Εκτόνωση της κρίσης με παραίτηση Παναρίτη. Πλήρης κάλυψη Μαξίμου σε Βαρουφάκη

Με μια σολομώντεια λύση, την παραίτηση της κ. ‘Ελενας Παναρίτη από την θέση του εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ αλλά και με την πλήρη κάλυψη που παρείχε το Μέγαρο Μαξίμου στους χειρισμούς του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στο συγκεκριμένο θέμα, ξεπεράσθηκε τελικά το σοβαρό πολιτικό πρόβλημα που είχε προκαλέσει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ο διορισμός της συγκεκριμένης οικονομολόγου στο ΔΝΤ. 

«Ποτέ δεν ζήτησα την συγκεκριμένη θέση…και μου είναι αδύνατον να δεχθώ τον διορισμό μου εν μέσω των αρνητικών αντιδράσεων από βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει η κ. Παναρίτη στην ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιεί την απόφαση της να παραιτηθεί από το ΔΝΤ, διευκολύνοντας έτσι την κυβέρνηση.

Ηδη όμως 42 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επιστολή τους, χαρακτηρίζουν λάθος την απόφαση, ζητούν την άμεση ανάκλησή της, ενώ αναφερόμενοι στην κ.Παναρίτη κάνουν λόγο για εξέχουσα εκπρόσωπο της μνημονιακής πολιτικής. Η επιστολή που υπογράφεται και από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους Νίκο Φίλη και Θανάση Πετράκο και απευθύνεται προς τον πρωθυπουργό, το προεδρείο της ΚΟ και την πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας ουσιαστικά στις αιτιάσεις αυτές καθώς και σε όσους είχαν υποστηρίξει ότι ο κ. Βαρουφάκης ενήργησε μόνος του, προκαταλαμβάνοντας και την θέση του πρωθυπουργού, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, κάλυπταν πλήρως τον υπουργό Οικονομικών, διευκρινόζοντας ότι η απόφαση λήφθηκε συλλογικά.

«Η επιλογή της κ. Έλενα Παναρίτη, ως εκπροσώπου της χώρας στο ΔΝΤ, έγινε συλλογικά. Οι απόψεις που ακούστηκαν ότι την επέβαλε ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα> ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικοί κύκλοι.

Η δήλωση της  Έλενας Παναρίτη

Το μεσημέρι της Δευτέρας, η κ. Παναρίτη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη της κυβερνητικής επιτροπής αξιολόγησης που με επέλεξαν να εκπροσωπήσω την χώρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ιδίως τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη και τον Υπουργό Οικονομίας κ. Γιώργο Σταθάκη με τους οποίους συνεργάζομαι αδιάκοπα στο πλαίσιο της μεγάλης διαπραγμάτευσης με δανειστές των οποίων την τακτική γνωρίζω εκ των έσω. Ευχαριστώ επίσης τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα για την υποστήριξή του.

Όμως, καθώς ποτέ δεν ζήτησα αυτή την θέση, και δεδομένου ότι την αποδέχθηκα αποκλειστικά για να βοηθήσω την κυβέρνηση με την εμπειρία μου στον τρόπο λειτουργίας του ΔΝΤ [και αντίστοιχων οργανισμών], μου είναι αδύνατον να δεχθώ τον διορισμό μου εν μέσω των αρνητικών αντιδράσεων από βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

H χώρα διανύει την πιο δύσκολη περίοδο και για αυτό απαιτείται συστράτευση απέναντι σε σκληρούς δανειστές. Θα συνεχίσω να βοηθώ με όλες μου τις δυνάμεις την υπόθεση της εθνικής διαπραγμάτευσης και να στηρίζω την κυβέρνηση έως ότου η Ελλάδα απελευθερωθεί από τα μνημονιακά της δεσμά.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here