Εκθεση: Η ελληνική οικονομία πιο ανοικτή σε επενδύσεις από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ και από πολλές χώρες της Ευρωζώνης

Η ελληνική οικονομία είναι πιο ανοικτή από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ, με έναν συνολικό δείκτη 0,03 έναντι 0,07, ενώ είναι πιο ανοικτή και από πολλές χώρες της Ευρωζώνης.

Αυτό αναφέρεται σε έκθεση του ΟΟΣΑ (Business and Finance Outlook 2017), η οποία αποστομώνει όλους όσους μιλούν για έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και απροθυμία «μεταρρυθμίσεων».

Ο ΟΟΣΑ καταρτίζει έναν δείκτη περιορισμών για τις ξένες επενδύσεις (FDI Regulatory Restrictiveness Index), ο οποίος αφορά μόνο στα θεσμοθετημένα μέτρα διακριτικής μεταχείρισης εις βάρος των ξένων επενδυτών (όπως περιορισμοί στις αγορές μετοχών από ξένους, διαδικασίες ελέγχου και έγκρισης, περιορισμοί για ξένο προσωπικό και άλλα λειτουργικά μέτρα). Ο δείκτης αυτός κυμαίνεται από το 0 (για μία ανοικτή οικονομία) έως το 1 (για μία κλειστή οικονομία).

Η ελληνική οικονομία είναι πιο ανοικτή από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ, με έναν συνολικό δείκτη 0,03 έναντι 0,07, ενώ είναι πιο ανοικτή και από πολλές χώρες της Ευρωζώνης. Οι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας που ο δείκτης λαμβάνει την απόλυτα χαμηλότερη τιμή (0,00) είναι της μεταποίησης, του ηλεκτρισμού, της διανομής, των επικοινωνιών και των επενδύσεων στο real estate. Αντίθετα, την υψηλότερη τιμή έχει ο δείκτης στους κλάδους των μεταφορών (0,15) και των μέσων ενημέρωσης (0,11). Πιο ανοικτές είναι η πορτογαλική και η σλοβένικη οικονομία (με συνολικό δείκτη 0,01) καθώς και η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ισπανία, η Φινλανδία και η Εσθονία (με συνολικό δείκτη 0,02). Οι ΗΠΑ έχουν συνολικό δείκτη 0,09, ενώ η Κίνα έχει 0,33.

Η παγκοσμιοποίηση απέτυχε να δημιουργήσει ισότιμες συνθήκες για το εμπόριο, τις επενδύσεις και τη συμπεριφορά των επιχειρήσεων και αυτός είναι ένας από τους παράγοντες που συμβάλλουν στην αρνητική στάση κατά της εξωστρέφειας σε πολλές χώρες και τη μείωση της εμπιστοσύνης σε κρατικούς θεσμούς, διαπιστώνει η έκθεση του ΟΟΣΑ.

Μόνο με την αύξηση της διεθνούς συνεργασίας και τη διασφάλιση ότι οι διεθνείς αγορές, οι εταιρείες και οι θεσμοί παίζουν με τους ίδιους κανόνες μπορεί να αποκατασταθεί η αύξηση της παραγωγικότητας, να αποφευχθεί η υπερβάλλουσα παραγωγική δυναμικότητα και να βελτιωθεί η εμπιστοσύνη του κοινού, σημειώνει ο ΟΟΣΑ.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι 35 χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και άλλες 28 χώρες που εξετάσθηκαν, απελευθέρωσαν διαχρονικά σημαντικά τους περιορισμούς στις ξένες άμεσες επενδύσεις, αν και με βραδύτερο ρυθμό πιο πρόσφατα. «Ωστόσο, παραμένουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών αναφορικά με τους θεσμικούς περιορισμούς για τις ξένες επενδύσεις. Πολλοί τομείς υπηρεσιών σε όλο τον κόσμο παραμένουν απρόσιτοι για ξένους επενδυτές, εμποδίζοντας την προοπτική αύξησης της παραγωγικότητας. Την τελευταία περίοδο, ορισμένες χώρες έγιναν πιο ευαίσθητες στις ξένες άμεσες επενδύσεις σε πρωτογενείς τομείς, κάνοντας πιο αυστηρό το καθεστώς για τους ξένους επενδυτές.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here