Εκλογές: Το Μαξίμου θέλει αλλά μπορεί; Διαπραγμάτευση, εσωκομματικά παραπέμπουν για μετά τον Νοέμβριο

 

Του ΝΑΣΟΥ ΧΑΤΖΗΤΣΑΚΟΥ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Το Μέγαρο Μαξίμου θέλει σύντομα εκλογές αλλά το ερώτημα είναι: Μπορεί; Οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους – δανειστές και οι εσωκομματικές αντιπαραθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ σε συνδυασμό με τις επιδιώξεις της αντιπολίτευσης, μπορεί να αποτελέσουν τις αιτίες για να στηθούν οι κάλπες από το Νοέμβριο και μετά χωρίς να αποκλείεται, σύμφωνα με πολιτικούς κύκλους, το ενδεχόμενο οι επόμενες εθνικές εκλογές να γίνουν ακόμη από το Φθινόπωρο του 2016 και μετά.

Όπως αναφέρουν στελέχη κυβερνητικά, οι διαπραγματεύσεις οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν από την Τρίτη 28 Ιουλίου, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα ολοκληρωθούν με διαδικασίες – «εξπρές» μέχρι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου. Τουναντίον, εκτιμούν ότι οι συζητήσεις με τους εκπροσώπους των «θεσμών» ενδέχεται να κρατήσουν για πολύ περισσότερο χρόνο από τον αναμενόμενο αφού, πέρα από τις διαφορές ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Κομισιόν, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, συγκρούσεις με επίκεντρο το ελληνικό δημόσιο χρέος υπάρχουν ακόμη ανάμεσα στους ίδιους τους δανειστές.

Την ίδια στιγμή, «τροχοπέδη» στο ενδεχόμενο διενέργειας εκλογών τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο (μια εκτίμηση στην οποία έχουν δημόσια προβεί υπουργικά στελέχη) αποτελεί η κατάσταση που επικρατεί εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Από τη μια πλευρά οι προσκείμενοι στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και από την άλλη όσοι ανήκουν στην αριστερή πλατφόρμα με προεξέχοντα τον κ. Π. Λαφαζάνη και στον κύκλο της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, μοιάζουν με δύο πλευρές που κρατούν τις άκρες ενός σκοινιού αλλά, κανένας, δεν επιθυμεί να επιδιώξει –τουλάχιστον στην παρούσα φάση- να το τραβήξει τόσο που να κοπεί στα δύο. Αλλωστε, όπως αναφέρουν πολιτικά στελέχη όλων των πλευρών, είναι πολύ δύσκολο σε αυτές τις συγκυρίες να αποκοπούν οι μεν ή οι δε από το «όχημα» του ΣΥΡΙΖΑ, όταν γνωρίζουν καλά αφενός ότι το κόμμα αναμορφώθηκε και πέτυχε εκλογική νίκη με τη συμμετοχή όλων, αφετέρου ότι ένας νέος φορέας, ο οποίος θα παραμείνει στα αριστερά, με νέα ονομασία, θα επιδιώξει στην καλύτερη περίπτωση να μπει στη Βουλή, στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Το σενάριο της διεξαγωγής εκλογών όχι εντός του Φθινοπώρου αλλά μεταγενέστερα, υποστηρίζεται και σχεδόν από όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Το ενδεχόμενο να στηθούν νέες κάλπες μέσα στο 2015 δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες ούτε της ΝΔ, ούτε του Ποταμιού και, φυσικά, ούτε του ΠΑΣΟΚ. Η παραμονή στην εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και η υλοποίηση του 3ου μνημονίου με τις δικές τους «υπογραφές», όπως εκτιμούν στελέχη της αντιπολίτευσης, θα φθείρουν πολιτικά τον κ. Αλέξη Τσίπρα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και έτσι, εάν οι κάλπες στηθούν το 2016, το αποτέλεσμα θα είναι σαφώς πιο ευνοϊκό για αυτούς και θα επιτρέψει τη διαμόρφωση συσχετισμών που θα οδηγούν σε μια οικουμενικού χαρακτήρα, νέα κυβέρνηση.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here