Eξετάζεται «σπάσιμο» ομολόγου του ΕΤΕΑ για την καταβολή συντάξεων

Το ενδεχόμενο να «σπάσει» ομόλογο ύψους 100 εκατ. ευρώ προκειμένου να καταβληθούν οι επικουρικές συντάξεις του Ιουνίου, θα εξετάσει τη Δευτέρα το διοικητικό συμβούλιο του Ενιαίου Επικουρικού Ταμείου (ΕΤΕΑ).

Ο διοικητής του Ταμείου Θανάσης Καποτάς μιλώντας στον ΣΚΑΙ παραδέχθηκε την ύπαρξη ταμειακού προβλήματος και επισήμανε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να επιλυθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. «Δεν πιστεύω να φαντάζεται κανένας ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε στις 20 ημέρες που είμαι διοικητής» συμπλήρωσε. «Καταλαβαίνετε όλοι ότι είναι διαχρονικό και έρχεται από καιρό. Σε αυτό που έχουμε επικεντρώσει εμείς την προσοχή μας είναι πως θα έχουμε τη μικρότερη δυνατή απώλεια. Μπορούσαμε να πάμε σε μετοχές, μπορούσαμε να πάμε σε ό,τι περιέχει το χαρτοφυλάκιό μας. Αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε 100 εκατ. για να πληρώσουμε ένα μέρος των συντάξεών μας».

Το γεγονός έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης με τη ΝΔ να κάνει λόγο για «σπάσιμο» που θα επιβαρύνει με 25 εκατ. το Δημόσιο και το ΠΑΣΟΚ για καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης αναφορικά με τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο υπεύθυνος του Τομέα Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου τόνισε: «Οι μαθητευόμενοι μάγοι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ συνεχίζουν τα «θαύματά» τους, στην πλάτη των Ελλήνων ασφαλισμένων. Αυτή τη φορά είναι η σειρά του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), το οποίο προφανώς μετά από «άνωθεν» εντολή, ετοιμάζεται να ρευστοποιήσει 100 εκατομμύρια ευρώ από τα «ομόλογα» που διαθέτει, προκειμένου να πληρωθούν οι επικουρικές συντάξεις του Ιουνίου.

»Το σπάσιμο του ομολόγου του συγκεκριμένου ταμείου επιβαρύνει 25 ολόκληρα εκατ. το ελληνικό δημόσιο. Δυστυχώς είναι η πρώτη φορά που ένα ασφαλιστικό Ταμείο θα αναγκαστεί να «βάλει χέρι» στα ομόλογά του για να πληρώσει τις συντάξεις του μήνα. Καλούμε την Κυβέρνηση και την διοίκηση του ΕΤΕΑ να πάρει θέση και να πει όλη την αλήθεια στους ασφαλισμένους. Οι κόποι ετών των εργαζομένων δεν αποτελούν κτήμα κανενός κόμματος, καμίας διοίκησης ασφαλιστικού ταμείου και ασφαλώς καμίας παρέας ερασιτεχνών που προσπαθούν να πείσουν ότι κυβερνούν».

Το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «μετά την αφαίρεση πόρων από τον ΑΚΑΓΕ, η κυβέρνηση υποχρεώνει τα Ταμεία να ρευστοποιήσουν ομόλογα πριν τη λήξη τους. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν μεγάλες απώλειες, στην περιουσία των ταμείων, αφού η ρευστοποίηση σήμερα γίνεται στο 75% της αξίας των ομολόγων. Η αρχή γίνεται από το Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο των Μισθωτών (ΕΤΕΑ) το οποίο για να εξασφαλίσει 100 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των συντάξεων του Ιουνίου και μόνο, θα διαγράψει 130 εκατ. ευρώ από το αποθεματικό του στην Τράπεζα της Ελλάδος».

»Και μη βιαστούν να πουν τα επίμονα και ωμά ψέμματά τους για το PSI του 2012. Τότε το ποσοστό κατά το οποίο κουρεύτηκαν τα ομόλογα που κατείχαν τα Ταμεία μεταφέρθηκε στο κράτος που χρηματοδοτεί και στηρίζει τα Ταμεία. Δεν πήγε στην αγορά κοψοχρονιά όπως τώρα. Τότε τα Ταμεία εισέπραξαν αμέσως 4,5 δις ευρώ σε ρευστό και αν ενεργούσαν όλα σύμφωνα με τις υποδείξεις της τότε κυβέρνησης – όπως έκανε το ΙΚΑ – θα αποκαθιστούσαν τα ομόλογα τους στο 100% και θα αποκτούσαν και παραπάνω ομόλογα.

»Τότε μεταφέρθηκαν από τα Ταμεία στο κράτος, που τα συγχρηματοδοτεί, 14 δις για λογιστικούς λόγους, αλλά η ετήσια επιχορήγηση του κράτους στα Ταμεία ξεπέρασε τα 17 δις. Μόνο τη δεκαετία 2001-2010 οι επιχορηγήσεις του κράτους στα Ταμεία ξεπερνούν τα 210 δις. Τότε το κράτος απαλλάχθηκε από χρέος που σε καθαρή παρούσα αξία φτάνει τα 170 δις,το 85% περίπου του σημερινού ΑΕΠ».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here