ΕΚΤ: Προς 9μηνη παράταση του QE αλλά με περικοπές

Παράταση, αλλά και με ταυτόχρονη μείωση του μηνιαίου προγράμματος αγοράς ομολόγων αναμένεται να αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται πηγές που έχουν άμεση γνώση των συζητήσεων. Όπως αναφέρει, οι περισσότεροι αξιωματούχοι της Τράπεζας συγκλίνουν σε 9μηνη παράτασή του. 

Η ΕΚΤ συνεδριάζει στις 29 Οκτωβρίου και καλείται να αποφασίσει αν θα παρατείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) που λήγει στα τέλη του έτους, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη -τη μεγαλύτερη εδώ και μια δεκαετία- και έναν πληθωρισμό που θα υπολείπεται του στόχου του 2% της ΕΚΤ για τα επόμενα χρόνια.

Με τα επόμενα βήματά της, η ΕΚΤ θέλει να τονίσει την ανάγκη μείωσης της στήριξης λόγω της ισχυρής ανάπτυξης, δεσμευόμενη όμως την ίδια στιγμή σε μια διευκολυντική πολιτική για αρκετό καιρό ακόμη, δήλωσαν οι πηγές.

Το κρίσιμο ερώτημα, συμπλήρωσαν, είναι αν θα κρατήσουν ανοικτό τον χρόνο λήξης του προγράμματος, δίνοντας στην Κεντρική Τράπεζα το περιθώριο να το παρατείνει και πάλι ή να στείλει σαφές μήνυμα για τον τερματισμό του.

Οι σκληροπυρηνικοί θέλουν η ΕΚΤ να περάσει το μήνυμα ότι θα μειώσει και κάποια στιγμή θα τερματίσει τις αγορές του QE, ενώ οι πιο συμβιβαστικοί ζητούν η τράπεζα να διατηρήσει τουλάχιστον τον ίδιο βαθμό ευελιξίας, να παρατείνει τις αγορές σε περίπτωση που επιδεινωθούν οι προοπτικές.

Το ακριβές ποσό των μηνιαίων αγορών είναι ακόμη υπό συζήτηση με τις απόψεις να κυμαίνονται από 25 έως 40 δισ. Το σίγουρο είναι ότι υπάρχει ομοφωνία για την ανάγκη να μειωθεί δραστικά από τα 60 δισ. σήμερα.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here