Εκθεση-κόλαφος του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά κυβέρνησης για μεταχείριση προσφύγων-μεταναστών, παράνομες επαναπροωθήσεις-«Ντροπιάζετε τη χώρα»

Εκθεση κόλαφος της Επιτροπής Καταπολέμησης των βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης, εκθέτει διεθνως την κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθιστώντας υπόλογη τόσο για την απάνθρωπη μεταχείριση των προσφύγων και μεταναστών στη χώρα, όσο και και για την τακτική των παράνομων επαναπροωθήσεων σε Εβρο και Αιγαίο.

Σύμφωνα με την έκθεση-καταπέλτη της Επιτροής, εκπρόσωποι της οποίας επισκέφθηκαν την Ελλάδα τον Μάρτιο του 2020, θεωρούνται αξιόπιστες οι καταγγελίες που έγιναν ενώ διατυπώνονται σοβαρές ανησυχίες και ερωτηματικά για το ρόλο της FROTEX  στις επιχειρήσεις του ελληνικού λιμενικού Γι αυτό και ζητούνται εξηγήσεις.

Ειδικά για τον Εβρο, καταγράφονται μαρτυρίες, που χαρακτηρίζονται ως αξιόπιστες, ότι δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες, κρατούνται σε μυστική τοποθεσία, που μοιάζει με τον στρατόπεδο του Πόρου και αφού τους αφαιρεθούν ολα τα υπάρχοντα, επιβιβάζονται από άνδρες με μάσκες και στρατιωτικά ρουχα σε ξύλινες βάρκες και επιστρέφονται στη Τουρκία.

Το ίδιο κατηγορηματική ειναι η έκθεση και για τις επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο από άνδρες του ελληνικού λιμενικού. Αναφέρονται μάλιστα δύο περιπτώσεις, αρχές Μαρτίου 2020, όπου Ελληνες λιμενικοί αφαίρεσαν τα καύσιμα από βάρκα με 50 άτομα αφήνοντας την να πλεει αβοήθητη επί 15 ώρες!

Δήλωση Γ. Ψυχογιού

«Η Έκθεση κόλαφος της CPT επιβεβαιώνει με τον πλέον επίσημο τρόπο τα όσα εδώ και μήνες φωνάζουμε και η Κυβέρνηση κυνικά αρνείται χωρίς επιχειρήματα ακολουθώντας μια πολιτική για να ικανοποιήσει το ακροδεξιό και συντηρητικό ακροατήριο», αναφέρει σε δήλωσή του ο τομεάρχης Μεταναστευτικής πολιτικής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γ. Ψυχογιός.

Και προσθέτει:

Η παραβίαση του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ με την επαίσχυντη ΠΝΠ του Μαρτίου, με την οποία καταργήθηκε προσωρινά το δικαίωμα στο αίτημα για άσυλο, οι καταδίκες όσων λίγων κατάφεραν να περάσουν το ίδιο διάστημα με βαριές ποινές και η κράτηση τους σε φυλακές ποινικών, οι μαρτυρίες ξυλοδαρμών από ένστολους, η διεύρυνση του μέτρου της κράτησης ιδίως για τους ασυνόδευτους ανήλικους (μόνο θυμηδία προκαλεί η σχετική δήλωση του κου Μηταράκη),η ελλιπέστατη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας με τον κυνισμό και τη στοχοποίηση με την οποία αντιμετώπισε η πολιτεία τις καταγγελίες για push-backsδεν είναι παρά οι πιο έντονες πτυχές μιας πολιτικής που έχει ένα και μόνο αποτέλεσμα. Να εξαθλιώσει τους πρόσφυγες, να στρέψει απέναντί τους τις τοπικές κοινωνίες και να εκθέσεις διεθνώς της χώρα.

Ακόμα και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σήμερα το πρωί κοιτώντας προς την Ελλάδα έκανε σαφές ότι δεν μπορεί να είναι αποδεκτή η τακτική των επαναπροωθήσεων και ότι δεν πρέπει να δημιουργούνται συνθήκες που διακινδυνεύουν την ανθρώπινη ζωή, ενώ λίγες μέρες νωρίτερα είχε προηγηθεί η σύγκληση του ΔΣ της Frontex με αντικείμενο τις επαναπροωθήσεις από τις ελληνικές αρχές.

Το κερασάκι στην τούρτα της κατάρρευσης του κράτους δικαίου σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση προσφύγων και μεταναστών ήρθε μόλις χθες, όταν ο πατέρας του εξάχρονου που πνίγηκε στα νερά του Αιγαίου λίγο έξω από την Σάμο βρέθηκε κατηγορούμενος για τον τραγικό θάνατο του ίδιου του παιδιού.

Δυστυχώς με τον ρυθμό που συνεχίζει να διευρύνει τις παραβιάσεις δικαιωμάτων και εγγυήσεων η Κυβέρνηση, θα χρειάζονται ολόκληροι τόμοι για την ετήσια Έκθεσηκαι οι προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου θα ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο.

Κύριε Μηταράκη, κύριε Μητσοτάκη, σταματήστε τώρα να εκθέτετε τη χώρα και έναν λαό που μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες αποτέλεσε παράδειγμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here