Εκτεθειμένη η ΝΔ για την προκλητική προστασία των τραπεζικών στελεχών-Προφάσεις εν αμαρτίαις και κινήσεις εκ του πονηρού καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε μείζον θέμα αναδείχθηκε στην αρμόδια Επιτροπή τη Βουλής που συζητά τις αλλαγές στους ποινικούς κώδικες, η προκλητική προστασία των τραπεζικών στελεχών που περιλαμβάνεται στις αλλαγές που κατέθεσε στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Τσιάρας. Ο υπουργός επικαλείται την ανάγκη προστασίας των δανειοληπτών, με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ να απαντούν ότι για τις ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων, έχουν προβλεφθεί ήδη μέτρα προστασίας των τραπεζικών στελεχών με προηγούμενο νόμο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης κατά την ομιλία του υποστήριξε ότι γνώμονας της διάταξης με την οποία απαλλάσσονται τα τραπεζικά στελέχη που έχουν χορηγήσει τραπεζικά δάνεια από την αυτεπάγγελτη δίωξη για απιστία ήταν «οι Έλληνες πολίτες και η προστασίας της ελληνικής οικονομίας», προκαλώντας την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, πηγές του οποίου τόνισαν ότι «πλαίσιο προστασίας για τους δανειολήπτες υπάρχει και εμπεριέχεται στο άρθρο 65 του Ν.4472/2017, που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, απαντώντας στις επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και στη διαφοροποίηση από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας του βουλευτή Ιωάννη Μπούγα, επικαλέστηκε την «κοινή λογική», την πραγματικότητα των «κόκκινων δανείων» και την προστασία της ελληνικής οικονομίας, για τη συγκεκριμένη διάταξη, λέγοντας: «Τους Έλληνες πολίτες τους έχετε βάλει σε αυτή την εξίσωση; Έχετε, αλήθεια, σκεφτεί, αν με αυτή τη ρύθμιση οι τραπεζίτες, καταφέρνουν τελικά να διαγράψουν δάνεια, να διαχειριστούν “κόκκινα” δάνεια, να μη χάσουν άνθρωποι το σπίτι τους; Αυτό μπαίνει στη δική σας εξίσωση; Μπορεί κάποιος αντί για τη μερική ανάγνωση, να κάνει την όλη ανάγνωση, με ευθύνη και σοβαρότητα;».

Ισχυρίστηκε δε ότι «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια εξέλιξη η οποία έχει να κάνει και με την οικονομία και με το γεγονός ότι εδώ όπου βρισκόμαστε, δηλαδή με περισσότερα από 80 δισ. ευρώ “κόκκινα” δάνεια, πρέπει να υπάρξουν κάποιες αποφάσεις και πρέπει να μην επικρέμαται η δαμόκλειος σπάθη της ποινικοποίησης της όποιας απόφασης του τραπεζικού συστήματος».

Η διαφοροποίηση Μπούγα

Ο βουλευτής της Ν.Δ. Ιωάννης Μπούγας στη δική του τοποθέτηση ζήτησε από το υπουργείο να ενισχυθεί η αιτιολογία για την εισαγωγή τη συγκεκριμένης διάταξης «διότι δεν προκύπτει με σαφήνεια ο λόγος της εξαίρεσης των τραπεζικών στελεχών» από το αυτεπάγγελτο, γεγονός το οποίο όπως είπε «ενδεχομένως να δημιουργεί και προβλήματα συνταγματικά».

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κάνει προφανή σύνδεση του θέματος με το άρθρο 4 του Συντάγματος περί ισονομίας.

ΣΥΡΙΖΑ: Κινήσεις εκ του πονηρού

Απαντώντας στους ισχυρισμούς του Κώστα Τσιάρα, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασαν:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ ισχυρίζεται ότι δήθεν προστατεύονται οι δανειολήπτες με «κόκκινα δάνεια», με τη διάταξη με την οποία απαλλάσσονται τα τραπεζικά στελέχη. Όμως πλαίσιο προστασίας για τους δανειολήπτες υπάρχει και εμπεριέχεται στο άρθρο 65 του Ν.4472/2017, που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Συνεπώς όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού και θα αποκαλυφθούν, ένα προς ένα στη συζήτηση των άρθρων», σημειώνουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Νωρίτερα, από το βήμα της Βουλής, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, τόνισε ότι οι τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή κινούνται, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό στην κατεύθυνση της αυστηροποίησης και συνεχίζουν τον φαύλο κύκλο της κακουργιοποίησης πλημμεληματικών συμπεριφορών.

