Της Χριστίνας Πάντζου
από την «Εφημερίδα των Συντακτών»
Η… χαρά του κορονοϊού -όπως και τόσων άλλων δεινών- είναι το Γουαγιακίλ του Εκουαδόρ, μια πόλη πυκνοκατοικημένη από πάμφτωχους ανθρώπους που ζουν μόνο από την άτυπη οικονομία και το παραεμπόριο οπότε, για να μην πεθάνουν από την πείνα, δεν τηρούν τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας. Υστερα από δύο εβδομάδες που έπαιζε… κρυφτό η κυβέρνηση αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι υπάρχουν 6.700 θάνατοι στην περιοχή με την αιτία να είναι άγνωστη, αλλά προφανής.
Οι εικόνες των εκατοντάδων πτωμάτων σε δρόμους, πλατείες και πάρκα περιμένοντας επί μέρες να περισυλλεγούν, δεν υπάρχουν πλέον στο Γουαγιακίλ. Αλλά η οικονομική πρωτεύουσα του Εκουαδόρ παραμένει σύμβολο της θανατηφόρας επέλασης του κορονοϊού στη Λατινική Αμερική και της αναντιστοιχίας ανάμεσα στους επίσημους αριθμούς των θυμάτων που ανακοινώνονται και στην πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί πενήντα ημέρες μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος στη χώρα.
Μέχρι τις 17 Απριλίου, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει περισσότερα από 8.500 κρούσματα σε εθνικό επίπεδο και 1.096 θανάτους από την επιδημία: 421 επιβεβαιωμένοι και άλλοι 675 «πιθανολογούμενοι ότι οφείλονται στον κορονοϊό», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Το 70% αυτών σημειώθηκαν στην περιφέρεια Γουάγιας, της οποίας πρωτεύουσα είναι το Γουαγιακίλ. Αλλά αυτοί οι αριθμοί έρχονταν σε τραγική αντίθεση με όσα διαδραματίζονταν στους δρόμους της πόλης αλλά και έξω από τα νοσοκομεία, όπου εκατοντάδες πτώματα παρέμεναν άταφα, συχνά τυλιγμένα σε πλαστικά ή μέσα σε χάρτινα φέρετρα, παρά τις απεγνωσμένες εκκλήσεις των συγγενών για να τους περισυλλέξουν οι αρχές.
Μπροστά στις σφοδρές επικρίσεις που δέχτηκε η κυβέρνηση για «απόκρυψη» της πραγματικής διάστασης της πανδημίας, ο πρόεδρος Λένιν Μορένο υποσχέθηκε πως «θα πούμε την αλήθεια όσο οδυνηρή κι αν είναι αυτή». Το περασμένο Σαββατοκύριακο αυτή η αλήθεια αποδείχθηκε ζοφερή, καθώς σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία τις πρώτες 15 ημέρες του Απριλίου σημειώθηκαν 6.700 θάνατοι στη επαρχία Γουάγιας, αριθμός σχεδόν εξαπλάσιος από τους 1.000 που συνήθως καταγράφονται εκεί σε ένα δεκαπενθήμερο. Η κυβέρνηση δεν γνωρίζει την ακριβή αιτία όλων αυτών των θανάτων, αλλά «εικάζει» πως εκτός από εκείνους που οφείλονται σε φυσικά αίτια, η εκτόξευσή τους σχετίζεται με την πανδημία.
Η δήμαρχος του Γουαγιακίλ, Σίντια Βιτέρι, που έχει έρθει σε σύγκρουση με την κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι είναι απούσα σε αυτή την κρίση, καταγγέλλει πως δεν υπήρξε κανένα κεντρικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας και το σύστημα έχει καταρρεύσει, καθώς δεν υπάρχει χώρος σε νοσοκομεία, νεκροτομεία, νεκροταφεία. «Δεν πεθαίνουν μόνο από Covid-19, αλλά και από διαβήτη, υπέρταση, καρδιακές παθήσεις. Πεθαίνουν από έλλειψη ιατρικής περίθαλψης, γιατί τα νοσοκομεία είναι υπερπλήρη με ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση και δεν δέχονται άλλους»
Σύμφωνα με τους ειδικούς, στο 90% των περιπτώσεων παραμένει άγνωστη η πραγματική αιτία θανάτου και οι αριθμοί που ανακοινώνονται επίσημα αφορούν μόνο τους λίγους που βγαίνουν θετικοί στο τεστ. Το αναγνώρισε κι ο υπουργός Υγείας Σεβάγιος Λόπες, που ανέλαβε μεσούσης της κρίσης, στις 21 Μαρτίου, έπειτα από την παραίτηση της προκατόχου του λόγω της κριτικής που άσκησε στην κυβέρνηση για την ελλιπή διαχείριση της πανδημίας.