Έκθεση ΔΝΤ: Γενναίο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους ζητά από Ευρωπαίους

ΦΩΤΟ: INTIME

Την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μέσω της γενναίας επέκτασης των ωριμάνσεων του συνόλου των δανείων που έχει χορηγήσει η ευρωζώνη στην Ελλάδα ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε προκαταρκτική έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που παρουσίασε σήμερα, Πέμπτη.

Όπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου από την Ουάσιγκτον, μεταφέροντας κλίμα από το ΔΝΤ, οι Γερμανοί, οι Φινλανδοί και γενικά οι χώρες που επηρεάζει η Γερμανία δεν ήθελαν τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, καθώς βάζει στο «τραπέζι» το κούρεμα του χρέους την ώρα που η Γερμανία διαφωνεί με αυτή την προοπτική. Τελικά επικράτησε η άποψη της Κριστίν Λανγκάρντ και το κείμενο δημοσιοποιήθηκε.

Η προκαταρκτική έκθεση του ΔΝΤ ξεκαθαρίζει πως εάν δεν υπάρξει «αποτελεσματική αντιμετώπιση» του χρέους (comprehensive operation) εκ μέρους των Eυρωπαίων, τότε εκείνο δεν θα εξετάσει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ το ελληνικό πρόγραμμα.

Το Ταμείο εκτιμά πως η Ελλάδα θα χρειαστεί έως το τέλος του 2018 περίπου 60 δισ. ευρώ για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της, εκ των οποίων περισσότερα από τα 36 δισ. ευρώ θεωρεί πως θα πρέπει να προέλθουν από δάνεια από τη ζώνη του ευρώ.

Η συγκεκριμένη έκθεση του ΔΝΤ δεν έχει συνταχθεί βάσει των νέων δυσμενών δεδομένων που δημιουργούν για την ελληνική οικονομία οι κεφαλαιακοί έλεγχοι, ενώ δεν λαμβάνει υπόψη τόσο την μη εξόφληση των δόσεων 1,56 δισ. ευρώ προς το Ταμείο, όσο και τον τερματισμό του ευρωπαϊκού προγράμματος και την απώλεια των 10,9 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στα κεφάλαια του EFSF που θα κάλυπταν τις βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here