«Η παθογένεια του νομικού συστήματος που δημιουργούσε τον φαύλο κύκλο και στο σωφρονιστικό σύστημα, ήταν η τεράστια κακουργιοποίηση πλημμεληματικών αδικημάτων. Η χώρα μας είχε ανάγει, αβέρτα κουβέρτα, σε κακουργήματα πάρα πολλές παραβατικές και παράνομες συμπεριφορές, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος και να έχουμε ένα σωφρονιστικό σύστημα μονίμως υπό κατάρρευση και να αναγκάζεται υποκριτικά συνεχώς η ελληνική πολιτεία να κάνει αποσυμφορητικούς νόμους. Έχουμε μια πληγή που αιμορραγεί και δεν παρεμβαίνουμε και η πληγή είναι ο Ποινικός Κώδικας. Βασικά είναι η κακουργιοποίηση βασικά πλημμεληματικών συμπεριφορών και οι μεγάλες ποινές. Τώρα όλες οι διατάξεις που φέρνει η κυβέρνηση είναι στο μικρό ή στο μεγάλο βαθμό στην κατεύθυνση της αυστηροποίησης», είπε μεταξύ άλλων.

Ο Σπύρος Λάππας προϊδέασε ότι υπάρχουν και άρθρα που ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει και άλλα στα οποία θα προτείνει αλλαγές, υπογράμμισε ότι απαιτείται μεγάλη συζήτηση για τις αλλαγές των άρθρων 187, 187Α και 187Β του Ποινικού Κώδικα (σ.σ. άρθρα που αναφέρονται σε εγκληματική οργάνωση, τρομοκρατικές πράξεις, τρομοκρατική οργάνωση, αξιόποινη υποστήριξη), ενώ επιφυλάχθηκε να παρουσιάσει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη συζήτηση των άρθρων του σχεδίου νόμου.

Υπογράμμισε επίσης ότι πρέπει η σωφρονιστική πολιτική να επιστρέψει στο υπουργείο Δικαιοσύνης από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

ΚΙΝ.ΑΛΛ.: Θετική στάση επί της αρχής

«Για το Κίνημα Αλλαγής η αναμόρφωση, ο εξορθολογισμός, ο εκσυγχρονισμός της ποινικής νομοθεσίας, προκειμένου αυτή να συμβαδίσει και με τη νέα κοινωνική πραγματικότητα αλλά και με την αντίστοιχη νομοθεσία των ευρωπαϊκών κρατών, είναι αναγκαιότητα για μια ισχυρή και λειτουργική δικαιοσύνη», είπε η εισηγήτρια του Κινήματος Αλλαγής, Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία υποστήριξε ότι «μετά από μια προκλητικά ευνοϊκή ποινική μεταχείριση από την προηγούμενη κυβέρνηση, απέναντι σε μια σειρά εγκλημάτων, έρχεται η σημερινή κυβέρνηση και πηγαίνει στο άλλο άκρο, με υπερβολική αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα η οποία είναι αντίθετη στις διεθνείς τάσεις».

Το πνεύμα των κυβερνητικών δεσμεύσεων για αυστηροποίηση του πλαισίου των ποινών, κυρίως στα ζητήματα της τρομοκρατίας αλλά και στο κοινό περί δικαίου αίσθημα, είναι διάχυτο στις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα που κατέθεσε η κυβέρνηση, είπε η εισηγήτρια του Κινήματος Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα, Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και συναφείς διατάξεις».

Ωστόσο, τόνισε ότι το Κίνημα Αλλαγής θα τηρήσει θετική στάση επί της αρχής του νομοσχεδίου αλλά θα ζητήσει να γίνουν οι αναγκαίες αλλαγές στα άρθρα που έχει καταθέσει η κυβέρνηση.

ΚΚΕ: Στόχος η θωράκιση του καπιταλιστικού συστήματος

Το Κομμουνιστικό Κόμμα κατήγγειλε σύγκλιση της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ στο βασικό περιεχόμενο των Κωδίκων, καθώς σύμφωνα με την εισηγήτρια του κόμματος, Μαρία Κομνηνάκα, σήμερα η Ν.Δ. πάει τους Κώδικες ένα βήμα, παρά πέρα, σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση.

