Έκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο για τα επόμενα βήματα

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Συνεδριάζει στις 2 το μεσημέρι της Τρίτης, στη Βουλή, το κυβερνητικό συμβούλιο, στον απόηχο της απόφασης του Eurogroup που αναγνώρισε μεν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και εταίρων, προτρέπει δε σε επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων με στόχο την ολοκλήρωση της σχετικής συμφωνίας που θα οδηγήσει και στην εκταμίευση των ποσών που απομένουν.

Το κυβερνητικό συμβούλιο που είχε συνεδριάσει επί μακρόν και την Κυριακή, θα αποτιμήσει τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί μετά την απόφαση του Eurogroup  και θα αποφασίσει το τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες  και να φτάσουμε σε συμφωνία.

Κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας την απόφαση του Eurogroup, έλεγαν ότι ήταν αναμενόμενη και τόνιζαν πως πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες γιατί δεν υπάρχει πλέον χρόνος ούτε για την Ελλάδα, ούτε για τους εταίρους. Με το τρόπο αυτό,  η κυβέρνηση παραδέχεται ότι έχουμε σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας ως χώρα, κάτι που ομολόγησε και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης λίγο νωρίτερα στις Βρυξέλλες, χαρακτηρίζοντας «φλέγον ζήτημα» και προσδιορίζοντας την ανάγκη να επιτευφχθεί συμφωνία μέσα στις επόμενες δύο βδομάδες!

Οπως έγινε γνωστό η πληρωμή της δόσης των 740 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ έγινε με συμψηφισμό και της ελληνικης συνδρομής στο Ταμείο.

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε, από την πλευρά του,  ότι απομένουν μόνο έξι εβδομάδες -περιλαμβανομένων των εθνικών διαδικασιών- προκειμένου τα δάνεια της Ευρωζώνης να μπορέσουν να εκταμιευτούν προς την Ελλάδα. Προειδοποίησε δε ότι ότι η αδυναμία πληρωμής ενός μικρού ποσού έχει το ίδιο νομικό αποτέλεσμα με την αδυναμία πληρωμής ενός μεγάλου ποσού.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here