Εξηγήσεις για το ατύχημα στα ΕΛΠΕ ζητάει η Περιφέρεια

Eξηγήσεις για την πρόσφατη πυρκαγιά που ξέσπασε στα διυλιστήρια των Ελληνικών Πετρελαίων στον Ασπρόπυργο και είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό έξι εργατών, ζητάει το Περιφερειακό Συμβούλιο με απόφαση που έλαβε κατά τη συνεδρίασή του σήμερα το απόγευμα.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση «το νέο περιστατικό που αυτή τη φορά εκδηλώθηκε στο διυλιστήριο Ασπροπύργου έρχεται να επιβεβαιώσει την ασύμμετρη επικινδυνότητα που υπάρχει στο Θριάσιο Πεδίο, εξ’ αιτίας της συγκέντρωσης δεκάδων δραστηριοτήτων που υπάγονται στην οδηγία SEVESO» (σσ. αφορά σε αντιμετώπιση κινδύνων από ατυχήματα μεγάλης έκτασης, όπως πυρκαγιές, εκρήξεις, διαρροές τοξικών και επικινδύνων αερίων σε βιομηχανικές δραστηριότητες).

Τέτοια δυστυχήματα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η κερδοφορία των Oμίλων κτίζεται, όχι από τις επενδύσεις, τον εκσυγχρονισμό και την καινοτομία, αλλά από τη συμπίεση του εργασιακού κόστους σε βάρος της υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων, υπογραμμίζεται.

Ανιχνεύοντας δε τις αιτίες που οδήγησαν στο τραγικό περιστατικό το περιφερειακό συμβούλιο «δείχνει» προς την πλευρά των μέχρι τώρα  Διοικήσεων των ΕΛ.ΠΕ. που «έδωσαν την συντήρηση του εξοπλισμού σε εργολάβους και τη λειτουργία των μονάδων σε νέους, αριθμητικά λιγότερους και άπειρους εργαζόμενους, καθώς τα ΕΛ.ΠΕ. στερούνται του αναγκαίου έμπειρου προσωπικού, σύμφωνα με όλα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας».

Της σημερινής απόφασης του περιφερειακού συμβουλίου προηγήθηκε ερώτηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ «για το προαναγγελθέν έγκλημα στα ΕΛΠΕ», με επίκεντρο την ύπαρξη ή μη εξειδικευμένου Σχεδίου Αντιμετώπισης Τεχνολογικών Ατυχημάτων Μεγάλης Έκτασης (ΣΑΤΑΜΕ) για την κάθε επιχείρηση και εγκατάσταση.

Στην ερώτηση γίνεται αναφορά στο Σύλλογο Εκπαιδευτικών Α/βάθμιας εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής ο οποίος σε επιστολή του στις 10-5-2105 προς τους συναρμόδιους υπουργούς, την Περιφέρεια, τα δημοτικά συμβούλια της περιοχής και εκπαιδευτικούς φορείς καταγγέλλει πλημμελείς εργασίες συντήρησης με σκοπό το κέρδος.

«Όπως καταγγέλλουν οι εργάτες οι καθυστερήσεις μεταξύ των καθιερωμένων διαδικασιών συντήρησης των μονάδων των ΕΛ.ΠΕ, αλλά και η συνήθης πρακτική συρρίκνωσης του προβλεπόμενου χρόνου συντήρησης  με σκοπό το κέρδος, επαναφέρουν το ζήτημα της υγείας και της ασφάλειας των κατοίκων και των εργαζομένων της βιομηχανικής περιοχής του Θριασίου» τονίζουν οι εκπαιδευτικοί.

«Δεν είναι λίγες οι φορές που οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν προβλήματα ασφάλειας και δυσλειτουργιών» συνεχίζουν. «Να θυμίσουμε σε αυτό το σημείο την ανησυχία και τον φόβο που προκάλεσε πριν 1,5 μήνα (29/3/15) στους κατοίκους της περιοχής το μεγάλο ρυπαντικό επεισόδιο στο διυλιστήριο των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα, όταν η μονάδα 32 (Flexicoker) είχε «πέσει» και σε μια από τις προσπάθειες επαναλειτουργίας της, έφραξαν δύο αντλίες τροφοδοσίας και εκδηλώθηκε η δυσλειτουργία με όλα τα επακόλουθα. Μάλιστα η ίδια μονάδα ξαναπαρουσίασε πέρσι προβλήματα, όταν  παραμορφώθηκε ο αντιδραστήρας της R-003″.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο στη σημερινή του συνεδρίαση, αφού εξέφρασε αμέριστη συμπαράσταση στους εργαζόμενους που διακομίσθηκαν στα νοσοκομεία, αποφάσισε να ζητήσει:

  1. Από τη νέα διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ. να ενημερώσει αναλυτικά και δημόσια τόσο τους εργαζόμενους όσο και τους πολίτες για τις αιτίες και για τα πραγματικά περιστατικά αυτής της τραγωδίας.
  2. Από το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας που είναι η αδειοδοτούσα αρχή να πάρει ενεργά μέρος στη διερεύνηση των αιτιών του ατυχήματος, στον έλεγχο των εγκαταστάσεων που έχει αδειοδοτήσει, καθώς και σε τυχόν επιπλέον μέτρα προστασίας.
  3. Από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να ελέγξει το καθεστώς εργασίας των εργαζομένων στο διυλιστήριο, προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, τα ωράρια εργασίας, η τήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων κ.α. είτε πρόκειται για μόνιμους εργαζόμενους είτε για εποχικούς.
  4. Η Περιφέρεια Αττικής μέσω της Αντιπεριφέρειας Δυτικής Αττικής, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της άμεσα θα πάρει πρωτοβουλία συνάντησης με την Διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ. και με το σωματείο των εργαζομένων, για τις δραστηριότητες που υπάγονται στην οδηγία SEVESO σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, καθώς και για την υλοποίηση του σχεδίου αντιμετώπισης εργατικών ατυχημάτων (ΣΑΤΑΜΕ).

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here