ΕΚΤ: Αμετάβλητο, στα επίπεδα της Παρασκευής,το καθεστώς ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες

ΦΩΤΟ:EUROKINISSI

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αλλάζει το καθεστώς του ελληνικού έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας, διατηρώντας τον στα επίπεδα της Παρασκευής. Αυτό αποφάσισε σε έκτακτη τηλεδιάσκεψή του το Δ.Σ της ΕΚΤ, μετά την απόφαση του Eurogroup να μην παρατείνει το ελληνικό πρόγραμμα μετά την Τρίτη 30 Ιουνίου.

Η ΕΚΤ τόνισε ότι είναι έτοιμη να αναθεωρήσει την απόφασή της και ότι παραμένει σε στενή συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος για τη διατήρηση της σταθερότητας.

Σε ανακοίνωσή της ΕΚΤ, αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη,  αναφέρεται πως το Δ.Σ έλαβε υπόψη την απόφαση για το δημοψήφισμα και τη μη παράταση του προγράμματος.

«Καλωσορίζουμε τη δέσμευση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να βελτιώσουν περαιτέρω την αντοχή των οικονομιών της Ευρωζώνης», επισημαίνεται.

«Μετά την απόφαση των ελληνικών αρχών για δημοψήφισμα και τη μη παράταση του προγράμματος της ΕΕ για την Ελλάδα, το Δ. Σ πρόκειται να συνεργαστεί στενά με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) για να διαφυλαχθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα» αναφέρει η ΕΚΤ.

«Δεδομένων των συνθηκών, το Συμβούλιο αποφάσισε να διατηρήσει το όριο του ELA στα επίπεδα που είχαν αποφασιστεί την Παρασκευή, 26 Ιουνίου. Το Συμβούλιο μένει σε ετοιμότητα να επανεξετάσει την απόφασή του» συνεχίζει η ανακοίνωση.

Ο διευθυντής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ανέφερε ότι «συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την ΤτΕ».

Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε πως «η ΤτΕ θα λάβει, ως μέρος του Ευρωσυστήματος, κάθε μέτρο που απαιτείται για να διασφαλιστεί η σταθερότητα για τους ‘Ελληνες πολίτες σε αυτές τις δύσκολες περιστάσεις».

Η ΕΚΤ σημείωσε πως παρακολουθεί στενά την κατάσταση στις αγορές και «είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει κάθε διαθέσιμο εργαλείο εντός της εντολής της».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here