Εκλεισε το deal Ρωσίας-Τουρκίας για προμήθεια S-400 από την Αγκυρα-Πρόβλημα ανισορροπίας στο Αιγαίο

Σε συμφωνία κατέληξαν Ρωσία και Τουρκία όσον αφορά την αγορά συστοιχιών του αντιαεροπορικού συστήματος πυραύλων S-400. Παράλληλα συνεχίζονται οι συνομιλίες για την τιμή και την απο κοινού κατασκευή των συστημάτων. Αυτα δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, παραμονές της επίσκεψης του Tούκρου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ρωσία, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 3 Μαΐου.

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί αρνητική ισορροπία σε βάρος της Ελλάδας, η οποία διαθέτει  συστοιχίες ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων της προηγούμενης γενιάς, S-300, τους οποίος είχε παραγγείλει η Κύπρος αλλά μετά από τουρκικό βέτο, δεν τους τοποθέτησε στο νησί αλλά τους έδωσε στην Ελλάδα, η οποία επίσης τους τοποθέτησε στη Κρήτη, μακριά από το βεληνεκές της γείτονος.

Το ερώτημα που γεννάται τώρα είναι που θα τοποθετηθούν αυτές οι συστοιχίες οι οποίες ενισχύουν την ομπρέλα άμυνας της Τουρκίας. Οι πληροφορίες φέρουν την ρωσική πλευρά να διαβεβαιώνει την ελληνική κυβέρνηση ότι οι τουρκικοί S-400 δεν θα αποτελούν πρόβλημα ή απειλή για την Ελλάδα. Το ερώτημα είναι εάν οι Ρώσοι  μπορούν να επιβάλουν και να επιβλέψουν την εφαρμογή αυτής της βούλησής.
«Συνεχίζουμε τις συνομιλίες σε όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τους S-400, συμπεριλαμβανομένης και της τιμής και της απο κοινού κατασκευής» γράφει η εφημερίδα Milliyet επικαλούμενη τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών.

Ο Τσαβούσογλου προσέθεσε επίσης ότι η Τουρκία προτίθεται να αγοράσει ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας τύπου S-400 καθώς «πρέπει να ενισχύσει τις δυνατότητές της στην αντιαεροπορική άμυνα».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να αγοράσει η Τουρκία παρόμοια συστήματα από χώρες του ΝΑΤΟ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «η Τουρκία θα ήθελε να τα αγοράσει από το ΝΑΤΟ, αλλά εκείνες [οι χώρες της Συμμαχίας] δεν έκαναν κάποια κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση».

Στις 21 Απριλίου ο Τούρκος υπουργός Αμύνης Φικρί Ισίκ είχε δηλώσει, ότι οι συνομιλίες με την Ρωσία για την αγορά του αντιαεροπορικού συστήματος πυράυλων S-400 βρίσκονται σε τελικό στάδιο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here