό την Πυροσβεστική που προσπαθεί επί τρεις ημέρες να θέσει υπό έλεγχο το πύρινο μέτωπο χωρίς αποτέλεσμα. Η φωτιά πλησιάζει τα πρώτα σπίτια στα Βίλια ενώ υπήρξε εισήγηση για πολιτική εκκένωση. Οι κάτοικοι κάνουν εκκλήσεις για άμεση αποστολή εναώριων μέσω καθώς εκφράζονται φόβοι πως αν δεν αντιμετωπιστεί σύντομα το μέτωπο θα καούν σπίτια.  

Νωρίτερα, με δραματικό τόνο περιέγραψε (ΕΡΤ) την κατάσταση ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Αττικής Βασίλης Κόκκαλης τονίζοντας ότι η φωτιά εκτείνεται σε μεγάλο μήκος. «Η φωτιά έχει βρει ένα πολύ πυκνό δάσος που δεν μπορούμε να πλησιάσουμε και καίει. Είναι ανεξέλεγκτη η κατάσταση. Μιλάμε για ένα μέτωπο με πάρα πολύ μεγάλη περίμετρο όπου δεν υπάρχει δυνατότητα επίγειας πρόσβασης και δεν μπορεί να καλυφθεί ούτε από τα εναέρια, περιμετρικά, στο σύνολό της (…)», ανέφερε.

Σύμφωνα με στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το πύρινο μέτωπο καίει πυκνό δάσος και ανησυχεί ιδιαίετρα το μέτωπο στο τμήμα ανάμεσα στο Παλαιοχώρι και την Οινόη. Στο μεταξύ, υπάρχουν πολλές εστίες διάσπαρτες στα όρια του καμένου με το άκαυτο δάσος, καθώς η περίμετρος της πυρκαγιάς εκτείνεται σε πολλά χιλιόμετρα και γίνονται προσπάθειες να αντιμετωπιστούν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό πριν τη δύση του ηλίου.


 Εντολή εκκένωσης μέσω του 112 έχει δοθεί από χθες και προχθές στους οικισμούς Πανόραμα, Παλαιοκούνδουρα και Αγ. Σωτήρα. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων των παραπάνω οικισμών οι κάτοικοι δεν έχουν συμμορφωθεί με την εντολή και παραμένουν στην περιοχή εξακολουθώντας να δίνουν μάχη για να σώσουν τις περιουσίες τους και το δάσος.


Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη ενώ ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως το απόγευμα αναμένεται να ενισχυθούν οι άνεμοι. Με το πρώτο φως της ημέρας στη μάχη ρίχτηκαν και τα εναέρια μέσα.

Συγκεκριμένα επιχειρούν 370 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων εννέα (9) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 130 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα.

Για την αεροπυρόσβεση κινητοποιήθηκαν 8 ελικόπτερα και και 3 αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν, ο Ελληνικός Στρατός με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Δραματικές ώρες για τους κατοίκους

Σε απόγνωση εμφανίσθηκαν κάτοικοι της περιοχής με την οργή να ξεχειλίζει. Χαρκτηριστική είναι μαρτυρία κατοίκου που περιέγραψε την κατάσταση ως «τραγική» και κατήγγειλε (ΣΚΑΪ) πως «μόνο όταν έρχονται κανάλια πετάνε αεροπλάνα».

Γύρω στις 4 το πρωί ήρθαν εθελοντές και «μας εξανάγκασαν να εγκαταλείψουμε. Μέχρι να βγούμε, κατέβαινε η φλόγα το βουνό. Ποιος θέλει να εγκαταλείψει το σπίτι του τέτοιες ώρες. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί άφησαν τη φωτιά να ξεφύγει τόσο» δήλωνε (OPEN TV) νωρίτερα κάτοικος του οικισμού Θέα περιγράφοντας τις ώρες αγωνίας που έζησαν οι κάτοικοι τα ξημερώματα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here