Έκλεισε η συμφωνία και η Ελλάδα εξοικονομεί 150 εκατ. ευρώ – Το ΔΝΤ μπαίνει στο περιθώριο

Σε συμφωνία κατέληξαν Ελλάδα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους του ελληνικού χρέους προς το Ταμείο, ύψους 3,8 δισ ευρώ.  

Το ποσό αυτό επρόκειτο να πληρωθεί το 2019 και το 2020, και με την πρόωρη αποπληρωμή  η χώρα μας εξοικονομεί 150 εκατομμύρια ευρώ σε τόκους. Το συνολικό χρέος της Ελλάδας προς το ΔΝΤ ανέρχεται στα  9,8 δισεκ. ευρώ.

Την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον και πήρε το «πράσινο φως» για την κίνηση. Είχε προηγηθεί και η συγκατάθεση του επικεφαλής του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας  Κλάους Ρέκλινγκ.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί από αύριο Δευτέρα προβλέπει η Ελλάδα αν ενημερώσει τους δανειστές με το αίτημα της Ελλάδας, και στη συνέχεια το ελληνικό αίτημα θα περάσει από τα Ευρωπαϊκά Κοινοβούλια.

Η Γερμανία και η Ολλανδία είχαν την επιφύλαξη ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην αποχώρηση του ΔΝΤ από τις τακτικές αξιολογήσεις για τις ελληνικές «μεταρρυθμίσεις», εντούτοις δεν κινήθηκαν αρνητικά ώστε να αποτρέψουν την ελληνική πρωτοβουλία.

Η κίνηση αποπληρωμής έχει ήδη προεξοφληθεί από τις αγορές, με θετική συνέπεια το ελληνικό πενταετές ομόλογο να διαμορφώνεται  χαμηλότερο κι απο το αντίστοιχο των ΗΠΑ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here