«Εκοψε» μαχαίρι ο κόσμος τις πλαστικές σακούλες

Ενα μινι  ρεπορτάζ του Presspublica στα σούπερ μάρκετ και σε μικρομάγαζα έδειξε οτι ο κόσμος μείωσε καθετα την προμήθεια πλαστικής σακούλας και δυσανασχετεί θεωρώντας το μάλλον εισπρακτικό παρά περιβαλλοντικό μέτρο.

«Εγώ έδινα ένα πάκο σε μιάμιση μέρα και τώρα το πάκο αυτό κρατάει μια εβδομάδα», είπε υπάλληλος σούπερ μάρκετ στην Κυψέλη.

«Σε γενικες γραμμές έχει κοπει κατά πολύ, περίπου στα μισά» εκτιμά υπάλληλος σούπερ μάρκετ στο Μαρούσι.

Οι καταναλωτές τις έχουν κόψει για διάφορους λόγους, αλλα κυρίαρχος φαίνεται να είναι μάλλον ο οικονομικός παρά ο οικολογικός. Τα 4 λεπτά μοιάζουν ασήμαντο ποσό, αλλά σε προοπτική έτους είναι στην πράξη πάνω από 35-40 ευρώ συνολικά για τα ψώνια μιας οικογένειας από σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, μανάβικα και ψιλικατζίδικα.

Οι ταμίες από όσα ακουνε, καταγράφουν περισσότερο θυμό παρά οικολογική ευαισθησία εκ μέρους των πελατών τους

«Εχουν θυμώσει οι πιο πολλοί με την τιμή, τα 4 λεπτά», λένε οι υπάλληλοι. «Άλλοι λένε «παλιά βριζανε τις χάρτινες σακουλες για τα δέντρα, τώρα τους φταίνε και οι πλαστικές», πολλοί λένε «να τις κόψουμε για το περιβάλλον, ειναι σωστο μέτρο» και άλλοι «άμα δινουμε 4 λεπτά σώνεται το περιβάλλον;» Γενικά οι περισσότεροι δυσανασχετούν πάντως έντονα» είναι η αίσθηση των πωλητών στα διάφορα καταστήματα.

Στα ψιλικατζίδικα και στους φουρνους, αλλά και στα κρεοπωλεία η κατάσταση είναι αρκετά αμηχανη. Καθώς κάθε συναλλαγή με πλαστικό χρήμα χρεώνεται από την τράπεζα 0,07 έως 0,10 λεπτά για τον καταστηματάρχη, το να βάζει και από την τσέπη του τη σακούλα, τον αναγκάζει ουσιαστικά να…. κερνάει τον πελάτη, γιατι βγάζει μηδενικό κέρδος. Από την άλλη ξαναβγήκαν στην κυκλοφορία τα μονολεπτα, γιατί π.χ. ενα κιλό κρέας κάνει 7,0 ευρώ και με τη σακούλα πάει 7,04. Οπότε ο μαγαζάτορας νιώθει αμηχανία να ζητήσει τα 0,04  αλλα και ο πελατης συχνά νιώθει άσχημα όταν ο μαγαζάτορας του λέει ότι την χαριζει για να μην ψάχνονται για μονόλεπτα. Φυσικά πιο έντονο το πρόβλημα σε πρατήρια άρτου και σε ψιλικά, όπου το κερδος του καταστήματος είναι ιδιαίτερα χαμηλό έτσι κι αλλιώς

«Αν ο άλλος πάρει ένα ψωμί και του πω είναι και 0,04 η σακούλα, ο πελατης στραβώνει. Αν ο διπλανός μου ψιλικατζής  δώσει ένα πακέτο τσιγάρα και μια εφημερίδα, το ίδιο. Σε περίπτωση που δεν τη χρεώσουμε, δεν βάζουμε όμως τιποτα στο ταμείο. Όταν κάποιος μαγαζάτορας δηλαδή βγάζει  μόνο  0,10 λεπτά από ένα προϊόν που πουλάει και περνάει την αγορά σε κάρτα, δώσει και τη σακούλα, μπαίνει μέσα. Εγώ δίνω 0,07 στην τράπεζα για κάθε συναλλαγή και βγαίνω να χρωστάω από πάνω στην τράπεζα χωρις να έχω βγάλει ούτε ένα λεπτό».

Τα καταστήματα δηλαδή με πολύ χαμηλό ποσοστό κέρδους  στριμώχνονται περισσότερο με το μέτρο της σακουλας.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here