Εξοργιστική δήλωση Άνθιμου για το βιασμό 7χρονου: «Δεν δικαιολογείται η δημοσιότητα»

Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

 

Με μια εξοργιστική ανακοίνωση, μνημείο κυνισμού, ωμότητας και αναλγησίας, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος εξέφρασε την ενόχλησή του για την έκταση που πήρε το θέμα του βιασμού του 7χρονου αγοριού στο Παπάφειο ίδρυμα, όπου προεδρεύει! Δεν δικαιολογείται η εκτεταμένη δημοσιότητα, λέει ο Άνθιμος, την ώρα που οι αποκαλύψεις για τον κατ’ εξακολούθηση βιασμό του 7χρονου συγκλονίζουν και αφήνουν εμβρόντητο κάθε υγιή, στο μυαλό, άνθρωπο. 

Πείραξε άραγε περισσότερο η δημοσιότητα παρά το ίδιο το περιστατικό;  Το παιδί φέρεται, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Μακεδονία» να είχε καταγγείλει τον βιασμό του από μεγαλύτερο τρόφιμο του ορφανοτροφείου το 2012, αλλά η κακοποίηση θα έμενε στην αφάνεια αν δεν βιαζόταν άλλες δύο φορές και δεν κατέληγε στο νοσοκομείο…

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, οι ιθύνοντες του Παπάφειου κρατούσαν κρυφή σχετική αναφορά κοινωνικής λειτουργού, προκειμένου να μη βλάψουν τη φήμη του ιδρύματος. Όμως η υπόθεση επέφερε ποινικές διώξεις για φερόμενη απόπειρα συγκάλυψης της κακοποίησης από τον διευθυντή και τη διοίκηση του ιδρύματος, στο οποίο προεδρεύει ο μητροπολίτης Άνθιμος.

Το βράδυ της Τρίτης ο μητροπολίτης πέρασε στην αντεπίθεση. Σε ανακοίνωση την οποία υπογράφει ως πρόεδρος του Παπάφειου Ορφανοτροφείου,  διαβεβαιώνει πως «το ίδρυμα διέταξε έρευνα και εάν διαπιστωθεί ότι μέλη του προσωπικού ή της διοίκησης παρέλειψαν εσκεμμένα να ενεργήσουν όπως τα καθήκοντά τους επιβάλλουν, σε σχέση με την κακοποίηση του επτάχρονου τρόφιμου από άλλο τρόφιμο του Ιδρύματος, θα επιβληθούν οι δέουσες κυρώσεις».

Αμέσως μετά ωστόσο τονίζει ότι «η αυτονόητη ευαισθησία του θέματος, φρο­νούμε ότι δεν δικαιολογεί εκτεταμένη δημοσιότητα σχετικά με αυτό». Τι θα δικαιολογούσε άραγε εκτεταμένη δημοσιότητα, αν όχι ο βιασμός ενός 7χρονου παιδιού μέσα στο ίδρυμα το οποίο όφειλε να τον προστατεύσει από την πιο ακραία μορφή βίας;

Στην ανακοίνωση εκτός από την άποψη ότι «η δημοσιότητα δεν δικαιολογείται» απαριθμούνται  βεβαίως όλες οι προσπάθειες που γίνονται από τη διοίκηση και το προσωπικό για το καλό των παιδιών. Όμως, η αλήθεια είναι ότι ακόμη κι αν γίνονται, είναι απολύτως αυτονόητες και δεν θα έπρεπε καν να αναφέρονται. Ιδίως αν εκεί μέσα ένα πολύ μικρό παιδί πέρασε, τα φρικτά μαρτύρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο και το προσωπικό του Ιδρύματος υπό αντίξοες συνθήκες και παρά την έλλειψη επαρκών πόρων, αναλώνεται στην περίθαλψη και συντήρηση των τροφίμων του, αρρένων ορ­φανών παιδιών, παρέχοντας σε αυτά κάθε μέσο αναγκαίο για την διαβίωση, ε­πιμόρφωση, καλλιέργεια, εκπαίδευση, προαγωγή και ανάπτυξη των προσωπικοτήτων τους» αναφέρει η ανακοίνωση.

Αμέσως μετά επανέρχεται στο ζήτημα της φήμης: «Το περιστατικό αυτό είναι μοναδικό στην υπερεκατονταετή ιστορία του ιδρύματος και δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως αφορμή για την δυσφήμιση του έργου του».

«Να αφήσουμε την Δικαιοσύνη ανεπηρέαστη» καταλήγει η ανακοίνωση και «να προστατέψουμε τα παιδιά αυτά» συμπληρώνει, ειρωνευόμενη τον ίδιο της τον εαυτό…

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here