«Οι Κώδικες, όπως τους έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα ενισχύονται με μέτρα τα οποία μπορεί να αξιοποιηθούν σε βάρος του «εχθρού λαού», όπως με τον εμπλουτισμό του άρθρου 187Α, του λεγόμενου τρομονόμου, που έμεινε άθικτος το προηγούμενο διάστημα. Αυτό γίνεται και με την αυστηροποίηση των ποινών αλλά και αδικημάτων που παραπέμπουν στην καταστολή εργατικών και λαϊκών κινητοποιήσεων. Από την άλλη συρρικνώνονται τα όποια κατοχυρωμένα, ακόμα, δικαιώματα του κατηγορουμένου, ενώ με μια σειρά νέους θεσμούς, πλήτεται όλο και περισσότερο το τεκμήριο αθωότητας του κατηγορουμένου», είπε η βουλευτής του ΚΚΕ.

Η βουλευτής του ΚΚΕ και εκτίμησε ότι τα μέτρα αποβλέπουν στη θωράκιση του καπιταλιστικού συστήματος σε μια νέα πιο βαθιά και συγχρονισμένη οικονομική κρίση, ιδίως από τις αντιδράσεις του εργατικού και λαϊκού κινήματος που επιχειρείται τώρα να μπουν πιο βαθιά στο γύψο.

Ελληνική Λύση: Μη επαναφορά διατάξεων που είχε καταργήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Επιφυλάξεις επί της αρχής του σχεδίου νόμου «Τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα, Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και συναφείς διατάξεις» εξέφρασε ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση της Ν.Δ. ότι δεν τήρησε την υπόσχεση που είχε δώσει πριν τις εκλογές για κατάργηση αλλαγών που είχε φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στους Κώδικες.

Μεταξύ αυτών η προσβολή συμβόλων του ελληνικού κράτους που «εξαφανίστηκε από το νομοσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν το επαναφέρει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ».

«Νομίζω ότι κάθε Έλληνας είναι περήφανος για τα σύμβολα του κράτους. Ήταν μέχρι τρία χρόνια φυλακή. Γιατί το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν επαναφέρει την πρόβλεψη;», σημείωσε.

Ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης μίλησε και για το άρθρο για την «κακόβουλη βλασφημία» και τόνισε ότι τιμωρείτο, με δύο έτη φυλάκισης, όποιος βρίζει τον Θεό, αλλά αν και ο ΣΥΡΙΖΑ εξαφάνισε αυτή τη διάταξη, δεν την επαναφέρει σήμερα η ΝΔ. Αντιστοίχως, όπως είπε, και η καθύβριση θρησκευμάτων, αν και προβλεπόταν φυλακή, σήμερα δεν επανέρχεται.

Ακόμη, ο βουλευτής έκανε λόγο για τα εγκλήματα που ανάγονται στη στρατιωτική υπηρεσία, λέγοντας ότι «δεν επανέρχονται άρθρα για την τεχνητή πρόκληση ανικανότητας για την αποφυγή στράτευσης, για την τιμωρία εκείνων που προτρέπουν στρατιωτικό να αγνοήσει στρατιωτική εντολή. Δίνετε άσυλο στους ανυπότακτους και ενώ η πατρίδα μας αυτήν τη στιγμή έχει πρόβλημα με τη μειωμένη θητεία», υπογράμμισε.

Όσον αφορά το ζήτημα της απιστίας από τραπεζικά στελέχη, ο κ. Μυλωνάκης σημείωσε ότι με την τροποποίηση που φέρνει η κυβέρνηση «δημιουργεί σκοτεινό σημείο» και κίνδυνο να μένουν στο απυρόβλητο τραπεζικά στελέχη χωρίς δυνατότητα αυτεπάγγελτης εισαγγελικής έρευνας. Προέβλεψε, επίσης, ότι με τον νέο Ποινικό Κώδικα θα απαλλάσσεται ολόκληρη η οικονομική και πολιτική ολιγαρχία της χώρας από κάθε τραπεζικό δάνειο και θα ξεπλένεται κάθε ολιγάρχης ή μιντιάρχης που χρωστάει στο κράτος εκατομμύρια.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here