Εκπληκτικό εύρημα: Πήγε να παρκάρει και έπεσε σε λάρνακες του 1600 π.Χ.

Ένας αρχαιολογικός θησαυρός ήρθε στο  φως σήμερα στο Κεντρί Ιεράπετρας κινητοποιώντας την αρχαιολογική υπηρεσία, απο μια ανακάλυψη που έγινε κατά λάθος.  Αγρότης πήγε να παρκάρει κοντά στις ελιές τους και καθώς είχαν ποτιστεί το έδαφος φαίνεται σταδιακά υποχωρούσε, οπότε  η ρόδα του ΙΧ μπήκε σε λάκκο. Ο άνθρωπος βγήκε τρομαγμένος και είδε ότι ο λάκκος είχε κάτι ασυνήθιστο μέσα οπότε (επειδή και η Κρήτη όπου σκαψεις, αρχαία θα βρεις) ειδοποιήσε Αστυνομια και Αρχαιολογική.

Βρέθηκαν τελικα μέσα στο λάκκο  μη συλημένες  λαρνακες της υστερομινωϊκής περιόδου (1750-1100 π.Χ.), δηλαδή κιβώτια ταφής. Είχαν ανάγλυφες απεικονίσεις σε άριστη κατάσταση. Επίσης βρέθηκαν δύο σκελετοί και  24 περίπου αγγεία με έγχρωμα ανάγλυφα και απεικονίσεις.

 

 

 

 

 
Δεν έχουμε καλή φωτογραφία απο τα ευρήματα και η λάρνακα ειναι καλυμένη, αλλά αυτές οι λάρνακες ειναι της ίδιας εποχής
arxaia-ierapetra1

«Το θετικό είναι πως οι τάφοι δεν έχουν συληθεί κι αυτό θα βοηθήσει τους αρχαιολόγους να πάρουν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία. Πρόκειται για μία μεγάλη ημέρα για την Ιεράπετρα. Όταν βλέπεις πως σ’ ένα λαγούμι 4 μέτρων βρίσκονται τέτοιες σοβαρές αρχαιότητες σε πιάνει δέος», ανέφερε μιλώντας στο cretapost, ο αντιδήμαρχος Τοπικών Κοινοτήτων, Αγροτικών και Τουρισμού Ιεράπετρας, Αργύρης Πανταζής.

arxaia-ierapetra

 

arxaia-ierapetra5

Για το πώς ανακάλυψε τον θησαυρό ο αγρότης, ο κ. Πανταζής ειπε:

«Η υποχώρηση του εδάφους ήταν αποτέλεσμα του ποτίσματος των ελαιοδέντρων που υπάρχουν στην περιοχή καθώς και από μία αρδευτική σωλήνα που έσπασε. Το έδαφος είχε υποχωρήσει μερικώς κι όταν ο αγρότης προσπάθησε να παρκάρει στην σκιά της ελιάς τότε υποχώρησε εντελώς. Αμέσως στο σημείο κλήθηκε η αρχαιολογία και με την διορατικότητα της προϊσταμένης της Εφορίας κ. Σοφιανού αλλά και του κ. Παπαδάκου Ιωάννη διαπιστώθηκε πως πρόκειται για ένα σοβαρό αρχαιολογικό εύρημα», επεσήμανε σχετικά ο κ. Πανταζής.

Ο συγκεκριμένος αρχαιολογικός θησαυρός αναμένεται να δώσει πολλά στοιχεία για την Υστερομινωική περίοδο ενώ παράλληλα αποδεικνύει πως στην περιοχή εκείνοι υπήρχαν Μινωίτες.

«Μας χαροποιεί ιδιαίτερα αυτό το σπουδαίο αρχαιολογικό εύρημα καθώς αναμένεται ν’ αναδείξει περαιτέρω τον πολιτισμό και την ιστορία μας. Μάλιστα, αποτελεί και μία απάντηση σε όλους όσοι αμφισβητούν ότι υπήρξαν Μινωίτες στην Ιεράπετρα», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Πανταζής.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here