Έκτακτο κονδύλι 700 εκατ. ευρώ διοχετεύει η Κομισιόν στους πρόσφυγες, μέσω ανθρωπιστικών οργανώσεων

Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Ένας νέος μηχανισμός έκτακτης στήριξης των προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα ενεργοποιείται εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αφορά σε χρηματοδότηση 700 εκατομμυρίων ευρώ που αναμένεται να διατεθεί όχι απευθείας στην ελληνική κυβέρνηση αλλά σε δυο διεθνείς οργανισμούς και έξι μη Κυβερνητικές Οργανώσεις: την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό καθώς και τη Διεθνή Επιτροπή Διάσωσης (IRC), το Συμβούλιο Προσφύγων της Δανίας (DRC), τους Γιατρούς του Κόσμου (MdM), την OXFAM, τη γερμανική Arbeiter-Smariter-Bund (ASB) και την οργάνωση Save the Children.

Από το σύνολο των 700 εκατ. ευρώ, τα 300 εκατ. θα διανεμηθούν εντός του τρέχοντος έτους, 200 εκατ. το 2017 και ακόμη 200 το 2018.

Την Τρίτη, υπογράφτηκαν τα πρώτα συμβόλαια για 83 εκατ. ευρώ από τα χρήματα που χορηγεί η ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα.

Όπως τόνισε ο Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης, αρμόδιος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, «είναι η πρώτη φορά που η Κομισιόν χορηγεί απευθείας ανθρωπιστική βοήθεια εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στηρίζουμε ένα κράτος-μέλος προκειμένου, με τη σειρά του, να στηρίξει τον μεγάλο αριθμό προσφύγων που φιλοξενεί», σημείωσε και πρόσθεσε ότι οι εταίροι της Κομισιόν, δηλαδή οι 2 διεθνείς οργανισμοί και οι 6 ΜΚΟ, θα συνεργαστούν και με ελληνικές οργανώσεις.

Η νέα χρηματοδότηση θα επιτρέψει την παροχή βασικής υγειονομικής φροντίδας, τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών υγιεινής και την κατασκευή προσωρινής στέγασης για ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Τα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ προγράμματα θα εξασφαλίσουν την παροχή φαγητού και άλλων βασικών ειδών, όπως υπνόσακων, κουβερτών και ειδών προσωπικής υγιεινής.

Επιπλέον αναμένεται να επιτρέψει τη δημιουργία φιλικών χώρων για τα παιδιά, την παροχή συνδρομής για οικογενειακή επανένωση ενώ θα παρέχεται στους πρόσφυγες και στους μετανάστες νομική υποστήριξη για ενημέρωση των δικαιωμάτων τους ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση στις διαθέσιμες υπηρεσίες.

«Δεν πρόκειται να χαθεί ούτε ένα ευρώ» υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης αναφερόμενος στη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και αποσαφήνισε ότι τα χρήματα της ανθρωπιστικής βοήθειας διοχετεύονται πάντα μέσω ανθρωπιστικών οργανώσεων και όχι μέσω κρατικών καναλιών.  Ταυτόχρονα, ο Επίτροπος συμπλήρωσε ότι «παρέχεται οικονομική στήριξη στις γειτονικές χώρες της Συρίας, που φιλοξενούν συνολικά 4,5 εκατ. πρόσφυγες, προκειμένου οι Σύροι να παραμείνουν όσο το δυνατό πιο κοντά τις εστίες τους».

Την ανάγκη να «κουμπώσουν» οι οργανώσεις, στις οποίες διοχετεύεται η χρηματοδότηση, πάνω στο πρόγραμμα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής επισήμανε από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός Γ. Μουζάλας. «Την Τετάρτη ήδη έχουμε την πρώτη συνάντηση ώστε γρήγορα να μπορούμε να πούμε για καθεμιά ποιον τομέα αναλαμβάνει», τόνισε.

Ο τρόπος που θα λειτουργήσει ο νέος μηχανισμός, υπογράμμισε, αναμένεται να βοηθήσει και την τοπική αυτοδιοίκηση που έχει επωμιστεί ένα μεγάλο μέρος της συνδρομής προς τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Στη συνέχεια ο κ. Μουζάλας διευκρίνισε ότι κατά την εφαρμογή του νέου προγράμματος, οι οργανώσεις θα κάνουν προσλήψεις από την τοπική κοινωνία και θα αγοράζουν τις απαραίτητες προμήθειες από την ελληνική αγορά.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε έναν αριθμό ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί στη χώρα μας. Μιλάμε για 50-60 χιλιάδες άτομα. Οι περισσότεροι είναι τράνζιτ. Όμως σε κάθε περίπτωση μιλάμε για έναν αριθμό προσφύγων που κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν μπορούμε να διαχειριστούμε», κατάληξε ο κ. Μουζάλας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here