Εκλογές στη Φιλανδία – Άνοδος σοσιαλιστών αλλά και ακροδεξιάς

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η Φιλανδία αναμένεται να εκλέξει τον πρώτο σοσιαλιστή πρωθυπουργό της, μετά από δύο ολόκληρες δεκαετίες.

Οι σοσιαλιστές, οι οποίοι μέχρι σήμερα βρίσκονται στην αντιπολίτευση,  εκτιμάται ότι θα πάρουν την πρωτιά και θα σχηματίσουν κυβέρνηση. Όμως η ίδια δημοσκόπηση δείχνει και μεγάλη άνοδο στο εθνικιστικό Κόμμα των Φιλανδών.

Ως αντιπολίτευση οι σοσιαλδημοκράτες και άλλα κόμματα άσκησαν κριτική εναντίον των προγραμμάτων λιτότητας της κυβέρνησης του κεντροδεξιού συνασπισμού και του πρωθυπουργού Γιούχα Σίπιλα υποστηρίζοντας ότι είναι εις βάρος των συνταξιούχων, των οικογενειών με μικρά παιδιά, των φοιτητών και των ανέργων.

Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού σταθμού YLE προβλέπει ότι οι σοσιαλδημοκράτες θα συγκεντρώσουν το 19% των ψήφων, δίνοντας στον αρχηγό του κόμματος Άντι Ρίνε την ευκαιρία να προχωρήσει σε συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το Κόμμα των Φιλανδών θα κερδίσει τη δεύτερη θέση με 16,3%, αυξάνοντας ραγδαία τα ποσοστά του.

Αιτία της ανόδου του Κόμματος των Φιλανδών είναι μεταξύ άλλων και τα αυξημένα κρούσματα σεξουαλικών επιθέσεων σε νεαρές Φιλανδές από πρόσφυγες και μετανάστες.

Τα εκλογικά τμήματα  κλείνουν στις 20:00 ώρα Ελλάδας

Ο Άντι Ρίνε έχει χαρακτηρίσει τη μεταναστευτική στάση του κόμματός του ως τη «μέση οδό», στηρίζοντας την μετανάστευση που σχετίζεται με θέσεις εργασίας, προκειμένου να αντισταθμιστεί η γήρανση του πληθυσμού της Φινλανδίας, αλλά τάσσεται επίσης υπέρ της υποδοχής προσφύγων και για ανθρωπιστικούς λόγους.

Ο 56χρονος, που ήταν επί χρόνια συνδικαλιστής, υπόσχεται επίσης να αυξήσει τους φόρους των πλουσίων στη Φιλανδία για να χρηματοδοτήσει την κοινωνική πρόνοια και να καταπολεμήσει την οικονομική ανισότητα, που έχει αυξηθεί κάτω από τον κυβερνώντα κεντροδεξιό συνασπισμό του πρωθυπουργού Σίπιλα.

Τρίτο κόμμα φαίνεται να βγαίνει ο Εθνικός Συνασπισμός του δεξιού υπουργού Οικονομικών Πέτερι Όρπο.

Το περιβαλλοντικό Κόμμα των Πράσινων φαίνεται (στη δημοσκόπηση)   να συγκεντρώνει το 12,2% των ψήφων.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here