Εκταφή του αρσιβαρίστα Σουλεϊμάνογλου για τεστ πατρότητας Γιαπωνέζας

Οι τουρκικές αρχές προχώρησαν στην εκταφή της σορού του Τούρκου  πρωταθλητή άρσης βαρών, Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου, που πέρθανε προ εξαήνου. Η  εκταφή κρίθηκε αναγκαία γιατί μια νεαρη Γιαπωνέζα υποστηρίζει ότι είναι κόρη του και έπρεπε να ληφθεί δείγμα DNA για τεστ πατρότητας.

Ο Σουλεϊμάνογλου υπέφερε απο ηπατική ανεπάρκεια και πέθανε σε ηλικία 50 ετών τον περασμένο Νοεμβριο, ένα μόλις μήνα μετά από μεταμόσχευση ήπατος που, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, δεν πήγε καλά. Σύμφωνα με πληροφορίες στην διαθηκη του ανέφερε και την Γιαπωνέζα.

Είχε συνολικά τέσσερεις κόρες από τρεις Τουρκάλες -μάλλον και  μια πεμπτη κόρη από  Γιαπωνέζα δημοσιογράφο.

Ο Σουλεϊμανογλου, γεννημένος στη Βουλγαρία από Τουρκους γονείς, δεν παντρεύτηκε ποτέ. Είχε ομως γνωριστεί με τη γιαπωνέζα δημοσιογράφο Κιόκο Μόρι, στους Ολυμπιακούς της Σεούλ το 1988.  (Τότε ο Σουλεϊμάνογλου είχε σπασει το παγκόσμιο ρεκόρ σηκώνοντας 190 κιλά). Η Μόρι ήταν τότε 30 ετών και εκείνος 21. Εγκαταστάθηε μαζί του στην Τουρκία και γέννησε μια κόρη στην Άγκυρα, το 1991. Αργότερα χώρισαν, και η Μόρι  έφυγε για την πατρίδα της μαζί με το παιδί.

Τώρα η κόρη ζητάει τεστ πατροτητας, πιθανόν για την κληρονομιά του αρσιβαρίστα. Εκείνος εξάλλου που την αναζήτησε και τη βρήκε στην Ιαπωνία, ήταν ενας αδελφός του ολυμπιονίκη, που προφανώς ένιωσε ότι τον έριξαν στα κληρονομικά οι ανιψιές του και έκρινε σκόπιμο να φέρει στην Τουρκία και τη Γιαπωνέζα. Πιθανόν και να αβαζητησε την Γιαπωνέζα επειδή απλά ήθελε να τηρηθεί η διαθηκη του αδελφου του για όλες τις κόρες του.

Η εκταφή έγινε παρά τις αντιρρήσεις τών άλλων παιδιών του. Το δικαστήριο έκρινεότι δεν υπήρχαν άλλα αξιόπιστα δείγματα ώστε να αναλυθεί το DNA.

Ο Σουλεϊμάνογλου είχε πατέρα ανθρακωρύχο. Τον έλεγαν «Νάνο Ηρακλή» ή «Ηρακλή τσέπης» επειδή είχε ύψος μόλις 1,47 μ. Ήταν ο πρώτος και μοναδικός αρσιβαρίστας που είχε σηκώσει 2.5 φορές το βάρος του στην κίνηση του αρασέ και ένας εκ των 7 αθλητών που σήκωσαν 3 φορές το βάρος τους στήν κίνηση του εμπολέ-ζετέ. Ήταν ο μόνος αρσιβαρίστας που έχει σηκώσει 10 επιπλέον κιλά από το τριπλάσιο σωματικό του βάρος

Το καθεστώς στην Βουλγαρία ανάγκασε την τουρκική μειονότητα της χώρας να υιοθετήσει βουλγάρικα ονόματα και έτσι ο ίδιος έγινε γνωστός ως Ναούμ Σαλαμανοβ (Naum Shalamanov) Κατά την διάρκεια ενός ταξιδιού για τον τελικό του Παγκόσμιου Κυπέλου στην Μελβούρνη το 1986, ο Σουλεϊμάνοβ αποστάτησε. Επέστρεψε στην Τουρκία και ζήτησε την ιθαγένεια. Επίσης άλλαξε πάλι το όνομά του, και από το εκβουλγαρισμένο Σαλαμανόβ το ξανάκανε  Σουλεϊμάνογλου.

