Έκτακτη οικονομική βοήθεια 20 εκατ. ευρώ για τις πρώτες ανάγκες των πληγέντων

Τα επόμενα βήματα για την ανακούφιση των πληγέντων από τις πυρκαγιές στην Αττική συζητήθηκαν στην έκτακτη σύσκεψη που έγινε υπό τον πρωθυπουργό.

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, εγκρίθηκε έκτακτη οικονομική βοήθεια ύψους 20 εκατ. ευρώ, από εθνικούς πόρους, για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές.

· Αποφασίστηκε επίσης η δημιουργία ειδικού λογαριασμού από το Υπουργείο Οικονομικών στον οποίον θα συμμετέχει το Δημόσιο και Ιδιώτες, καθώς υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον έμπρακτης αλληλεγγύης, τόσο από το εσωτερικό, όσο και από το εξωτερικό.

· Από τον λογαριασμό αυτόν θα χρηματοδοτηθούν τα έργα επισκευής και αποκατάστασης των υλικών ζημιών. Η ακριβής συμμετοχή του Δημοσίου θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες μετά την συνολική αξιολόγηση της κατάστασης.

· Επίσης, αποφασίστηκε η ενίσχυση των 19 μικτών περιπολιών αστυνομίας, πυροσβεστικής και στρατού, για την αποτελεσματική αστυνόμευση των πληγεισών περιοχών.

Το Υπουργείο Οικονομικών έχει ανακοινώσει κάποια έκτακτα μέτρα για την ελάφρυνση των πληγέντων που περιλαμβάνουν

· Παράταση υποβολής των δηλώσεων (φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ και λοιπών παρακρατούμενων φόρων) έως την 28.9.2018.

· Παράταση της προθεσμίας καταβολής των βεβαιωμένων και ρυθμισμένων οφειλών καθώς και αναστολή καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών για έξι μήνες. Η ίδια παράταση ισχύει για τις οφειλές που έχουν προκύψει από τις ήδη υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2017.

· Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ έτους 2018 για τα ακίνητα των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές. Αν εξάλλου παραστεί ανάγκη, οι ανωτέρω ημερομηνίες μπορούν να παραταθούν εκ νέου.

Τις επόμενες μέρες και μετά τη συνολική αξιολόγηση της κατάστασης και της έκτασης των ζημιών, θα ανακοινωθεί και η κύρια δέσμη μέτρων στήριξης των οικογενειών των θυμάτων της καταστροφής, αλλά και οι έκτακτες ενισχύσεις και αποζημιώσεις για τους πληγέντες επιπλέον των όσων ορίζει αυτή τη στιγμή ο νόμος.

Για την καταγραφή των ζημιών από νωρίς το μεσημέρι βρίσκονται στο πεδίο 180 μηχανικοί του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, στους οποίους αύριο θα προστεθούν επιπλέον 120.

Επίσης για την στήριξη των πυρόπληκτων το Υπουργείο Εργασίας έχει:

· προσφέρει 200 κλίνες στην κατασκήνωση του Αγίου Ανδρέα και άλλες 40 κλίνες σε κτίριο του ΕΚΚΑ στο Καλαμάκι

· Έχει εξασφαλίσει σίτιση, νερό και χυμούς για όσους από τους πληγέντες φιλοξενούνται στο Γυμναστήριο της Ραφήνας, ενώ βρίσκεται σε επικοινωνία με τους Δημάρχους για την κάλυψη όποιων άλλων αναγκών προκύψουν σχετικά.

· Επίσης έχει αποστείλει κινητές μονάδες του ΕΚΚΑ με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους στο κλειστό Γυμναστήριο της Ραφήνας και στο Γηροκομείο του Δήμου Μεγαρέων.

Τέλος η Περιφέρεια Αττικής έχει συστήσει ειδικό κέντρο συντονισμού εθελοντικών δράσεων και προσφορών, με το οποίο όσοι πολίτες ενδιαφέρονται να συνδράμουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης της έκτακτης κατάστασης μπορούν να επικοινωνούν στο 210-4819001.

Τσίπρας: Κανένας δεν θα μείνει αβοήθητος

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος ύστερα από την τραγωδία με τους δεκάδες νεκρούς από τις πυρκαγιές στην ανατολική Αττική.

«Κανείς δεν θα μείνει αβοήθητος», διεμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε πως η απώλεια δεκάδων ζωών είναι αβάσταχτη «για όλους μας και πιο πολύ για τις οικογένειές τους, αλλά και για όσους από εμάς κατέχουμε θέσεις ευθύνης. Δεν υπάρχει τίποτα πιο πολύτιμο από την ανθρώπινη ζωή».

«Αυτές είναι ώρες μάχης ενότητας, θάρρους και αλληλεγγύης. Μόνο όλοι μαζί μπορούμε να σταθούμε απεναντι στην τραγωδία. Τέτοιες ώρες δεν υπάρχουν διαφορές. Είναι ώρα κινητοποίησης και αγώνα για να σώσουμε ότι μπορεί να σωθεί και να αναζητήσουμε τους αγνοούμενους».

«Τίποτα και κανένας δεν θα ξεχαστεί, δεν θα αφήσουμε τίποτα χωρίς απαντήσεις. Κανένας δε θα μείνει αβοήθητος. Ευχαριστώ τους ηγέτες για την αλληλεγγύη και τη βοήθεια τους», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here