Με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Σεούλ το 1988 προέκυψε μια διαμάχη σχετικά με το ποια χώρα θα εκπροσωπούσε. Η βουλγαρική κυβέρνηση απαίτησε και έλαβε 1,250,000 δολάρια από την Τουρκία προκειμένου ο Σουλεϊμάνογλου να αγωνιστεί για την Τουρκία. Ο Σουλεϊμάνογλου δεν απογοήτευσε κανέναν και κέρδισε το χρυσό μετάλλιο.

Συνταξιοδοτήθηκε στην ηλικία των 22 ετών αφού πρώτα κατέκτησε την πρώτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1989. Ωστόσο επανήλθε το 1991 και κέρδισε το δεύτερο χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992. Ανάμεσα στις Ολυμπιάδες, ο Σουλεϊμάνογλου συνέχισε να κερδίζει παγκόσμιους τίτλους και να καταγράφει ρεκόρ. Κέρδισε πέντε παγκόσμια πρωταθλήματα (1989, 1991, 1993, 1994, 1995).

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1996 ήταν το κύκνειο άσμα του και συνταξιοδοτήθηκε οριστικά αφού πρώτα κέρδισε ένα τρίτο χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα το 1996. Εκείνος ο αγώνας σημαδεύτηκε από τον ανταγωνισμό μεταξύ του ίδιου και του Έλληνα Βαλέριου Λεωνίδη, με την αρένα να χωρίζεται στους υποστηρικτές του Τούρκου και σε εκείνους του Έλληνα πρωταθλητή. Στο τέλος του αγώνα, ήταν οι μόνοι εναπομείναντες αρσιβαρίστες οι οποίοι διαπραγματεύονταν τρία σηκώματα που θεωρούνταν παγκόσμια ρεκόρ. Ο Σουλεϊμάνογλου κατάφερε να σηκώσει 187,5 κιλά και ο Λεωνίδης απέτυχε να σηκώσει 190 κιλά, ξεσπώντας σε κλάματα και παίρνοντας το ασημένιο μετάλλιο ενώ παρηγορήθηκε από τον Σουλεϊμάνογλου.

Ξαναπροσπάθησε για επάνοδο στην άρση βαρών σε μια προσπάθεια να κερδίσει ένα τέταρτο χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϋ το 2000, αλλά απέτυχε να σηκώσει τα 145 κιλά, που θα ήταν ένα ολυμπιακό ρεκόρ, και δεν συνέχισε.

Αυτή η αποτυχία όμως τον συνέτριψε ψυχικά και απέκτησε πλέον πρόβλημα αλκοολισμου.

Στις εθνικές εκλογές του 1999 κατέβηκε ως ανεξάρτητος υποψήφιος για να εκπροσωπήσει την Μπούρσα στην Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας. Το 2002 και το 2006  ήταν υποψήφιος με το Εθνικιστικό Κόμμα αλλά δεν εξελέγη

Το Σεπτέμβριο του 2017 εισήχθη στο νοσοκομείο με κίρρωση του ήπατος  και έκτοτε βρισκόταν σε τεχνητό κώμα στην μονάδα εντατικής θεραπείας. Απεβίωσε στις 18 Νοεμβρίου 2017. Συγκεκριμένα του έγινε μεταμόσχευση ήπατος, αλλά δυστυχώς παρουσίασε οίδημα εγκεφάλου. Το τεχνητό κώμα δεν βοήθησε στο να υποχωρήσει το οίδημα και η εγκεφαλικη αιμορραγία έδωσε τη χαριστικη βολή

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here